Geld

Denk er niet te lang over na.

Wat zit er tussen Analysis Paralysis en Extinct by Instinct?

Analysis Paralysis of verlamming door analyse is wanneer de angst om een ​​fout te maken of af te zien van een superieure oplossing, zwaarder weegt dan de realistische verwachting of potentiële waarde van succes bij een tijdig genomen beslissing. Deze onbalans resulteert in onderdrukte besluitvorming in een onbewuste poging om bestaande opties te behouden. Ook bekend als overdenken.

Dit gebeurt de hele tijd met betrekking tot beleggen. Op de aandelenmarkt is het nooit het perfecte moment om in of uit te stappen. Je zult nooit op het laagst moment instappen of op het hoogste moment uitstappen. Maar zoals Warren Buffet zegt, is langere tijd op de markt beter dan de timing van de markt. Het is beter om gewoon te beginnen voordat het 100% juist is, dan te wachten en de boot te missen. Laat je niet verlammen door analyse.

Aan de andere kant… het tegenovergestelde is Extinct by instinct of uitgestorven door instinct. Het betekent snel een verkeerde beslissing nemen zonder gedetailleerde kennis of met weinig analyse. Niet denken maar doen! Dergelijke beslissingen kunnen net zo nadelig zijn als de verlamming door analyse. Dus hier is een klein advies. Investeer alleen geld waarvan je kunt veroorloven het te verliezen. Investeer in dingen waarvan je genoeg weet en die geschikt zijn voor jou risicoprofiel. Als je geld over hebt om te investeren, lees dan waar je in wilt investeren en ga ervoor. Overdrijf het onderzoek niet, maar neem ook geen overhaaste beslissingen. Luister nooit naar een willekeurige vreemdeling op internet. Het is raar hoe mensen blindelings het advies opvolgen van een onprofessionele internetvreemdeling als het gaat om investeren, maar niet bereid zijn om naar een financieel adviseur te luisteren of eigen beslissingen te nemen. (Hi, ik ben ook een internetvreemdeling, neem mijn advies dan ook niet te nauw 😉 )

Trap niet in te ingewikkelde verklaringen en moeilijke uitleg bij lastig te begrijpen constructies. Je ziet er niet dom uit als je niet investeert in dingen waar je weinig verstand van hebt. Als je begrijpt wat je doet, is het risico zoveel lager en neemt de kans op een hoog investeringsrendement toe. Dus het is het beste om daar te blijven waar je kennis is. Vergroot je kennis voordat je investeringen uitbreidt naar onbekend terrein.

Veel succes!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *