verantwoord beleggen
Beleggen

Met hoeveel geld kan je verantwoord beleggen?

Beleggen, iedereen heeft het er over. Overal om je heen hoor je dat je zou moeten beleggen. Maar wanneer is het eigenlijk verantwoord om te beleggen? Want het is onverstandig om te beleggen met geld wat je op de korte termijn nodig hebt. Hoor je gelukkig ook vaak.

Even vooraf: ik ben geen vermogensadviseur. Dit artikel is dus geen advies. Lees je altijd goed in voordat je tot actie over gaat.

Om te bepalen met hoeveel geld je verantwoord kan beleggen kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Hoeveel geld heb ik in totaal?

Je telt het geld op al je rekeningen en contanten bij elkaar op. Dus je lopende rekening, spaarrekening, sinkingfunds. Alles.

Je komt op een bedrag. Dit fluctueert wel maar je kunt wel een redelijke berekening maken. 

Bijvoorbeeld alles bij elkaar opgeteld kom je op €25.000,-

Hoeveel daarvan heb je nodig als buffer?

Bepaal hoeveel geld daarvan je bij de hand wilt hebben voor onvoorziene uitgaven. De spaarbuffer. Het Nibud heeft daar een handig rekentooltje voor. Daar heb ik mijn eigen visie op. Die lees je hier. Je spaarbuffer is bedoeld voor alle onvoorziene uitgaven. Je wasmachine of auto die kapot is. Dak dat ineens lek is en er moet nu actie worden ondernomen. Werkgever failliet dus je levert nogal in op salaris. Dat soort dingen.

Je hebt de bufferberekening ingevuld. Voor jou is het bijvoorbeeld verstandig als je een buffer van €8000,- achter de hand houd. Hiermee ga je niet beleggen.

Welke voorziene uitgaven heb je de komende 5 jaar?

Als je net een nieuwe wasmachine hebt is een onvoorziene uitgave als deze er mee ophoud en je hebt een nieuwe nodig. Had ik afgelopen zomer nog. Het is een voorziene uitgave als je een fossieltje van 15 jaar oud hebt staan. Je weet vrijwel zeker dat je binnen nu en een paar jaar een nieuwe moet kopen. Hetzelfde geldt voor auto’s, vakanties, racefietsen etc. Als dit soort gebruiksartikelen al even mee gaan kan je er vanuit gaan dat je binnen nu en 5 jaar in de buidel mag tasten. Ook verbouwingen of de kosten koper van een huis vallen onder de voorziene uitgaven. Meer weten? Lees dit bericht over sinkingfunds.

Om je nieuwe auto te kopen moet je nog €4000,- inleggen en je oude auto inruilen. Voor de reis naar Mexico verwacht je €2000,- te betalen. Stel je voor je bod op een huis wordt geaccepteerd, dan heb je voor de kosten koper bijvoorbeeld nog €12.000,- nodig. In de huidige tijd misschien een utopie maar er worden nog huizen verkocht dus wie weet schiet je een keer raak! Met dit geld ga je niet beleggen.

Hoeveel kan je maandelijks op zij zetten?

Stel je voor dat er geld overblijft als je je buffer en je voorziene uitgaven apart hebt gezet. Dan kan je gaan beleggen! Bekijk daarnaast wat er maandelijks overblijft. Dat zou je na een eenmalige inleg ook maandelijks kunnen inleggen. Naar mijn mening (geen advies!) is het een idee om een deel daarvan ook op je spaarrekening te zetten. De buffer die je hebt is niet voor niks een buffer. Soms heb je die nodig. Maar lees je vooral goed in en maak je eigen beslissing. Nogmaals: Ik geef geen advies.

Je hebt bijvoorbeeld maandelijks €400 euro over. Daarvan kan je bijvoorbeeld met €300 per maand beleggen.  Van die €25.000,- blijft nu €3.000,- over om te beleggen. De rest heb je misschien binnenkort nodig.

Bereken je verwachtte eindkapitaal als je gaat beleggen.

Nu komt het leuke gedeelte! Berekenen wat jou inleg waard zou kunnen worden. De website berekenhet.nl is je beste vriend. Via de rekentool kan je je startinleg invullen. Dan vul je je maandelijkse inleg en je verwachte rendement in. Hoe lang ga je je geld beleggen? Vul dat ook in en voilà! Je eindkapitaal is berekend.

Het gemiddelde rendement op beleggingen is tussen de 8% en de 10%. Mensen die met 8% rekenen halen een gemiddelde inflatie van 2% per jaar er af en mensen die zonder de inflatie rekenen komen uit op 10%. In dit voorbeeld gebruik ik 7%. Ik haal de gemiddelde inflatie (nu is de inflatie hoger maar gemiddeld genomen) er af en er zitten vaak nog wat kosten aan de beleggersrekening vast. Transactiekosten, fondskosten etc. Dan vul de volgende dingen in:

beleggen invoer
Klik op berekenen –>
beleggen uitkomst

In dit voorbeeld heb je na 20 jaar al ruim €164.000,- bij elkaar!

Je resultaat zal uiteraard nooit precies dit bedrag zijn. Het kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van de koers van het fonds wat je kiest.

En als je gaat sparen in plaats van beleggen?

Ter vergelijking: Als je hetzelfde geld spaart krijg je dit:

sparen ipv beleggen invoer
Met de huidige rente van ongeveer 0%
sparen ipv beleggen uitkomst

Oke, €75.000,- is zeker ook niet verkeerd! Maar die andere €90.000,- daar heb je in principe niks voor hoeven doen! Je stelt eenmalig in dat je een automatische maandelijkse overboeking doet en de economie doet de rest. Dat is nog eens passief inkomsten genereren!

Ik weet niet wat voor salaris jij krijgt maar die €300,- per maand die je opzij zet, dat is toch gemakkelijker dan ergens €90.000,- vandaan toveren over 20 jaar.

Om de vraag te beantwoorden wanneer het verantwoord is om te beleggen heb je nu je antwoord. Eigenlijk is het onverantwoord om niet te beleggen 😉 Maar zorg er voor dat je er klaar voor bent door de vragen te beantwoorden.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inzet (deels) verliezen.

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Tot de volgende keer!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *