crypto
Beleggen

Hoe kan je investeren in Bitcoin en andere crypto?

Help Elske aan crypto
Please Help Me!!

Afgelopen december heb ik een financieel jaarplan gemaakt. Deze kan je hier lezen. Daar staat in dat ik iets wil gaan doen met crypto. Probleempje: ik heb er de ballen verstand van. Een poosje geleden postte ik dit bericht op Instagram over hoe ik kan beginnen met crypto. Waar haal je betrouwbare informatie vandaan?!

Sindsdien ben ik me gaan inlezen in investeren in cryptocurrencies en hoe ik dit kan gebruiken om meer spreiding in mijn portfolio te krijgen.

Daarbij ben ik tot twee conclusies gekomen

  1. Ik vind de techniek achter cryptocurrency niet interessant. En dan bedoel ik niet dat ik er niet in geloof. Ik denk dat het wel wat kan opleveren. Ik vind het gewoon niet interessant om whitepapers van de verschillende crypto te lezen, om te leren begrijpen wat de blockchain is etc.
  2. Er zijn ontzettend veel behulpzame mensen! Waarschijnlijk hebben ze hun weg naar mij gevonden naar aanleiding van dat Instagram bericht. Ze bieden een zeer waardevolle cursus ter waarde van €9999,99 euro aan voor nu het actietarief van €1999,99. Een koopje! Bovendien zit er een garantie bij dat ik binnen een maand mijn baan kan opzeggen omdat ik tonnen omzet heb behaald in slechts een paar weken tijd. Dat wil ik!

Dus, de drempel om te beginnen wordt er niet kleiner op zeg maar…

Gelukkig zijn er ook mensen die wel gedegen informatie geven zoals de schrijver van het boek ‘Bitcoin voor Dummies’ Michiel Kelder en bijvoorbeeld Tim van Langzaamrijker.nl

crypto
Ik ben zeker een dummy…

Door onder andere het boek te lezen en ook de video’s van Tim mee te nemen in mijn zoektocht naar hoe ik de kwestie ‘crypto’ wil aanpakken ben ik tot een strategie gekomen waar ik me prettig bij voel.

Dat betekent niet dat ik daarmee advies geef aan jou of dat ik hiermee een succesformule gevonden heb.

Want:

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Ik ga het op de volgende manier aanpakken:

  • Elke maand na m’n loon sluis ik 100 euro door richting een crypto platform. Rustig aan beginnen dus. Ik zie het als speelgeld waar ik hopelijk een lekker rendement uit weet te halen als toevoeging op m’n andere investeringen. Tegelijkertijd is het niet genoeg om van wakker te liggen als ik een groot deel ervan verlies. Crypto’s staan er om bekend dat ze heel volatiel zijn. Ik wil er niet een groot deel van mijn geld in steken.
  • Elke maand leg ik een vast bedrag in ongeacht wat de markt doet. In de financiële wereld wordt dit Dollar Cost Averaging of DCA genoemd. Zo koop ik over langere periode het gemiddelde van de markt. De ene maand zal het laag staan en koop ik relatief veel in. De andere keer staat het hoog en koop ik relatief weinig in. In totaal wordt het een mooi gemiddelde. Een andere strategie is Lumpsum, dan leg je het bedrag in een keer in. Dan zou ik bijvoorbeeld nu 1200 euro inleggen in eens in plaats van elke maand 100 euro.
  • Mogelijk ga ik nog wel binnen de maand proberen de markt te timen maar ik spreek met mezelf af dat ik het in ieder geval binnen die maand investeer voordat de volgende maand begint.
  • Ik koop om de beurt de vijf grootste munten in. Dus de ene keer Bitcoin, dan Ethereum etc. totdat ik 5 maanden heb gehad dan begin ik weer overnieuw. Op die manier breng ik een beetje spreiding aan. Voor mij is het heel belangrijk om meer spreiding te hebben in verschillende vormen van investeren. Dus ik zit ook in de aandelen, edelmetalen en (soort van) vastgoed. Daarom lijkt vijf munten mij voorlopig genoeg. (Dit is persoonlijk en geen advies!)
  • Waar mogelijk ga ik staken. Veel platformen bieden rente of staking aan. Je cryptovaluta wordt dan uitgeleend aan iemand anders en jij krijgt er rente over. De ander betaalt er meer rente over en het verschil is voor het platform. Net als bij de bank dus, alleen krijg je bij de bank tegenwoordig geen rente. Dit staken is grotendeels ongedekt en ongereguleerd. De rente ligt voor zowel lener als uitlener hoger maar het risico is ook hoger. Er is geen depositogarantiestelsel of beleggerscompensatiestelsel op van toepassing. Komen we weer terug op waarom ik alleen met een klein beetje hierin wil. Je snapt nu vast nog beter waarom.

Geen reclame voor crypto op simplewithmoney…

Voor nu ga ik niet verder in op welk platform ik ga gebruiken. Daar ben ik nog niet over uit. Ook ga ik verder geen uitleg geven over hoe je moet kopen, traden etc. Voor mij is dit nieuw en ik deel bovenstaande als stappenplan hoe ik ‘m voor mezelf heb uitgestippeld. Maar zoveel mensen zoveel meningen.

Het is lastig om meningen te verzamelen van mensen die zelf investeren in crypto maar die geen verdienmodel maken van uitleg geven en strategie delen.

Pak jij het op een andere manier aan? Ik zou het heel leuk vinden als je wat van je laat horen!

Tot de volgende keer!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *