hefboomproducten
Beleggen,  Geld

Hoe werkt beleggen in hefboomproducten? Speeders, turbo’s en sprinters.

Ben je een beginnende belegger en wil je meer weten over beleggen? Lees dan eerst Beginnen met beleggen deel 1 en deel 2.

Wat zijn hefboomproducten?

Turbo’s , sprinters , speeders zijn benamingen voor hefboomproducten. Ze lijken veel op elkaar maar ze worden aangeboden bij verschillende instellingen. ING heeft bijvoorbeeld de sprinters en ABN Amro heeft de Turbo’s.  Met hefboomproducten kun je handelen in aandelen, indices, grondstoffen, valuta of obligaties. Je handelt met een hefboom. Hiermee kun je met een relatief kleine inzet grote winsten behalen. Het risico is ook groter. Je kunt je hele inleg verliezen. Met hefboomproducten kun je voorspellen of een koers daalt of stijgt. Denk je dat een product daalt? Dan ga je short. Denk je dat een product stijgt? Dan ga je long.

Hoe het werkt

Stel je voor dat een aandeel nu 14 euro kost. Jij denkt dat het gaat stijgen. Je zet in op long. De uitgevende instelling (bijvoorbeeld de bank of broker) leent je 12 euro per aandeel. Daar betaal je rente over. Je eigen inleg is 2 euro per aandeel. Stijgt het aandeel van 14 naar 15 euro dan is de winst op het aandeel normaal gesproken 7%. Jij hebt in dit voorbeeld van 2 euro 3 euro gemaakt. De winst op het aandeel is 7% maar jou winst is 50%.

Je kunt het ook verkeerd hebben. Het aandeel daalt van 14 naar 13 euro. Jou 2 euro is dan nog maar 1 euro waard. Je verliest 50%. Zakt het aandeel naar 12 euro? Dan ben je je hele inleg kwijt. Daar ligt de stoploss. Het aandeel wordt automatisch verkocht bij de stoploss. Zo kun je nooit meer kwijt zijn dan je inleg plus de rente op je lening.

Hoe groter de hefboom, des te groter de winst die je kunt halen maar ook het verlies en daarmee het risico. De hefboom geeft aan hoeveel procent het veranderd ten opzichte van 1% verandering op het product. Stijgt je product 1% en is je hefboom 5? Dan stijgt jou winst met 5%.

Voordelen van hefboomproducten zijn onder andere:

  • Je kunt met relatief weinig inleg veel winst behalen.
  • Je hebt een vastgesteld maximumverlies.
  • Je kunt zowel op dalende als of stijgende posities inzetten.

Nadelen van hefboomproducten zijn onder andere:

  • Je betaalt relatief hoge transactiekosten.
  • Je betaalt rente.
  • Het risico om je inzet te verliezen is groot.

Je kunt je voorstellen dat dit niet geschikt is voor de beginnende belegger. Lees je dit voor het eerst of vind je het lastig? Doe het dan vooral niet. Dit is niet geschikt voor de beginnende belegger. Om te beleggen in hefboomproducten moet je goed het financiële nieuws volgen en voorspellen wat een bepaald product gaat doen. Verwacht dan ook dat je hier veel tijd aan kwijt zult zijn. Als je visie niet uitkomt kun je je inleg verliezen. Ik beleg zelf niet in hefboomproducten en raad het niet aan. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als beleggingsadvies.

Wil je meer lezen?

Neem een kijkje op de volgende websites:

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *