depositogarantiestelsel
Geld

Ben je je geld kwijt als de bank failliet gaat?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Het depositogarantiestelsel. Maar wat is het eigenlijk precies?

Het depositogarantiestelsel

Als je geld op een bankrekening van een Nederlandse bank hebt staan, dan ben je beschermd door het depositogarantiestelsel.

Als de bank waar jou geld op je rekening staat dan failliet gaat, krijg je je geld terug. Dat is bij de wet zo geregeld en wordt dan uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB) en het depositogarantiefonds.

Dit geldt over een bedrag van €100.000,- per persoon over alle betaalrekeningen en alle spaarrekeningen bij de bank.

En bij een gezamenlijke rekening dan?

Als je een en/of-rekening hebt dan heb je beide alsnog over €100.000,- een depositogarantie. Dus heb je een gezamenlijke rekening dan kan je in totaal zelfs €200.000,- op de rekening hebben staan en dan is het gedekt onder het depositogarantiestelsel. Wel weer maximaal die €100.000,- per persoon. Dus al je rekeningen bij elkaar en de gezamenlijke rekening door twee.

Voorbeeldje:

Je hebt een eigen rekening met 80.000,- en een gezamenlijke rekening met 30.000,-. Dan telt de 80.000 op je naam en nog 15.000 van de gezamenlijke rekening. Mocht de bank failliet gaan dan krijg je 95.000,- terug uit het depositogarantiefonds.

Hoe zit het met zakelijke rekeningen?

Ook zakelijke rekeningen zijn beschermd door depositogarantie. Eenmanszaken en ZZP rekeningen zijn bij je privérekening opgeteld en als je bedrijf een eigen rechtspersoon is, zoals een BV. dan telt het als apart persoon. Dan krijg je dus als privépersoon tot €100.000,- terug en de BV ook tot €100.000,-.

Bankvergunning

Let er wel op dat het depositogarantiestelsel per bankvergunning is en niet per bank. Dus als er twee banken onder dezelfde bankvergunning vallen, dan gaat het over het bedrag in totaal bij de verschillende banken.

Een overzicht van een aantal banken die onder de verschillende bankvergunningen vallen:

BankenVergunning
ABN AMRO, MoneyouABN AMRO
SNS Bank, ASN Bank, BLG Wonen, Regiobank, de Volksbank, ZwitserlevenDe Volksbank
BunqBunq
INGING
KnabAegon
Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, OHRANationale Nederlanden
Rabobank, RobecoRabobank
Triodos BankTriodos Bank
Dus spreiden tussen bijvoorbeeld SNS Bank en ASN Bank heeft voor het depositogarantiestelsel niet zoveel zin. Ze vallen onder dezelfde bankgarantie.

Spreiden

Dus heb je meer dan €100.000,- op je betaalrekening en spaarrekening bij elkaar, dan kan je overwegen om te spreiden tussen verschillende banken. Kies dan twee banken die een verschillende bankvergunning hebben.

Wanneer geldt het depositogarantiestelsel niet?

Als je je geld in beleggingen, verzekeringen (zoals een levensverzekering) of bijvoorbeeld cryptovaluta hebt ondergebracht valt dit niet onder het depositogarantiestelsel.

Als je geld in beleggingen zoals aandelen, obligaties of indexfondsen hebt, dan ben je wel beschermd tegen een faillissement van de aanbieder. De onderneming (broker, vermogensbeheerder of bank) waar je je beleggingen hebt, moet jouw vermogen namelijk scheiden van het eigen vermogen van de onderneming. Als de onderneming dan failliet gaat, zit jou geld niet in de onderneming. Op die manier ben je ook als je geld in beleggingen hebt, beschermd tegen een faillissement van de onderneming. Of dit correct gebeurd, wordt gecontroleerd door de AFM.

Beleggerscompensatie

Soms zijn er beleggingsondernemingen waarbij het niet goed is geregeld. Dan is er bij zo’n onderneming iets ernstig mis. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld mismanagement of fraude. Het kan dan voorkomen dat jouw beleggingen niet goed zijn gescheiden van de beleggingsonderneming. Als dan de onderneming failliet gaat is er beleggerscompensatie. Je krijgt dan je geld tot €20.000,- terug. Niet zoveel als het depositogarantiestelsel maar beter dan niets.

De AFM controleert financiële ondernemingen en zulke situaties komen dus niet vaak voor. Mocht het voorkomen dan grijpt de AFM meteen in en wordt het snel opgelost.

Je geld is best veilig!

Samengevat is het geld op je rekening dus goed beschermd tegen een faillissement van de bank of onderneming. Een fijn gevoel.

Heb je meer geld dan €100.000,- dan is het wellicht wel goed om te spreiden. En dan niet alleen bij meerdere bankvergunningen. Kijk eens of je je geld voor je aan het werk kan zetten op andere manieren. Je kan zeer waarschijnlijk een hoger rendement op je geld halen als je het gaat investeren. Door de inflatie kan je met het geld op je spaarrekening steeds minder kopen. En laat me daar nou een filmpje over hebben gemaakt. Het meest ongemakkelijke filmpje ooit maar let vooral op de inhoud 😉

Geld wat je hebt opgebouwd in een levensverzekering of bijvoorbeeld in cryptovaluta zoals Bitcoin vallen niet onder deze regels.

Weet je dat ook weer!

Tot de volgende keer,

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *