Mythes over beleggen!? Vandaag een rondje mythbusters! Beleggerseditie.
Mensen die niet beleggen werpen allerlei redenen op om niet te beleggen. Vandaag wil ik er drie met je behandelen en uitleggen waarom in ieder geval deze drie geen goede redenen zijn om niet te beleggen.
Even vooraf: ik ben geen beleggingsadviseur en dit is geen advies 😉
1. Je geld staat vast
Als je gaat beleggen dan kan je niet bij je geld. Je geld staat vast voor een vaste tijd en je kan er niet voor het einde van de looptijd bij.
Mythe! Beleggingen kan je weer verkopen. Dan stort je het geld gewoon weer terug op je lopende rekening. Klaar om het weer uit te geven! Het hangt er vanaf bij welke partij je besluit te beleggen hoe lang het duurt voordat je je geld weer op de lopende rekening hebt. Bij sommige partijen is het meteen, bij andere meteen binnen handelsuren (kantoortijden). Soms duurt het een of twee dagen voordat de fondsmanager je beleggingen heeft verkocht.
Het is dus niet zo dat je beleggingen bijvoorbeeld 10 jaar vast staan.
Waar komt deze mythe vandaan?
Beleggen doe je voor de lange termijn. Je gebruikt geld wat je kan missen. Het is niet verstandig om te beleggen met geld wat je binnenkort nodig hebt. Dat komt doordat je geld meer of minder waard wordt afhankelijk van de koers van de aandelen. Het zou zonde zijn als je nu geld inlegt en het is tijdelijk minder waard. Als je dan het geld nodig hebt moet je met verlies verkopen. Maar het kan dus wel. Je geld staat niet voor een bepaalde tijd vast.
2. Je moet rijk zijn om te beginnen met beleggen
Beleggers zijn rijk en je hebt een flink startkapitaal nodig om te beleggen.
Mythe! Je kan al beginnen met beleggen vanaf 1 euro. Sommige brokers hebben wel een minimum inleg. Vaak is dan de minimum inleg niet zo hoog. Bijvoorbeeld 10 euro of 50 euro. Er zijn maar weinig aandelen te koop voor maar 1 euro maar soms kan je ook een deel van een aandeel kopen. Dat noem je fractionele aandelen.
Ik vind het zelf juist goed om met kleine bedragen te beginnen. Je leert het beleggen zo kennen zonder dat je er honderden of duizenden euro’s in steekt. Ook kan je ervaren hoe het is om je geld meer of juist minder waard te zien worden. Als je met minder belegd is het emotioneel ook niet zo’n achtbaan als je tijdelijk een beetje in de min staat.
Waar komt deze mythe vandaan?
Vroeger voor het digitale tijdperk was beleggen duurder. Je moest bellen of een brief sturen om aandelen te kopen en te verkopen. Dan moest iemand de brief openen en aandelen voor je kopen of verkopen. Of iemand moest de telefoon opnemen en het voor je doen. Dan zijn de kosten hoog. Het is een beetje gek om 10 euro te beleggen als je bijvoorbeeld 8 euro transactiekosten betaald. Dat is alleen rendabel als je met grote bedragen werkt. Tegenwoordig in dit digitale tijdperk zijn de transactiekosten veel lager. Het hangt van de broker af of je een vast bedrag betaald of een percentage. Je betaald bijvoorbeeld tussen de 0,1% en 0,5% transactiekosten. Dit verschilt per aanbieder.
Als je niet zelf wilt beleggen maar je wilt een vermogensbeheerder het werk voor je laten doen, dan zit je met een soortgelijk probleem. Vermogensbeheerders stellen vaak een minimumbedrag in waarmee ze voor je gaan beleggen. Soms bijvoorbeeld €10.000,- of zelfs €100.000,-.
Dan is de stap om te gaan beleggen wel heel groot!
Maar ga je zelf aan de slag dan kan je dus al met een paar euro beginnen!
3. Beleggen kost veel tijd
Beleggen is een baan op zich. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Je bent de hele dag bezig met daghandelen. Ook moet je het nieuws op de voet volgen.
Mythe! Beleggen kan heel passief en zonder er omkijken naar te hebben. Stap 1. Je zoekt een broker en maakt een account. Stap 2. Dan doe je een automatische maandelijkse overboeking naar dat account en stel je in dat er elke maand voor dat bedrag een indexfonds wordt aangekocht. Stap 3. Je belegt nu elke maand automatisch zonder er omkijken naar te hebben!
Of boek eenmalig geld naar je beleggingsrekening en koop er een indexfonds mee. Laat de wereldeconomie de rest doen. Klaar!
Waar komt deze mythe vandaan?
Er zijn mensen die denken dat ze slimmer zijn dan de markt. Die zijn de hele dag bezig met handelen, het nieuws kijken en er op reageren. Ze maken er een voltijdbaan van om te handelen in aandelen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van de beleggers die actief handelen in aandelen minder rendement halen dan de gemiddelde markt. Er is in dat onderzoek gekeken naar mensen die elke dag in aandelen handelen voor hun beroep. Mensen die daghandelen voor de hobby presteren nog slechter.
Kies je een breed indexfonds (met beleggingen van bedrijven in alle sectoren wereldwijd), dan haal je dus een hoger rendement dan ruim 80% van de actieve beleggers die er veel tijd in steken. Kies een keer een indexfonds uit en je bent klaar. Wie heeft ooit gezegd dat beleggen veel tijd kost?! Mythe!
Conclusie
Beleggen is dus voor iedereen. Heb je weinig geld, weinig tijd en wil je je geld niet vastzetten voor langere tijd?
Beleggen is er ook voor jou.
Tot de volgende keer!
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.