Als je mijn blog leest heb je misschien het idee dat ik obsessief met geld bezig ben. Dat ik mijn hele financiële route heb uitgedacht en een ster belegger ben. Of juist dat ik een gierige krentenkakker ben en dat ik een huishoudboekje bijhoud. Van al deze dingen komt gierig nog het meeste in de buurt haha. Maar niet echt. Ik leef zuinig, maar geniet van het leven. Zo kan ik prima een drankje op het terras bestellen zonder dat ik daarvoor ergens anders op moet besparen. Ook kan ik lekker genieten op vakantie zonder ergens anders op te besparen. Terwijl ik dit typ zit ik tussen de schapen op mijn vakantie oord. Of als ik geen zin heb om te koken bestel zelfs ik wel eens wat. Dat laatste komt niet zo vaak voor trouwens. Eten laten bezorgen is echt duur!

Hoeveel ben ik eigenlijk met mijn persoonlijke financiën bezig?
Het korte antwoord is ongeveer een uur per maand. Ik neem je mee.
Op de eerste van de maand (of in ieder geval in die week) houd ik mijn financiën tegen het licht. Dat doe ik al sinds 2013. Dan log ik in op al mijn rekeningen (bankrekeningen en beleggersrekeningen) en wat ik heb uitgegeven zet ik allemaal per categorie in een excel bestand. Mijn eigen excel huishoudboekje. Het grootste voordeel aan dit maandelijkse ritueel is inzicht. Ik heb inzicht in mijn inkomsten en uitgaven. Daarnaast kan ik dan gemakkelijk bepalen waar ik eventueel kan besparen of waar ik moet bijsturen omdat het uit de hand loopt. Ook zie ik in een oogopslag of ik mijn financiële doelen ga halen.
Noteer alles met de hand.
Het bestand knip en plak ik in een nieuw tabblad per maand. Alle inkomsten en uitgaven typ ik elke maand opnieuw er in. Abonnementen waar ik niks mee doe en andere lekken in mijn uitgaven moet ik dus elke maand opnieuw overtypen vanuit mijn afschriften naar mijn huishoudboekje. Dit zorgt er voor dat ik snel ergens vanaf wil waar ik geen waarde aan hecht en dat ik het niets uitgeef als ik weet dat het pijn doet om het aan het einde van de maand op te schrijven.
“You must take control over your money or the lack of it will forever control you.”
Dave Ramsey
Bij mij ziet dat er zo uit:

Beleggersboekje
Sinds dit jaar houd ik ook een keer per maand bij wat de stand is van mijn beleggingen. Zo heb ik beter zicht op mijn rendement. Dat is soms wat lastig te vinden in de verschillende apps van de beleggersrekeningen. Ik tel ook de saldo’s van alle rekeningen en eventueel cash bij elkaar op. Aan het einde van het jaar heb ik dus per maand een overzicht hoeveel ik op dat moment in de plus of in de min stond. Al met al ben ik met het hele huishoudboekje bijhouden ongeveer een half uur tot 3 kwartier bezig. Niet zo lang dus, maar genoeg om een goed overzicht te hebben en om te focussen op mijn doelen.
Terugblik en vooruitblik
Aan het einde van het jaar blik ik terug op het afgelopen jaar en kijk ik vooruit naar het komende jaar. Alle inkomsten en uitgaven en de inleg in beleggingen zet ik op een rijtje (zo gedaan, dat heb ik toch elke maand bijgehouden) en dan kijk ik hoe ik het heb gedaan. Zo heb ik dit jaar tot doel om ten minste de hele verbouwing van de zolder te betalen zonder dat ik aan mijn spaarpot en beleggingen kom. Aan het einde van het jaar weet ik precies of dat is gelukt. Voor meer over mijn beleggingsstrategie klik hier.
Ik moedig je aan dit ook te gaan doen als je de controle over je geld (terug) wilt. Het kost je een uurtje om op te zetten en daarna een uur per maand om bij te houden. Je overzicht van wat je uitgeeft en waaraan wordt een stuk duidelijker. Misschien dacht je altijd dat je ongeveer 50 euro per maand uitgeeft aan thuisbezorgd, maar zie je nu dat het meer rond de 150 is. Dan kan je er wat aan gaan doen!
Neem de controle over je geld terug en merk dat zodra je geen geldzorgen meer hebt, je een heel stuk minder stress ervaart.
Houd jij een huishoudboekje bij? Laat het me weten, ik leer graag nieuwe inzichten!
Tot de volgende keer!
Elske
3 reacties
Catharina
Wat een verrassing Elske! heb je hier een app voor?
admin
Nee helaas niet, maar dat is wel een goed idee! Ik ga binnenkort eens op zoek hoe dat werkt en of het misschien al bestaat.
Pingback: