Geld

Beginnen met beleggen, stap 2. Een ETF kopen.

Lees hier stap 1. Beginnen met beleggen.

Beleggen doe je op de beurs. De beurs is een plek waar aandelen worden gekocht en verkocht. Er zijn verschillende beurzen. Bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index), de London Stock Exchange en Nasdaq. Vroeger was de beurs een plaats waar mannen in pak stonden te schreeuwen, kopen en verkopen. Nu gaat dat allemaal digitaal via computers. Je kunt niet direct naar de beurs, dat gebeurt via een broker of je bank. De broker of bank geeft je toegang tot de beurs om aandelen te kopen en verkopen.

Er zijn veel verschillende brokers. Ze lijken allemaal wel op elkaar met een paar verschillen. Het belangrijkste verschil zit in de transactiekosten en servicekosten bij de verschillende brokers en banken. Dit verschilt soms erg veel en heeft veel invloed op je rendement. Het beste is om een broker te kiezen met lage kosten. Daarom beleg ik via DeGiro. De kosten zijn laag en DeGiro heeft een zogenaamde kernselectie. De kernselectie is een selectie van ETFs welke een keer per kalendermaand gratis kunt kopen of verkopen. Gratis! Andere brokers zijn bijvoorbeeld eToro, Binckbank, Lynx, Bux, Trading212 en Meesman. Er zijn nog veel meer.

Kies je broker en je bent klaar om te beginnen met beleggen. Nu kun je verschillende producten kiezen. Ik behandel hier aandelen, obligaties en ETFs.

Aandeel

Als je een aandeel koopt, koop je een stukje van een bedrijf. Soms keert een bedrijf dividend uit. Dat is een uitkering door het bedrijf. Deze uitkering wordt met de winst betaald en is een soort bedankje dat je aandelen van dat bedrijf hebt. Je verdient dus geld door je aandelen te houden en niet te verkopen. De prijs van aandelen kunnen omhoog en omlaag. Afhankelijk van wanneer je je aandelen weer verkoopt maak je dus winst of verlies. Daarom wordt altijd gezegd: ‘Je kunt je inleg (deels) verliezen’.

Obligatie

Als je een obligatie koopt, leen je je geld uit aan de overheid of een bedrijf. De overheid of het bedrijf leent geld en betaald dit terug met rente. De rente is je winst. Obligaties schommelen minder in prijs, je weet van te voren beter wat je rendement gaat zijn. Het is een stabiele investering. Daar staat tegenover dat gemiddeld genomen obligaties minder rendement geven dan aandelen.

ETF

Een ETF is een Exchange Traded Fund. Dat is een mandje met aandelen van veel verschillende bedrijven die een vooraf vastgestelde index volgen. Ook wel indexfonds. Vaak zitten in een ETF honderden of zelfs duizenden verschillende aandelen. Als je een ETF koopt, dan koop je een klein stukje van die honderden of duizenden aandelen. Je belegd dus meteen heel erg wijdverspreid en hoeft geen losse aandelen te kopen. Het rendement is gelijk aan de index die wordt gevolgd. Je kunt met een klein budget beginnen en betaald maar een keer transactiekosten. Tenzij je een ETF uit de kernselectie van DeGiro kiest, dan kun je een keer per maand zelfs zonder transactiekosten inkopen. Als een bedrijf verlies lijdt, wordt dit opgevangen door andere bedrijven die wel winst maken.

Je kunt je voorstellen dat mijn voorkeur uitgaat naar ETFs.

Hoe koop ik een ETF?

Als je een ETF (of obligatie of aandeel) wilt kopen, moet je een order plaatsen. In die order geef je aan welke ETF je wilt kopen, hoeveel je wilt en tegen welke prijs je wilt kopen.

Je wilt bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kopen. Dit is een ETF met aandelen van meer dan 6000 bedrijven wereldwijd. Niet toevallig staat deze ook in de kernselectie. Je hebt een account nodig bij DeGiro, stort geld van je lopende bankrekening naar je rekening van DeGiro en dan kan je aan de slag.

In de zoekbalk typ je ‘vanguard’.

ETF kiezen

Dan kies je de bovenste en klikt op K voor Koop.

etf kiezen

Bovenaan staat de titel van het ETF. Daaronder de afkorting en codes die bij de ETF horen. Daaronder staat de prijs. R is voor Realtime price, de prijs op dit moment en wijzigt steeds.

De bied en laat koers.

De koers is de laatste prijs waarvoor een aandeel is verhandeld. De koopprijs noemen we de biedkoers of de bied. De verkoopprijs heet de laatkoers of laat. Er zit ruimte tussen, deze noem je de spread. In dit geval is de spread 2 cent.

Odertypes

Als je een aandeel wilt kopen of verkopen dan maak je een zogenaamde order. Je plaatst een bod op een aandeel. Als de order is uitgevoerd dan heb je succesvol een aandeel gekocht of verkocht.

Er zijn verschillende soorten orders. We gaan ze kort bij langs.

etf kiezen

Limit order

Je bepaald van te voren hoeveel en voor welke prijs je een aandeel wilt kopen of verkopen. Wordt de koers bereikt dan wordt de order uitgevoerd. Je weet altijd voor welke prijs je de aandelen koopt of verkoopt. Als de prijs niet wordt bereikt dan wordt de order niet uitgevoerd. Hoe dichter de limit order bij de koers ligt, des te groter de kans dat deze wordt uitgevoerd. Hierbij is meestal in te stellen of je deze order een dag wil laten staan of doorlopend. Bij een dagorder verdwijnt de order als de beurs gesloten is.

Market order

Bij de market order koop of verkoop je tegen de marktprijs. Je koopt of verkoopt tegen de best mogelijke prijs op het moment van de transactie. Doe dit alleen als de betreffende beurs open is. Er kan buiten openingstijden van alles met de prijs van het aandeel gebeuren waardoor je het aandeel duurder aankoopt dan verwacht.

Stoploss order

Stoploss order is bedoeld om verlies te beperken. Mocht een aandeel onder een bepaalde prijs komen dan kun je met een stoploss order instellen dat het aandeel wordt verkocht tegen de ingestelde prijs. Als de beurs gesloten is en de prijs daalt onder de ingestelde stoploss dan wordt het aandeel tegen de dan geldende prijs verkocht. Om dit te voorkomen kan een stoplimit order worden ingesteld. Daarmee geef je aan dat je aandeel niet voor minder dan de ingestelde prijs kan worden verkocht.

Als je bijvoorbeeld twee ETFs wilt kopen kies je dagorder en limit order. Dan typ je bij limiet hetzelfde in als bij Laat staat. Bij aantal kies je 2 en het bedrag wordt automatisch ingevuld.

etf kiezen

Klik op plaats order en je eerste aankoop is een feit! Je bent nu belegger in meer dan 6000 bedrijven wereldwijd!

Veel plezier

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *