Beleggen

DeGiro kernselectie is vernieuwd en dat is goed nieuws!

Goed nieuws. DeGiro Kernselectie is vernieuwd. Er zijn een aantal ETF’s uit die niet populair waren en er zijn een aantal toegevoegd die wel populair zijn. Ook is er een nieuwe pagina waar je gemakkelijk door de lijst kunt zoeken en filteren.

Wat is DeGiro kernselectie?

DeGiro bied aandelen, ETF’s, hefboomproducten, beleggingsfondsen, obligaties, opties en futures. Om deze te verhandelen betaal je transactiekosten en servicekosten. Dat is normaal en gebeurt bij elke broker en bank waar je handelt in deze producten.

DeGiro kernselectie is een selectie van maar liefst 200 ETF’s (Exchange traded funds) die een keer per kalendermaand te verhandelen zijn zonder transactiekosten. De producten uit de kernselectie kan je dus gratis kopen of verkopen op basis van fair use policy. Je betaald alleen de TER (Total Expense Ratio). Deze kosten verschillen per product en zijn doorgaans tussen de 0,1% en 1%.

Let op: sommige ETF’s staan genoteerd op meerdere beurzen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen om dezelfde ETF via Euronext Amterdam of via Xetra te kopen. Soms staat de ETF wel in de kernselectie via de ene partij, maar niet via de andere.  

Wat is er veranderd in de kernselectie?

Er zijn een aantal ETF’s bijgekomen welke populair zijn onder de beleggers van DeGiro. Ook zijn er een aantal afgevallen welke niet meer populair waren. Kocht je regelmatig een ETF uit de kernselectie en gaat deze uit de lijst? Tot en met 14 mei blijven ze commissievrij. Doe er je voordeel mee.

Waar ik dus heel erg blij van wordt is de hoeveelheid ETF’s met een hoge ESG-beoordeling (Environmental, Social en Governance). Eerder heb ik wel gezocht naar ETF’s met een hoge ESG score maar kon ze slecht vinden. Nu zitten er meer in en zijn ze heel overzichtelijk te vinden. Door de nieuwe pagina waar je gemakkelijk door de lijst kunt zoeken en filteren kan je ook aangeven of je zo’n hoge score belangrijk vindt. Dan rolt er een zo een lijstje uit. Super handig!

Hoe ziet de nieuwe pagina er uit?

Zo ziet de nieuwe pagina er uit.

Voor de link naar de pagina klik hier.

Je kunt filteren op een aantal dingen.

De expense ratio is hoeveel procent je per jaar betaald om deze ETF in bezit te hebben. Daar kun je met deze tool op filteren.

Daarna kun je de regio selecteren. Denk je bijvoorbeeld dat de economische groei vooral in Azië of juist Europa zit dan kan je dat selecteren.  

Met de ESG rating wordt gemeten hoe groot de veerkracht van een bedrijf is ten aanzien van de lange termijn voor milieu-, sociale en bestuursrisico’s. Deze variëren van koploper (AAA, AA), gemiddeld, (A, BBB, BB) tot achterblijvend (B, CCC etc.)

Daarnaast kan je selecteren op de beurs of in de zoekbalk jou gewenste ETF zoeken aan de hand van de naam, afkorting of trackingcode.

Als ik bij de ESG rating de AAA en AA aanklik, krijg ik maar liefst 44 verschillende ETF’s die koploper zijn volgens de ESG rating. Als ik dan ook nog eens minder dan 0,2% TER wil betalen blijven er nog steeds 12 over. Nu hoef ik dit niet meer per ETF apart op te zoeken maar kan ik ze er zo uit filteren.

Wil ik meer over een bepaalde ETF weten? Dan hoef ik alleen maar te klikken op de link bij Bekijk. Dan opent een PDF met alle relevante informatie over de ETF.

Conclusie

Al met al vind ik dat de kernselectie, en dan vooral het selecteren en de duidelijke ESG rating, een veel betere gebruikerservaring bied. Zo kun je gemakkelijk selecteren wat voor jou belangrijk is. Wat vind jij van de kernselectie? Beleg je ook bij de Giro? Ik ben benieuwd of je ook bewust bezig bent met deze ESG score!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *