vastgoed
Beleggen

Investeren in vastgoed, wat zijn de voor- en nadelen?

Sommige mensen zweren erbij, anderen peinzen er niet over. Vastgoed. Voor mij heeft het wel een bepaalde aantrekkingskracht. Als het me lukt zou ik graag een huis kopen voor de verhuur. Want het heeft veel voordelen. Helaas heeft het voor mij nu nog teveel nadelen om er tot nu toe nog niet mee te beginnen.

Ik neem je mee in de voordelen en nadelen. Dan kan je voor jezelf een afweging maken.

De voordelen:

  • Regelmatige inkomsten door de huur die elke maand betaald wordt.
  • Potentiële waardevermeerdering. Een goed onderhouden huis wordt op de lange termijn bijna altijd meer waard.
  • Inflatiebescherming. Als de inflatie hoog is stijgen de huurprijzen mee. Omdat je vastgoed hebt gekocht blijft je inleg gelijk. Het is dus een mooie bescherming tegen inflatie.
  • Hefboomwerking. Doordat je geld kan lenen in de vorm van een verhuurdershypotheek, kan je een grotere investering doen dan wanneer je alles uit eigen vermogen moet halen.
  • Diversificatie. Door vastgoed aan je rijtje investeringen toe te voegen kan je mooi gespreid investeren in verschillende dingen.

De  nadelen:

  • Hoge investering. Zelfs als je een verhuurhypotheek neemt moet je rond de €100.000 eigen geld inleggen om een huis of pand voor de verhuur te kopen. Dat komt onder andere door de overdrachtsbelasting van 10,4%, eigen inleg van ten minste 20% tot 30% en de kosten koper.
  • Het is niet passief. Beleggen kan geheel automatisch elke maand. Een huis voor de verhuur vraagt onderhoud, wisseling van huurders en veranderende regelgeving.
  • Volatiliteit. De huizenprijzen stijgen soms hard maar kunnen ook flink dalen. Dan zit je met een huis wat onder water staat (de schuld is hoger dan de waarde op dat moment). Als je dan moet of wil verkopen maak je verlies.
  • Liquiditeit. Als je het geld wat je hebt geïnvesteerd nodig hebt, kan je er niet bij zonder te verkopen. En daar gaan altijd een paar weken of maanden overheen. Bij beleggen kan je het zo terugboeken naar je rekening.
  • Regelgeving. De regels rondom verhuren zijn complex en veranderen de hele tijd. Daar heb je al een dagtaak aan om het goed te doen.

Eerder heb ik een bericht gedeeld over het hefboomeffect. Door de hoge rente gaat dit nu niet meer per se op, maar het idee blijft echt MAGISCH!

Oké nog één voordeel extra. Als je financieel vrij wil worden, dan heb je 25x je jaarlijkse uitgaven nodig om te kunnen stoppen met werken. Maar als je huurinkomsten hebt, dan kan je die er vanaf trekken.

Bij maandelijkse uitgaven van €2000 per maand moet je dus €600.000 geinvesteerd hebben om te kunnen stoppen met werken. Haal je al €500 per maand over aan je vastgoedproject? Dan heb je nog ‘maar’ €450.000 nodig. Terwijl je inleg waarschijnlijk net onder de €100.000 eigen geld blijft. Je hoeft dus €50.000 minder te sparen dan wanneer je alles wil beleggen. Zie hier het hefboomeffect! Nu alleen nog zorgen dat je met een investering van €100.000 eigen geld, je een netto opbrengst van €500 per maand weet te behalen.

Wil jij investeren in vastgoed? Of zijn de nadelen toch te groot?

Liefs,

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *