Voordat je gaat beginnen met beleggen moet je voor jezelf helder hebben waarom, hoe en hoe lang je wilt gaan beleggen. Wil je uren per week bezig zijn met het kijken van het nieuws, wil je actief gaan ‘daytraden’ of juist inleggen en er niet meer aan denken? Wil je in een keer een grote som geld investeren of liever elke maand een beetje?
Denk ook na over hoe je reageert op een dip of crisis. Raak je in paniek? Ga je alles in een dip met verlies verkopen omdat je bang bent nog meer te verliezen? Heb dit helder en je gaat veel beter van start.

Zeg nou zelf, zo’n foto van Vladimir toen hij nog klein was is toch veel leuker dan Wallstreet ofzo. Aww schattig!
Waarom wil je investeren?
Voorbeelden kunnen hier zijn: voor mijn (vervroegde) pensioen, voor mijn kinderen, voor als het even tegenvalt, om een huis te kopen et cetera. Als je duidelijk hebt waarom je wilt beleggen dan heb je meer focus om het ook daadwerkelijk te doen. Voor mij is dit voor vervroegd pensioen en om een huis met stukje grond net buiten de stad te kopen.
Hoe lang wil je beleggen?
Ga niet beginnen met beleggen met geld dat je nodig hebt. Beleg alleen geld dat je niet nodig hebt. Dit zeg ik dubbel omdat het belangrijk is. Er komen tijden waarin je beleggingen veel waard zijn en er komen tijden waarin alles inzakt en je op verliest staat. Dit is onvermijdelijk en hoort er allemaal bij. We weten alleen niet wanneer. Als je je inleg nodig hebt en op dat moment sta je op verlies, dan moet je je beleggingen met verlies verkopen. Dat wil je zeker niet dus houd voldoende geld achter de hand voor zulke situaties. Wacht tot de crisis of dip voorbij is. Bij een erge crisis zoals die in 2008 kan dat een paar jaar duren. Beleggen is voor de lange termijn. In 10, 15 of 20 jaar zal je niet op verlies staan als je belegd blijft in indexfondsen en niet verkoopt. Meer over deze strategie volgt later.

‘Compound interest is the eight wonder of the world. He who understands it, earns it… He who doesn’t, pays it.’
Albert Einstein
Hoe veel tijd wil je kwijt zijn aan het onderzoeken en timen van de markt?
Dit is erg persoonlijk natuurlijk. Je kunt actief gaan beleggen, ook wel daghandelen. Dan koop en verkoop je aandelen in de hoop te profiteren van prijs fluctuaties. Met deze manier zou je meer rendement kunnen behalen dan de gemiddelde belegger. Als je op sommige fora kijkt waar veel mensen die actief beleggen kijken, dan zal je zien dat dit prima mogelijk is. Onthoud wel goed dat veel mensen hun winst wel graag delen maar als ze veel geld verliezen dan blijft het stil. Wil je zo’n actieve belegger zijn, houd deze fora, het wereldnieuws en grote bedrijven dan goed in de gaten. Ook is het verstandig om boeken te lezen over actief beleggen. Wil je in losse bedrijven beleggen, leer dat bedrijf dan goed kennen. Vorm een eigen mening en voorspelling en wie weet win je wel. De kans om meer te verliezen is niet te onderschatten. Als je gaat beginnen met beleggen en het is nieuw voor je is dit wellicht niet het goede startpunt.
Een andere optie is om te beleggen en dan te doen alsof je bent vergeten dat je het hebt belegd. In het Engels heet dit ‘set and forget’. Leg bijvoorbeeld elke maand een bedrag in en kom nergens aan. Laat dit jaren achter elkaar mooi staan. Goed rendement (bijna) verzekerd. Let er dan wel op dat het dan een indexfonds is. Dat betekend dat er in het fonds heel veel verschillende beleggingen zitten. Dan is het goed verspreid over de markt. Als dan een bedrijf slecht presteert wordt dat opgevangen door de andere bedrijven. Dit kost veel minder tijd om bij te houden en levert gemiddeld een rendement op van tussen den 5 en 8%. Dit varieert maar is een gemiddelde over meerdere jaren.
Leg je al je geld in een keer in of is het beter om verspreid te beleggen?
Voor mij is dit elke maand een beetje. Dan stop ik het in een indexfonds van de kernselectie van degiro. Ook probeer ik elke maand ongeveer hetzelfde bedrag in te leggen. Dan hoef ik niet de markt te ‘timen’ en te kijken wanneer het aandeel laag staat om het goedkoop in te kopen. Soms kijk ik wel naar wat het laagste punt ongeveer is per maand maar veel zin heeft dit niet. Is een gevoelskwestie. Onthoud dit: Tijd in de markt verslaat het timen van de markt. Het is statistisch gezien beter om langer belegd te zijn dan om de markt te timen. Rente op rente is niet voor niets het achtste wereldwonder volgens Einstein. Als je in een keer een groot bedrag beschikbaar hebt kan het een mogelijkheid zijn om in een keer te investeren maar omdat veel mensen elke maand een beetje kunnen beleggen focus ik daarop.
Ga je in tijden van paniek alles verkopen?
Als je van jezelf weet dat je alles verkoopt zodra het ook maar een beetje in de min staat is beleggen misschien niet de beste optie voor je. De markt schommelt altijd. Daar moet je tegen kunnen als je gaat beleggen. Dit is wederom waarom het zo belangrijk is om alleen te beleggen met geld wat over is. Als je het geld nodig hebt om rekeningen te betalen en je staat in de min, dan raak je in paniek. Logisch! We gaan nu juist beleggen omdat we ons geen zorgen meer willen maken over geld. We beleggen juist omdat we dan lekker kunnen slapen met het idee dat er nog wel wat achter de hand is, zelfs als de markt even op en neer gaat.
Conclusie
We willen investeren voor de toekomst. Wat voor toekomst is persoonlijk maar we hebben allemaal dromen toch? Dus we beginnen met beleggen voor de lange termijn en we willen er niet de hele dag mee bezig zijn. We investeren en kijken er daarna niet meer naar om. Ideaal is elke maand een stukje wat over is beleggen. Deze uitgangspunten is waar ik me op focus op dit blog.
Tot de volgende keer!
Elske
Hierna lezen: Stap 2.
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.
6 reacties
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: