Als een kip zonder kop
Beleggen

Stijgende inflatie, tijd om alles te verkopen!

Door de verwachte stijging van de inflatie ben ik in een week tijd 15% van mijn winst op beleggingen kwijtgeraakt. HELP! SLAPELOZE NACHTEN!

Hoogtijdagen

Vorig jaar maart was er de coronadip van zeker 25% daling. Sinds afgelopen zomer vierden de beleggers juist hoogtijdagen. Vrijwel alle sectoren zitten in de lift en de economie lijkt flink op stoom te zijn. Deze week kwam daar verandering in. Wegens de verwachte inflatie van 2,1% in Amerika zijn de beurzen deze week flink gedipt. Dat komt doordat bij een hogere inflatie meestal hogere rentes op komst zijn. Minder mensen en bedrijven gaan leningen aan, daar betaal je dan meer rente over. Dat zet een rem op de economie.

Er is in de afgelopen maanden zoveel gebeurd dat deze dip waar nu de kranten bol van staan, eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is. Als er nieuws is wat impact heeft op beleggingen, zie je dat altijd uitvergroot terug in de cijfers. Bij goed nieuws schieten de cijfers hard in het groen en bij slecht nieuws dalen de cijfers hard.

Ik verloor 15%

Sinds maart 2019 beleg ik in indexfondsen bij degiro. Hier heb ik in de ruim twee jaar dat ik daar beleg aardige resultaten weten te behalen. Van de winst die ik heb behaald in de afgelopen twee jaar is zeker 15% in een paar dagen tijd verdampt. Ik maak me er geen zorgen over, ik sta namelijk wel op 60% meer winst dan in januari van dit jaar.

Hier lig ik niet wakker van omdat ik weet dat de balans wel weer wordt hersteld en dat ik niet op verlies sta. Beleggen doe ik voor de lange termijn en goed gespreid. Dan heb ik bij dit soort dipjes geen slapeloze nachten en zweetbuien. Als er een bedrijf, een sector of een land onderuit gaat, dan vangen de andere beleggingen in de index het wel weer op. Op de lange termijn van zo’n 20 jaar waarvoor ik beleg, maakt zo’n dip geen indruk.

verkoop niet in paniek bij inflatie
Zo’n dipje, daar vliegen we gewoon overheen

Geen slapeloze nachten

Wil je wel een mooi rendement behalen maar geen slapeloze nachten? Dan kan ik je van harte aanraden om elke maand een vast bedrag in een indexfonds te beleggen. Door elke maand in te leggen koop je soms je aandelen duur, maar een andere keer juist goedkoop. Uiteindelijk koop je tegen de gemiddelde prijs. Doe dit elke maand, het liefste automatisch. Na een paar jaar heb je een flink rendement en na 20 jaar is de kans groot dat je veel vermogen hebt opgebouwd. Let er op dat je dit alleen doet met geld wat je ook echt de eerste jaren niet nodig hebt, anders heb je alsnog slapeloze nachten.

Als je elke maand 100 euro belegd en gemiddeld genomen heb je een rendement van zo’n 8% (wat historisch gezien gemiddeld is) dan kan dat dus na 20 jaar ongeveer 65.000 euro waard zijn. Je inleg is dan 24.000 euro, en voor de overige 41.000 heb je niets anders hoeven doen dan eenmalig zorgen dat je automatisch elke maand 100 euro belegd. Slapend rijk worden dus, in plaats van slapeloze nachten. Ha!

Wil je weten hoe mijn portfolio eruit ziet? Lees dan de post over mijn beleggingsstrategie.

Wordt jij zenuwachtig van een dip in de markt? Hoe ga je hier mee om? Laat het weten!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *