jackpot gewonnen
Beleggen,  Geld

Miljonair! En Nu? Als je 1 miljoen euro hebt gewonnen

Als ik de jackpot zou winnen van 1 miljoen euro. Wat zou ik dan doen? Of als ik ineens 1 miljoen euro zou erven bijvoorbeeld? Beide zijn zeer onwaarschijnlijk, ik kom niet uit een familie waar zo’n grote erfenis op me ligt te wachten en ik speel niet mee in de loterij. Maar toch.

rijke oma
Deze dame heeft net de loterij gewonnen!

Even dagdromen hoor.

Een luxe jacht, een sportieve auto, een villa aan het strand, een eigen eiland en een wereldreis. Dat zou ik doen met 1 miljoen. Het onderhoud van al die dingen viel wat duurder uit, ik moet een groot deel weer verkopen en alles leek een droom, te mooi om waar te zijn. En dan is het (al lang) op en moet ik weer terug aan het werk. Wat ik beter kan doen is slim omgaan met mijn geld en zorgen dat ik er zoveel passief inkomen uithaal dat ik  helemaal niet meer hoef te werken. Zelfs niet na de wereldreis die er gaat komen.

Schakel hulp in!

Allereerst zou ik een financieel adviseur raadplegen. Ik weet namelijk niet hoe het belastingtechnisch in elkaar zit als je ineens 1 miljoen euro rijker bent. Ook weet ik niet hoe en waar ik het beste het geld kan bewaren en dat soort dingen. Stap 1 is dus hulp inschakelen van een professional.

Stap twee is grondig onderzoek naar doen wat ik het best kan doen. Ik heb voor dit bericht geen professionele vermogensadviseur ingeschakeld, dus dit is hoe ik het zelf zou verdelen.

Het zal er ongeveer zo uitzien:

Vastgoed

De eerste €500.000 zou gaan naar twee appartementen om te verhuren. Gezien er geen hypotheek op hoeft kan ik meteen beginnen met verhuren. Bij een appartement van €250.000 euro liggen de huuropbrengsten (hier in Groningen) waarschijnlijk tussen de €1200 en €1400 per maand. Na aftrek van de kosten zoals onderhoud, verhuurmakelaar, VVE kosten etc. blijft er ongeveer €1000 per appartement over. €2000 per maand is al een prima inkomstenbron. Waarom de helft van 1 miljoen euro meteen op zou gaan aan vastgoed? Vastgoed is een heel stabiel en blijft waarde houden. Iedereen heeft een plek nodig om te wonen. Bijna alle miljonairs zitten in vastgoed.

Mijn toekomstige landhuis

Eigen huis

Mijn eigen huis zou ik verkopen en ik zou een huis met een grotere tuin ervoor terug kopen. Met de overwaarde plus nog €250.000 kan ik een zeer mooi huis kopen waar ik zeker 20 jaar mee vooruit kan. En dat zonder hypotheeklasten. Dat scheelt qua hypotheek al snel €1000 per maand. Een groter huis met grotere tuin geeft meer onderhoud dus ik reken op even hoge vaste lasten als nu. De kosten die ik bespaar op de hypotheek gaan wel op aan onderhoud, hogere energierekening, hogere belastingen etc.  

Indexfondsen

€80.000 zou ik steken in ETF’s. De S&P 500 en de Vanguard FTSE All World hebben mijn voorkeur. De S&P500 zijn de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Deze index laat al heel wat jaren een mooie groei zien. Om niet te veel afhankelijk te zijn van de VS doe ik de andere helft in de Vanguard FTSE All World index om een betere wereldwijde spreiding te genereren. Rekenend met een gemiddeld rendement van 8% per jaar zou dat me €6400 euro per jaar opleveren, zo’n €533 per maand. Ik schreef eerder al hoe ik beleg bij DEGIRO.

Dividend aristocraten

Dividend aandelen worden ook een deel van mijn portefeuille als ik een miljoen op de bank zou hebben. Bijvoorbeeld Ahold Delhaize en Shell keren elk kwartaal dividend uit aan de aandeelhouders. Beide keren iets meer dan 3,5% per jaar uit. Daarnaast kunnen de aandelen ook nog eens in waarde stijgen. €40.000 in elk aandeel zou me een rendement van meer dan €2800 per jaar geven. Zo’n €233 euro per maand. (Ik zou een betere spreiding aanhouden van dividend aristocraten, deze twee zijn slechts voorbeelden)

Goud en zilver

Zo’n €50.000 euro zou gaan naar edelmetalen. Deze stijgen over het algemeen ongeveer met de inflatie mee en zijn dus niet dingen om de portefeuille te laten groeien maar wel om deze stabiel te houden. Vaak als er een financiële crisis is, stijgt de prijs van edelmetaal. Aandelen en vastgoed kunnen een tijdelijke periode dalen in waarde. Door ook edelmetalen in mijn portefeuille op te nemen blijft mijn (hypothetische) vermogen iets stabieler. Daardoor voelt het niet alsof het hele rendement in rook opgaat tijdens een crisis.

Speelgeld

Bitcoin bijvoorbeeld

Dan blijft er nog €40.000 over. Hiermee zou ik gaan spelen. Bijvoorbeeld leren hoe hefboomproducten of sprinters werken of me verdiepen in crypotcurrencies. Het doel is om er meer geld mee te maken maar als dat mis gaat is het geen ramp. De rest van de portefeuille is groot genoeg om (een deel van) deze inleg te verliezen. Mocht ik hier een leuk rendement mee halen, dan koop ik zeker een auto met airco. Da’s wel lekker als het zomer is!

Elke dag uitslapen

Zo, wat was het heerlijk om hier over te fantaseren zeg! Ik zie het al helemaal voor me! Prachtig huis, lekker rendement en doen waar ik zin in heb! En uit het rendement van de beleggingen, huuropbrengst en dividend uitkeringen haal ik dan maandelijks zo’n 2766 euro. Daarbij zal mijn vermogen groeien. De huizen worden vrijwel altijd op de lange termijn meer waard, de dividendaandelen stijgen in waarde en ik heb vast veel geluk met de crypto’s… 😉 En laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk is het niet zo dat ik nooit meer een cent zou verdienen als ik nu klap plots 1 miljoen euro zou winnen. Alleen zou ik er wel pas mee beginnen na de wereldreis.

Wat zou jij doen met 1 miljoen euro? Laat het me weten in een reactie hier, op Facebook of Instagram!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *