Het rommelt op de beurzen. Grote spelers zoals Apple en Tesla zijn de afgelopen week flink gezakt, de beurs is een ware achtbaan. Er wordt veel geroepen, zoals altijd. Er komt een grote crash aan, hyperinflatie, het monetaire systeem gaat op de schop, de rentes kunnen niet verder dalen dus wat ons te wachten staat is onduidelijk. Allemaal paniek berichten. Ik ben op onderzoek uitgegaan om beter te begrijpen wat er aan de hand is. Hier is wat ik heb gevonden.
The stock exchange is a rollercoaster. You’ll get hurt if you step out early.
Corona
De economie heeft een klap gehad door Corona en er is een groot steunpakket uit de kast getrokken. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd staan de geldpersen aan om het hoofd te bieden aan de aanslag op de economie die de pandemie met zich mee brengt. Door nu veel extra geld de economie in te pompen kan er een hoge inflatie ontstaan. Dat is niet wenselijk. Het streven is om de inflatie rond de 2% per jaar te houden.
Schuldencyclus
Volgens sommige economen stevenen we ook nog eens af op het einde van een lange schuldencyclus. Eens in de 50-75 jaar zou er een einde komen aan een lange schuldencyclus. Deze schuldencyclus ontstaat als grote wereldbanken de rentes kunstmatig heel laag houden. Dat doen ze om geld lenen en beleggen aantrekkelijk te maken en sparen te ontmoedigen voor consumenten maar ook bedrijven en overheden. Dit is een kunstmatige groei van de economie op basis van geleend geld. De rentes zijn op dit moment historisch laag. Zowel op de spaarrekening als om geld te lenen. Aandelen op de beurs stijgen al heel lang zonder al te veel daling te laten zien.
Er zou nu een zogenaamd strak monetair beleid aankomen. De inflatie bestrijden met lage rentes lukt niet. Wat dan gebeurd is de centrale banken de rentetarieven verhogen. Zo wordt de kunstmatige groei die is ontstaan weer geremd. Je kunt minder gemakkelijk geld lenen en dat remt de uitgaven. De rente op spaarrekeningen en obligaties gaat omhoog. Daardoor wordt sparen of beleggen in obligaties aantrekkelijker. Hier je geld op zetten brengt minder risico met zich mee dan aandelen. Ook loont sparen meer dus mensen, bedrijven en overheden gaan minder uitgeven en meer sparen.

Wanneer is sparen weer interessant?
Dat kun je als volgt zien. Stel je hebt 100 euro. Deze kun je inwisselen tegen een 50/50 kans dat het 0 of 1000 euro wordt. Wat doe je? De kans is groot dat je zegt: ik gok en hoop dat ik 1000 euro er van maak. Nu heb je 500 euro en deze kan je inwisselen tegen een 50/50 kans dat je er 0 of 1000 van maakt. De kans dat je het risico neemt is veel kleiner. De garantie op 500 euro is beter dan de gok op 1000 euro. Zo werkt sparen en beleggen in obligaties ook. Lang was het rendement op beide zo laag dat veel mensen zijn begonnen met beleggen. Dit brengt meer risico met zich mee maar het rendement is er ook naar. Met vrijwel geen rente meer op je spaarrekening, en de inflatie die wel doorgaat, wordt je geld minder waard als je het op de spaarrekening zet. Met stijgende rente en stijgend rendement op obligaties is er dus een kans dat de aandelenbeurs gaat zakken. Mensen verkopen aandelen om in het weer veilig op de spaarrekening te zetten. Ik verwacht dat het pas echt mee gaat spelen als het rendement hoger wordt dan ongeveer 3 of 4%. Over de afgelopen decennia is het rendement op aandelen gemiddeld rond de 7 tot 8%. Om over te stappen op het veiligere sparen, moet dat toch ten minste meer gaan opbrengen dan de verwachtte inflatie. Waar zal het kantelpunt liggen?
Gouden standaard en cryptovaluta.
Dan is er nog het volgende punt. Het monetaire systeem is gebaseerd op de dollar, die gekoppeld was aan goud. De dollar was 1 op 1 inwisselbaar voor goud. Andere valuta waren dan weer in te wisselen tegen de dollar. In 1971 is de dollar losgekoppeld van goud maar nog steeds is het de valuta waartegen we de andere valuta meten. Er is een nieuwe speler die al een aantal jaren aan terrein aan het winnen is. De cryptovaluta. Tegenwoordig is het mogelijk om je cryptovaluta als onderpand te gebruiken voor leningen. Je hoeft dan niet meer bij de bank aan te kloppen als je geld nodig hebt. Ook kun je op websites zoals blockfi je cryptovaluta als het ware uitlenen aan iemand die geld nodig heeft. Iemand die geld nodig heeft betaald rente, jij ontvangt rente. Als je crypto meer waar wordt en je ruilt het weer in tegen euro’s, telt dat er ook nog bij op. Op die manier kun je een heel nieuw monetair systeem neerzetten waarbij overheid en banken volledig buiten spel worden gezet. Niemand kan in de toekomst kijken, dus voorspellen of dit het nieuwe monetaire systeem is ga ik niet bij voorbaat beweren. Interessant is het wel.
Buy the dip!
Conclusie
Er zijn natuurlijk nog oneindig veel meer factoren die de economie bepalen. Niemand is in staat dit keer op keer goed te voorspellen. Ondanks de onzekere tijden waarin we ons bevinden en de crisis die vroeg of laat toch wel gaat komen, blijf ik vasthouden aan mijn beleggingsstrategie. Door altijd spaargeld en obligaties achter de hand te houden blijft mijn portfolio iets stabieler dan de volatiele beurs maar door mijn deel in beleggingen groeit mijn vermogen(tje) harder dan de inflatie. Het risico is dat ik een tijd (veel) minder rendement ga halen tijdens de onvermijdelijke komende crisis. Uit onderzoek is keer op keer gebleken dat als je gespreid belegd hebt, je beter belegd kunt blijven dan proberen de markt te timen. De kans dat je meer rendement haalt is vrijwel 100%. Time in the market beats timing the market, aldus Warren Buffet.
Zou jij je strategie aanpassen aan een crisis?
Tot de volgende keer!
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.