Financiële onafhankelijkheid ziet er voor iedereen anders uit. Niet zo gek, er zijn veel verschillende stadia.
Waar de een hartstikke trots is met financiële solvabiliteit (kan de rekeningen zelf betalen), is de ander nog ontevreden zolang ze niet hun vaste lasten kunnen betalen van een passief inkomen.
Laten we eens kijken wat de verschillende stadia zijn.
Financiële afhankelijkheid.
Je bent in dit stadium financieel afhankelijk van iemand anders. Bijvoorbeeld je ouders of je partner. Je hebt weinig of geen inkomen en misschien wel schulden. Wat mij betreft een stadium om zo snel mogelijk uit te raken. Al vinden sommige mensen dit een prima stadium.
Financiële solvabiliteit.
Je hebt precies evenveel inkomen als uitgaven. In dit stadium leef je van salaris naar salaris. Je kan je eigen broek ophouden maar daar is het wel mee gezegd. Harstikke mooi natuurlijk als je van financiële afhankelijkheid komt. Er hoeft maar een tegenslag te zijn en je komt in de problemen. Daarom is het ook in dit stadium beter om te werken richting het volgende stadium.
Financiële stabiliteit.
De stap van de vorige naar deze is in euro’s niet zo groot. Voor je gemoedsrust is dit echter een MEGA stap voorwaarts. Je hebt een noodbuffer bij elkaar gespaard. Zo kan je tegen een stootje als er iets kapot gaat of je tijdelijk zonder werk komt te zitten. Hoe hoog je noodbuffer ‘hoort’ te zijn hangt af van je situatie. Als je in een studiootje woont en je hebt geen auto, hoeft je buffer niet zo hoog te zijn als wanneer je in een koophuis woont, een auto en kinderen hebt. Een goede manier om er achter te komen is door het te berekenen via het Nibud.
Financiële veiligheid.
Dit is het punt waarop je passieve inkomsten of je vermogen ervoor zorgt dat je kan overleven zonder werk. Dus je huis, w/g/l, eten en drinken zijn gedekt. Lekker hoor! En ook zeker goed gedaan! Dit is nog niet het punt waarop je wil stoppen met werken. Als je veel vrije tijd hebt maar geen geld om er iets leuks van te maken, waarom zou je dat dan willen? Hoewel er veel dingen zijn die gratis of goedkoop zijn zou ik zelf nog even verder bouwen naar het volgende stadium.
Financiële onafhankelijkheid.
Als je bij het vierde stadium kon komen, is het een koud kunstje om ook hier terecht te komen. Je snapt nu namelijk hoe je van geld meer geld maakt. Of je kan heel goed sparen. En als je dat kunstje eenmaal kan ben je niet te stoppen. Als je passieve inkomsten je uitgaven volledig kunnen dekken ben je financieel onafhankelijk! Dan mag je gaan kiezen wat je wil doen. Ga je lekker pierewaaien of werk je (op je eigen voorwaarden) verder zodat je bij het volgende stadium komt? Of toch vrijwilligerswerk?
Financiële overvloed.
Stel je bent financieel onafhankelijk. Je weet nu hoe je gemakkelijk geld aantrekt. Werken is leuk en je hebt het gevoel bij te dragen aan de maatschappij door het werk wat je doet. Dan kan je lekker verder blijven werken aan financiële overvloed. In dit stadium heb je meer dan genoeg geld om jezelf en je gezin te onderhouden. Je kan vrijgevig zijn met je geld.
In welk stadium bevind jij je? En waar zou je graag naartoe willen?
Liefs,
Elske
2 reacties
Pingback:
Pingback: