Wil je grip op je financiën? Dan is de allereerste stap inzicht in je inkomsten en uitgaven. Hoeveel komt er binnen en wat geef je uit?
Dit is de stap die veel mensen overslaan. Vanaf vandaag sla jij ‘m niet meer over! Het kost ongeveer een half uur per maand. Of tien minuten per week als je dat fijner vind.
Ik laat je stap voor stap zien hoe jij inzicht krijgt in je financiën. Je zult zien, het is super makkelijk.
Stap 1. Het inkomsten en uitgaven bestand
Download hier GRATIS het Excel bestand waar ik zelf ook mijn vaste lasten in bijhoud. Dat doe ik zelf trouwens al sinds 2013 elke maand. Een aantal categorieën staan al voorgekauwd. Waarschijnlijk heb jij nog andere categorieën waar je geld aan uitgeeft. Een hobby of bijvoorbeeld maandelijkse manicure. You name it. Geef je persoonlijke categorieën een naam.
Het bestand ziet er zo uit:

Excel lastig?
Hier is een handige link naar Porterenee.nl. Waarom een goed Excel bestand je financiën zal redden.
Stap 2. Vaste lasten invullen
Vul bij de afgelopen maand alle vaste lasten in die elke maand exact gelijk zijn.
Kopieer het hele blad en plak het in de maanden die nog komen. Dat doe je door op het driehoekje tussen A en 1 in de klikken en dan kopiëren. Plak op dezelfde manier in de maanden die nog komen.
Stap 3. Invullen maar!
Vul van de afgelopen maand alles in wat je hebt uitgegeven en wat er binnen is gekomen. De bovenste balk geeft het totaal per categorie weer. Mij kost dit meestal ongeveer een half uur per maand.

Stap 4. Terug in de tijd
Deze stap is optioneel maar wel heel waardevol. Vul het in voor de afgelopen drie maanden. Een keer wat werk maar dan heb je wel een eerlijk inzicht.
Stap 5. Analyseer
Analyseer. Waar geef je meer uit dan je dacht? En waar valt het wel mee? Geef je meer uit dan er in komt? Of houd je juist meer over dan je dacht? Ben je tevreden met waar je geld naar toe is gegaan?
Stap 6. Repeat
Herhaal elke maand.
Aan de hand van dit overzicht kan je gaan bijschaven. Geef je veel uit aan de boodschappen? Probeer eens de voorraadkast en de vriezer leeg te eten. Benzine duur? Pak eens vaker de fiets. Veel thuisbezorgd? Kook vaker zelf. Dat soort dingen.
Maak het gat tussen je inkomsten en uitgaven zo groot mogelijk. En dan met meer inkomsten en minder uitgaven en niet andersom he 😉
Waar kan je op besparen zonder dat je inlevert op kwaliteit?
Vragen? Stel ze gerust!
Tot de volgende keer!
Elske
4 reacties
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: