welke soorten FIRE zijn er?
financieel vrij

Voor iedereen wat wils. Welke soorten FIRE zijn er?

Wat is FIRE en welke soorten FIRE zijn er? Je hebt vast wel eens van de term FIRE gehoord. Het staat voor Financial indepence, retire early en is een trend die uit Amerika is komen overwaaien. Het doel is om financieel onafhankelijk te worden en (veel) eerder dan de pensioenleeftijd te stoppen met werken.

Door de focus te leggen op twee dingen kan je dit voor elkaar krijgen. Houd je uitgaven zo laag mogelijk en probeer zoveel mogelijk te verdienen. Het verschil investeer je.

Wanneer ben je FIRE?

Je bent FIRE als je niet meer hoeft te werken voor je geld. Je geld levert je rendement op waar je van kan leven.

Door het rente op rente effect gaat het geld wat je investeert groeien. Zodra je geld genoeg groeit om van te leven kan je stoppen met werken. Dit is voor iedereen anders. Het idee is dat je alleen leeft van het rendement. Je komt dus niet aan de inleg. Hierdoor houd je evenveel vermogen aan. Dan maakt het niet uit of je nu 70 of 110 jaar wordt.

Welke soorten FIRE zijn er?

Er zijn echt heel veel verschillende smaakjes FIRE. Voor iedereen ziet het er anders uit. Ook de weg ernaartoe is voor iedereen verschillend.

Welke soorten Fire zijn er?
Nooit meer naar huis

Lean FIRE

Bij lean FIRE ga je echt keihard besparen. Het gat tussen inkomen en uitgaven zo groot mogelijk maken. Daarbij ga je echt heel erg zuinig worden en zoveel mogelijk werken. Op die manier spaar je al snel 50% of meer van je inkomen. Je vermogen groeit snel maar je moet wel je levensstijl opofferen in het proces.

Fat FIRE

Voor fat Fire heb je een grote som geld nodig. Bij deze vorm van FIRE behoud je je luxe levensstijl tijdens je reis naar FIRE en ook als je al met pensioen bent. Daarom heb je voor deze vorm een zeer hoog salaris nodig of bijvoorbeeld een erfenis of andere manier waarop je veel geld hebt verkregen.

Slow FIRE

De naam zegt het al. Je gaat langzamer richting FIRE. In de aanloop ga je al minder werken. De focus ligt op werk-prive balans waar de andere manieren een alles en dan ineens niks methode zijn. De andere FIRE manieren zijn gebrand op zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld te sparen. Bij slow FIRE hoeven je hobby’s niet meteen geld op te leveren maar mogen ze ook wat kosten bijvoorbeeld.

Geografische FIRE

Je werkt in Nederland of een ander land met relatief hoge lonen. Vervolgens ga je wonen in een goedkoop land als je met pensioen bent. Daardoor hoef je minder geld te hebben en kan je eerder met pensioen.

Coast FIRE

Je hebt genoeg geld ingelegd in je pensioenpotje als aanvulling voor je AOW. Je hoeft dus niet meer in te leggen om comfortabel met pensioen te gaan vanaf de daarvoor bestemde leeftijd. Om in je levensonderhoud te voorzien moet je nog wel werken. Je kan nu nog niet met pensioen.

Barista FIRE

barista FIRE
Barista fire

Je hebt nog niet genoeg om met pensioen te gaan maar je vaste lasten en andere kosten zijn wel laag. Ook haal je al een lekker rendement op je beleggingen. Op die manier kan je met een deeltijdbaan of een leuke baan die weinig verdient toch lekker rondkomen. Je bent hiermee dus deels financieel vrij omdat je niet vastzit aan die ene goedbetaalde maar stressvolle baan.

Welke kies je?

Houd je elke maand geld over? Bereken eens met deze rekentool hoe snel je geld groeit als je zo doorgaat! Door het rente-op-rente effect kan het snel gaan!

Bij mij passen op dit moment slow FIRE en ook al barista FIRE. Ik geniet nu van de nodige vakanties en het imkeren is ook zeker niet gratis. Hoewel dat natuurlijk wel honing oplevert! Dat zijn typische kenmerken van slow Fire.

Daarnaast ben ik ook al Barista FIRE. Ik heb hele lage vaste lasten en een passief inkomen waar ik nog niet van kan rondkomen. Daardoor werk ik nu 3 dagen per week in loondienst en heb ik daarnaast tijd om van Simple with Money een goed draaiend bedrijf te maken.

Uiteindelijk is het doel natuurlijk om Fat Fire te zijn maar als Simple with Money genoeg oplevert om van te leven ben ik met alle liefde ook coast FIRE. Dan werk ik wel maar hoeft het niet. Ergens ben ik bang dat ik anders dit verhaal ga worden.

Welke vorm van FIRE ben jij? En waar zou je uiteindelijk willen komen?

Loop je vast in je weg richting FIRE? Stuur me gerust even een berichtje!

Liefs,

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *