beursdip
Beleggen

Eerste hulp bij beursdip. Hoe overleef je rode cijfers?

Slecht nieuws! Er is een flinke beursdip aan de gang. De beurs kleurt ROOD en de cryptocurrencies doen gezellig mee. Alles in het ROOD. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Daarvoor kan je nieuwsberichten lezen. Maar hoe ga je nou om met verlies op je investeringen en alleen maar rode cijfers?

Disclaimer: Ik heb helaas geen glazen bol en kan daarmee dus ook niet de toekomst voorspellen. Dingen die je hier leest van mij zijn dan ook geen advies. Ik weet niet meer dan wat je zelf ook kunt opzoeken en heb dus geen ‘insider information’.

Beleggen doe je altijd op eigen risico.

Kop in het zand

Kijk je elke drie minuten naar de koersen en naar je rode cijfers? Dan zou je kunnen overwegen om de app met koersen (tijdelijk) van je telefoon te verwijderen. Elke 3 minuten checken of je nog steeds in het rood staat zorgt voor stress. En met stress ben je misschien wel sneller geneigd dingen te doen waar je later spijt van krijgt. Dus gooi alle apps met de koersontwikkelingen van je telefoon en kijk er een tijdje niet of nauwelijks naar. Lekkere struisvogelpolitiek maar voor je mentale gezondheid kan dat heel fijn zijn. Zie het als een social media detox maar dan voor de beursdip 😉

Wat kan je in het vervolg doen om de schade te beperken?

Als je nu in paniek bent omdat je rode cijfers ziet ben ik hier om je te vertellen dat je dat de volgende keer kan voorkomen. Ik geef je een aantal handvatten om er voor te zorgen dat je tijdens een volgende beursdip (en die komen en gaan altijd door) niet nogmaals in paniek raakt.

Waarom ben je begonnen?

Bedenk je waarom je bent begonnen met beleggen. Als het goed is ben je begonnen met beleggen voor de lange termijn. En met geld wat je niet in de nabije toekomst nodig hebt. Beleggen doe je namelijk niet voor de korte termijn. Als je belegt voor de lange termijn is de kans vrij groot dat je wel weer in het groen terecht komt. Dan is wachten totdat de beursdip voorbij is dus een prima optie. In het verleden heeft dat soms wel meerdere jaren geduurd voor mensen die op de piek zijn begonnen met beleggen een positief rendement begonnen te zien. Dus soms is wachten wel een hele lange optie. Bedenk je dat als je alles verkoopt met verlies, dan heb je in ieder geval verloren.

De DCA methode

Als je aan de DCA-methode doet (dollar cost averaging) dan leg je elke maand een vast bedrag in ongeacht wat de koers nu doet. Daardoor koop je elke maand een andere hoeveelheid beleggingen voor elke keer dezelfde hoeveelheid euro’s. Als dat je strategie is, kan je daar nu prima mee doorgaan. Je koopt immers meer beleggingen voor hetzelfde geld. De aandelen zijn in de aanbieding! Dit is de methode die mij het beste aanspreekt als ik (binnenkort) ga beginnen met beleggen in crypto’s. Dan koop ik elke maand voor hetzelfde bedrag en zo spreid ik de aankoopkosten. Dan is de kans dat ik precies op de piek koop een stuk kleiner. De kans dat ik een beursdip koop natuurlijk ook…

Buy the beursdip?!

Naast mensen die in paniek alles verkopen heb je een groep die roept dat je juist in de dip moet kopen. Punt is dat je nooit weer wanneer de dip de bodem heeft bereikt. Dan heb je misschien wel een stukje erin zitten wat eigenlijk je noodbuffer was. Als je dan je buffer moet aanspreken door een financiële tegenvaller, bestaat de kans dat je met verlies moet verkopen of zelfs dat er te weinig overblijft. Dat zou zonde zijn! Koop dus alleen de dip (en sowieso alle investeringen) met geld wat je echt voor langere tijd (meerdere jaren) kan missen. Je kunt dat nu dus overwegen als je al had gespaard om tijdens de dip te kopen.

Een gespreid bedje

Als je al je geld in de crypto’s hebt zitten kan ik me voorstellen dat je zit te zweten als je ineens meer dan 30% van je centjes in rook ziet opgaan. De meeste beleggingen zijn niet zo hard gegaan maar ik noem maar een tesla is ook zo’n 25% gezakt ten opzichte van zijn all time high (25 januari 2022).

Overdenk je levenskeuzes en ga in het vervolg beter spreiden. Bijvoorbeeld in een deel in een of meerdere ETF’s. Je kan ook een deel in beleggingen investeren, een deel in bijvoorbeeld edelmetalen, een deel in crypto, een deel op de spaarrekening en misschien weet je nog wel meer manieren van spreiden. Als dan een (of meer) van je investeringen hard onderuit gaan is de kans groot dat er een ander deel van je portefeuille is wat het beter doet of wat gelijk blijft. Je totale portefeuille is dan wat stabieler. In de afgelopen week was dat bijvoorbeeld goud. Dat steeg zelfs iets in plaats van de daling die alom te zien was. Als de schommelingen van je totaal belegde vermogen minder beweging laat zien ben je vanzelf wat geruster. Spreiden dus.

Leg niet te veel in

Ik val in herhaling, ik weet het. Deze behoeft niet zoveel uitleg meer maar leg niet meer in dan je bereid bent te verliezen. Zorg dat je genoeg buffer hebt om een crisis te overleven. Je buffer berekenen kan je doe via de buffer berekenaar van het Nibud. Daar schreef ik dit bericht over omdat ik in sommige gevallen het niet helemaal met het nibud eens ben. Oordeel zelf 😉

Conclusie

Leg niet meer in dan je bereid bent te verliezen. Beleg met de bedoeling voor meerdere (tientallen) jaren je geld te laten staan en spreid het over verschillende beleggingsvormen. Onthoud goed je einddoel en kijk tussentijds niet te vaak naar de koersen. Houd je aan je strategie.

Succes ermee!

Elske

 Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden en geen advies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *