Geld

Beleggingsstrategie

Voordat je start met beleggen is het handig een strategie te bedenken. Hier is een suggestie.

Betaal eerst alle schulden af. Hypotheek valt hier niet onder (meestal) en studieschuld, dat is voor jezelf om te bepalen. Meer over schulden hier.

Als je alle schulden hebt afbetaald, spaar voor een noodfonds voor jezelf en voor toekomstige grote uitgaven. Als je huurt heb je waarschijnlijk aan drie maanden aan uitgaven genoeg. Als je een koophuis hebt zou ik iets meer achter de hand houden, vier tot zes maanden. Houd rekening met familieleden die je onderhoudt. Als je kinderen hebt wil je waarschijnlijk een iets groter noodpotje hebben. Alle toekomstige uitgaven zijn bijvoorbeeld een nieuwe (gebruikte) auto, een verbouwing, vakantie etc. Alle grote uitgaven die niet bij de maandelijkse uitgaven horen.

Heb je dit voor elkaar? Lekker bezig! Geld wat daarna overblijft kun je investeren. Dat doe je omdat je geld op de spaarrekening vrijwel geen rente oplevert. Met de inflatie erbij opgeteld betaal je dus eigenlijk om je geld op de spaarrekening te laten. Met investeren is de kans groot dat je meer rendement haalt dan de inflatie en de rente op de spaarrekening. Laten we beginnen.

Investeren kun je opsplitsen in twee hoofdcategorieën. Defensief en offensief. Defensief kent een lager risico met daarbij horend ook een lagere opbrengst. Dit zijn obligaties, ETF obligaties, je spaarrekening, goud, je lopende rekening en contant geld. Bij defensief hoort bijvoorbeeld een verdeling 75% obligaties en 25% aandelen. Defensief beleggen kent minder schommelingen en is daarom verstandig als je een kortere tijd wilt beleggen. De kans om te verkopen bij verlies is klein.

Offensief beleggen heeft een hoger risico maar ook een grotere kans op meer rendement. Je kunt ook meer verliezen. In deze categorie vallen voor mij stabiele aandelen en ETFs in aandelen. Sommige vermogensbeheerders scharen deze onder defensief. In de beursdip van afgelopen maart (2020) gingen vrijwel alle aandelen en ETFs echter enorm omlaag. Het rendement gemiddeld genomen ligt bij ETFs rond de 8% per jaar. Daarom vindt ik ze meer bij offensief horen. Omdat de markt schommelt kan het zijn dat de offensieve beleggingen tijdelijk (een stuk) minder waard zijn dan de inleg. Daarom is het belangrijk om alleen offensief te beleggen voor de lange termijn.

Zeer offensief zijn aandelen van individuele bedrijven die erg schommelen, cryptocurrency, en hefboomproducten etc. Het is meer als gokken of speculeren en minder als beleggen. Ik noem dit speelgeld en is weggelegd voor de belegger die veel winst wil halen en er veel tijd in wil steken. Er is kans op hoog rendement maar ook kans op veel verlies. Het risicoprofiel is zeer hoog.

Een regel die veel in de beleggerswereld klinkt is de volgende: Je leeftijd als percentage in defensieve beleggingen en de rest in offensieve beleggingen. Als je 30 bent zou je 30% defensief en 70% offensief beleggen. Ben je 60, kies je voor 60% defensief en 40% offensief. Het idee hier achter is dat wanneer je de pensioenleeftijd bereikt, je niet meer offensief belegd wilt zijn zodat wanneer je je geld eruit wilt halen, de kans op schommelingen van de markt verkleint.

Voor dit artikel heb ik berekend hoeveel in mijn portfolio defensief, offensief en speelgeld is.

Het maakt Jackson en Vladimir echt niks uit. Helemaal niks.

Na berekening en met aftrek van mijn noodfonds heb ik nu 27,5% belegd in defensieve beleggingsvormen, 70% in offensief en 2,5% speelgeld. Voor mijn leeftijd zou het wel aardig goed zitten maar ik vindt het zelf te defensief. Als ik mijn noodfonds mee tel is de verhouding 38% defensief, 60% offensief en 2% zeer offensief.

Daarom ga ik her balanceren. Dat is het weer in balans brengen van mijn portfolio in lijn met mijn strategie. Dit kan op twee manieren. Of ik verkoop een aantal defensieve beleggingen en koop meer offensieve bij, dan is het in een keer klaar. Een andere manier is om de komende tijd alleen in te leggen in offensieve beleggingen en de defensieve zo te laten. Ik kies voor de laatste optie. Daar ga ik mee door totdat ik ongeveer 10% defensief beleg, 87,5% offensief en ik houd 2,5% speelgeld.

Wat is jou belegginsstrategie?

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *