De laatste tijd is er veel nieuws rondom beleggen. Daghandelen wint aan populariteit. Daghandelen is het dagelijks of meerdere keren per dag verhandelen van aandelen. Je probeert zo te timen dat je goedkoop een aandeel koopt en het even later duurder weer te verkopen. Mensen die er veel geld mee verdienen laten dit aan iedereen horen die maar in de buurt is. Daardoor klinkt het als makkelijk geld verdienen. Echter ben ik van mening dat, hoewel je veel kunt verdienen met daghandelen, het gokelement groot is. Er is natuurlijk heel wat in het nieuws geweest over bijvoorbeeld crypto en GameStop, mensen die er heel veel geld mee hebben gewonnen of juist verloren. Dat winnen en verliezen hoort bij gokken. Hoe groter de kans om veel te winnen, des te groter de kans om ook veel inleg te verliezen. Meestal hoor je hier veel minder over. Mensen die heel veel hebben verloren of zelfs in de schulden zijn geraakt hebben een grote kans om te maken te krijgen met angst en depressie. Naast je geld verliezen wil je ook dat natuurlijk niet.
Heel eerlijk, ik heb er aan mee gedaan. Ook ik heb aandelen in GameStop gekocht en een paar jaar geleden wel eens bitcoin en ethereum gehad. De crypto verloren mijn interesse toen ik mijn geld zag verdubbelen en daarna weer zag halveren. Toen GameStop niet meer leuk was, alles in het rood stond en er veel controverse was omdat je alleen nog kon verkopen en niet meer kon kopen vond ik het niet meer leuk. Ik heb nog even gewacht tot ik bijna weer quitte stond en heb de boel weer verkocht. Wel tegen verlies dus. Gelukkig zat er voor mij niet veel geld in en heb ik niet al mijn beleggingen er in gestopt. Ik heb gehandeld in lijn met mijn beleggingsstrategie. Ik kan me voorstellen dat ik slapeloze nachten en veel angst zou hebben gehad als ik wel een groot deel van mijn beleggingen erin had gestopt. Mijn zuurverdiende centjes zien verdampen door een impulsieve actie!
Op Reddit las ik wel een goed argument om meer risico te nemen. Als je veel geld hebt, dan kun je best tevreden zijn met 7% rendement per jaar. Maar als je maar weinig geld overhoud is 7% niet zoveel. Het is veel aantrekkelijker om je geld te verdubbelen dan om je geld elk jaar ‘maar’ met 7% te zien groeien. Dat begrijp ik heel goed! Wel denk ik dat het belangrijk is om wat conservatiever te zijn als je niet veel te besteden hebt. Als je heel zuinig leeft en je moet heel hard en lang werken voor je geld, en vervolgens verlies je je inzet, dan is dat des te zuurder.

Daarnaast wijst onderzoek uit dat de mensen die hun beleggingen actief laten beheren gemiddeld genomen ongeveer gelijk rendement halen in vergelijking tot mensen die passief beleggen in ETFs. Een ETF is een Exchange Traded Fund of wel een verzameling beleggingen die een bepaalde index volgt. De bekendste is de S&P500. In dit ETF zitten de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie. De grootste bedrijven hebben dus een groter aandeel dan de kleinere. Als je je geld belegd in deze ETF dan beleg je dus eigenlijk in de 500 best presterende bedrijven van Amerika. De combinatie van spreiding en dat het passief is en dus geen beheervergoedingen vraagt zorgt er voor dat indexfondsen vrijwel altijd beter scoren dan actief beheerde fondsen op de lange termijn. Ook al is dit het pad waarbij het langer duurt voordat je vermogen hebt opgebouwd, als je voor de lange termijn belegd is dit naar mijn manier de weg om te bewandelen.
Beheervergoeding is meestal tussen de 1 en 2% per jaar. Wil je boven de indexfondsen uitkomen moet je dus al een rendement halen wat meer dan 1 of 2% beter scoort dan de index. Uit onderzoek is gebleken dat dat op de lange termijn vrijwel onmogelijk is. En dat is dan door mensen die er de hele dag mee bezig zijn en die er voor geleerd hebben. Als je het zelf doet is de kans op dergelijk hoog rendement nog kleiner.
Stel je hebt 10.000 euro en je belegd het in een ETF met een gemiddeld rendement van 7%.
Na 30 jaar heb je – zonder extra in te leggen – bij 7% rendement 71.142,57 euro! Als je servicekosten betaald van 0,1% per jaar haal je een rendement van 6,9%. Dan zou je na 30 jaar – zonder extra in te leggen – 69.239,42 euro hebben. Een verschil van 1906,15 euro of 2,67% en niet van 0,1%.
Bij servicekosten van een actieve belegger die vaak rond de 2% zijn en een gelijk rendement van 7% heb je na 30 jaar 41.161,36 euro. Een verschil van 29.981,21 euro of 42,14%!!! De kosten die eerst maar 2% lijken zijn dus vele malen groter en het eindbedrag na 30 jaar is echt aanzienlijk kleiner.
Hieronder een schema waarin het rendement per jaar staat.

Een dergelijke berekening is voor daghandelen niet te doen. Het rendement is niet vooraf te voorspellen. Wel moet je bij daghandelen er van uit gaan dat je veel risico neemt, veel tijd er aan kwijt bent en dat de transactiekosten hoger zullen zijn dan bij passief beleggen. Hopelijk zie je nu het verschil tussen actieve en passieve beleggingen en het belang van kosten zoals beheerkosten, transactiekosten en servicekosten bij beleggen.
Heb jij wel eens geïnvesteerd in crypto of in indexfondsen? Laat het weten in een reactie!
Tot de volgende keer,
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.
Eén reactie
Pingback: