december
Geld

Deze december je financiën onder controle: 5 Stappen

Je zit elk jaar weer met je handen in het haar? Hoe je nu weer iedereen een mooi cadeau voor sinterklaas geeft? En een diner en kerstboom voor kerst? En dan wil je ook nog wat vuurwerk en oliebollen bij oud en nieuw? December is een dure maand. Maar door slim te plannen kan je ‘m zorgeloos doorkomen en het nog leuk hebben ook! Dat vraagt om actie, nu al!

Hier is wat je kan doen als je je elke december opnieuw afvraagt waarom die 13e maand niet gewoon in november uitgekeerd kan worden. Zodat je niet die reclame gaat worden. Fijne SinterKerst&Nieuw! Ken je ‘m nog?

Stap 1: bepaal hoeveel geld je nodig hebt voor de december aankopen

Kijk bijvoorbeeld wat je vorig jaar kwijt was. Of maak een schatting. Neem alles hierin mee. Zoals sinterklaascadeaus, de kerstboom, oliebollen. Alles wat je maar extra uitgeeft.

Stap 2: open een aparte spaarrekening of een spaarpot binnen je spaarrekening

De apps van de meeste banken kunnen verschillende spaarrekening in je overzicht zetten of verschillende potjes binnen je spaarrekening.

Stap 3: verberg deze spaarrekening van het hoofdscherm in de app.

Per app is dit verschillend maar na even zoeken weet je het vast te vinden. Doe dit echt. Uit het zicht is uit het hoofd.

 Stap 4: maak een automatische maandelijkse overboeking naar die rekening.

Als je in september begint deel je het bedrag van stap 1 door 4 maanden. Begin zo vroeg mogelijk.

Stap 5. Je hebt genoeg gespaard om december zorgeloos en feestelijk door te komen.

En je begrijpt natuurlijk dat als je dit door 12 maanden deelt, het een stuk behapbaarder is dan wanneer je pas in oktober hiermee begint. En als je dan een cadeau tegenkomt in juni kan dit gewoon uit het spaarpotje.

Doe jij dit al? En voor welke gelegenheden zou je dit nog meer instellen?

Ik doe dit zelf bijvoorbeeld ook voor het eigen risico van mijn zorgverzekering, de aanschaf en reparatie van een auto en de vakantie. En ja, dat is naast de ‘gewone’ spaarbuffer.

Wil je meer leren over geld? Ik kan je deze netfixseries aanraden! Leren terwijl je horizontaal op de bank ligt!

Succes!

Liefs Elske

December

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *