aow gekoppeld minimumloon
Geld

De AOW is straks niet meer gekoppeld aan het minimumloon.

De AOW is gekoppeld aan het minimumloon. Het is heel vluchtig het nieuws gepasseerd afgelopen week. De ontkoppeling van de AOW en het minimumloon. Wat betekent dat? En hoe kan je je voorbereiden?

Voordat je verder leest moet je weten dat ik geen financieel adviseur ben. Ik geef je dus in dit artikel ook geen persoonlijk financieel advies.  

Wat betekent dat?

Momenteel is de AOW gekoppeld aan het minimumloon. Dus als het minimumloon stijgt, dan stijgt de AOW mee. Probleem met de AOW is dat het wordt betaald uit algemene middelen. Belasting dus.

Nu het minimumloon stijgt (niet eens genoeg met de inflatie mee) zou dus de AOW ook mee moeten stijgen. Die koppeling, zo is nu het plan, gaat dus losgekoppeld worden. Om er voor te zorgen dat gepensioneerden er niet op achteruitgaan qua koopkracht, betalen ze dan minder belasting in box 1 over het AOW. Een soort verschuiving in de belasting dus. Er gaat minder belastinggeld naar de AOW toe en er komt minder inkomstenbelasting binnen. Daarom zal er de komende tijd geen koopkrachtverlies zijn als de ontkoppeling een feit wordt. Dus niks om je zorgen over te maken toch?

Ik vind van wel. De spelregels worden dus gewoon tijdens het spel veranderd. En dat bewijst des te meer dat het super belangrijk is om je zelf goed voor te bereiden op de tijd na je werkende leven. Ik zou mijn financieel toekomst in ieder geval niet laten afhangen van een wispelturig beleid wat met een pennenstreep in je nadeel kan veranderen. Wie weet wat voor veranderingen er nog in het verschiet liggen tussen nu en mijn pensioenleeftijd! Het is dus goed om jezelf voor te bereiden op het feit dat je later je eigen kont moet redden 😉 Dat voorbereiden kan je op verschillende manieren doen.

aow gekoppeld aan minimumloon.
Als de spelregels tijdens het spelen veranderen verlies je altijd.

Hoe kan je je voorbereiden?

Veel mensen bouwen geen of weinig pensioen op. Als je bijvoorbeeld ZZP’er bent, voor het uitzendbureau werkt of gewoon omdat je werkgever niet bij een pensioenfonds is aangesloten. Je kunt dit controleren op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Dan ben je dus volledig aangewezen op de AOW en eventueel je eigen vermogen als je dat hebt opgebouwd. En laat de AOW nou straks mogelijk niet meer gekoppeld te zijn aan het minimumloon.

Jaarruimte

Bouw je geen pensioen op of heb je nog jaarruimte over? Dan kan je met belastingvoordeel een inleg doen in een lijfrenteverzekering. Meer weten? Ik heb al twee keer een bericht geschreven over het opbouwen in een lijfrenteverzekering. Lees ze hier en hier. Vraag sowieso je financieel adviseur om advies als je besluit om daadwerkelijk een lijfrenteverzekering af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn van de verzekeraar waar je de verzekering wilt afsluiten of een financieel adviseur die verschillende partijen voor je kan vergelijken en je advies op maat geeft.

Investeren

Een andere optie is door te investeren (beleggen in aandelen, vastgoed, crypto, start ups etc.) of door te sparen zelf een buffer opbouwen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het rendement, des te meer risico je loopt om (een deel van) je inleg te verliezen. De meeste mensen nemen dus minder risico naar mate de tijd waarop ze het geld nodig hebben dichterbij komt. Dat kan de pensioenleeftijd zijn maar ook een ander moment waarop je het nodig hebt (zoals een verbouwing, reis, auto of verhuizing).

Lasten verlagen

Het mes kan natuurlijk maar het beste op beide kanten snijden. Dus zorgen voor voldoende buffer op je oude dag en tegelijk zorgen voor lagere maandlasten. Een (grotendeels) afbetaald huis is natuurlijk een stuk goedkoper wonen dan een huurwoning waarvan de huur elk jaar een stukje meer wordt. Nu gaat natuurlijk het huis eigenaarschap ook gepaard met kosten zoals de WOZ belasting en onderhoud. Toch zijn deze lasten in de regel lager (afhankelijk van de onderhoudskosten). Nu maar afwachten of de eigen woning in box 3 beland…. Dan heb ik niks gezegd….

Begin op tijd!

Bij al deze manieren om zelf te zorgen voor je pensioen kan je je voorstellen dat je er niet pas op je 60e aan moet denken maar eigenlijk al een stuk eerder. Als je nu al goed voor je toekomstige zelf gaat zorgen dan is je oudere jij je daar echt nog heel lang dankbaar voor! En bij dat vroeg genoeg beginnen komt ook nog het stukje samengestelde rente als bijkomend voordeel. Een opfriscursus over het rente-op-rente effect vind je hier en hier.

Welke van deze strategieën pas jij al toe? Ik ben druk bezig met het vergroten van mijn buffer door te investeren maar tot nu toe heb ik nog geen lijfrenteverzekering afgesloten.

Doe een duimpje omhoog in de reacties als je dit bericht behulpzaam vind!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

koppeling aow minimumloon
We kunnen het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *