vlinder
Beleggen,  Geld

Betaal jezelf eerst aan het begin van de maand

Pay yourself first

Tot nu toe heb ik altijd de strategie gehad om aan het einde van de maand te sparen wat er over is. Voor mij werkt dit prima, er is meestal wel wat over. Zuinig leven werpt zijn vruchten af, ik heb al een lekker bedrag bij elkaar gespaard. Toch doe ik het anders dan veel adviezen die ik lees. Veel financieel advies is om jezelf eerst te betalen, het pay yourself first principe. Bijvoorbeeld uit het boek ‘Rijke pa, arme pa‘ en ook ‘De rijkste man van Babylon‘. Ook Warren Buffett geeft dit als advies. De mensen die dit zeggen weten waar ze het over hebben. Het zijn stuk voor stuk miljonairs die zeer goed met geld om kunnen gaan. Ook in de FIRE community volgen veel mensen dit principe. Daar kunnen we dus niet omheen.

Deze maand even geen huur betalen…

Meteen nadat je salaris binnen is investeren en daarna pas uit te geven wat er over blijft wordt ook wel pay yourself first principe genoemd, of betaal eerst jezelf. Sommige dingen zijn niet open voor onderhandeling. Het is niet optioneel of je deze maand wel je huur of hypotheek betaald of dat je deze maand even niet je elektriciteitsrekening afrekent. Je doet het gewoon want anders kom je heel snel in zeer vervelende problemen. Er valt niet over te onderhandelen. Het pay yourself first principe stelt dat over elke maand beleggen ook niet te onderhandelen valt. Dat doe je standaard elke maand, het liefste een vast bedrag.

Door dit aan het begin van de (financiele) maand te doen leef je zuinig, je ziet immers hoeveel er nog op je bankrekening staat en besluit gemakkelijker van een koop af te zien als je rekening bijna leeg is. Dit wil ik toch maar eens gaan implementeren, mezelf eerst betalen. Ik ga er 1 juli mee starten. Goed opletten geblazen voor mij, want mijn rekeningen worden pas aan het einde van de financiële maand afgeschreven. Als ik niet uitkomt met m’n budget dan is er dus niet genoeg om de automatische incasso’s van de vaste lasten af te schrijven. 

Goede voornemens

Vanaf de komende maand zal ik dus van te voren bedenken wat ik de komende maand allemaal nodig heb, waar ik verwacht geld aan uit te geven. Dan bereken ik wat er binnen komt. Het verschil ga ik inzetten volgens mijn belegginsstrategie.

Voor mij ziet dat er zo uit voor juli 2021.

Hypotheek595Elke maand hetzelfde.
Elektra/gas65Door de zonnepanelen lekker laag
Telefoon/spotify/netflix/internet59Geen tv-abonnement, en ik deel Netflix
Boodschappen200Aan de hoge kant maar ik heb hier graag wat ruimte.
Auto (wegenbelasting, verzekering, benzine)300Voor mijn werk reis ik 4x per week ongeveer 120 km per dag. Dat kost nogal wat met de hedendaagse benzineprijzen. Helaas is die kostenpost dus erg hoog. Ik krijg wel reiskostenvergoeding, dus dat compenseert meer dan de helft.  
Horeca100Meestal geef ik minder uit aan horeca maar mooi weer in combinatie met terrasjes, daar ga ik niet op bezuinigen na zo’n lange lockdown.
Overige/vergeten300Alles wat verder langs komt zoals een weekendje weg, een laserbehandeling en verjaardagcadeaus.
Totaal1619
Pay yourself first
Wachten voor de brug met 30 graden. Gelukkig kan het raam open

Ik rond af op 1700 en alles wat daarboven aan inkomsten binnen komt gaat richting mijn belegginsstrategie. Mocht ik meer overhouden omdat ik ruim heb gerekend dan gaat het overgebleven geld met de volgende maand mee naar de beleggersrekening.

Grote aankoop plannen

Daarnaast zit ik te denken aan het kopen van een camera. Ik gun mezelf daar flexibiliteit in. Als ik die wil kopen haal ik het geld van de spaarrekening. De spaarrekening vul ik de volgende maand weer aan tot het minimum van 3 maanden aan uitgaven. Als mijn spaarrekening een weekje of twee iets minder dan 3 maanden aan noodfonds bevat lig ik daar niet wakker van. Ik heb immers nog de beleggingen achter de hand. Het geld daarvan is binnen een dag of twee op mijn lopende rekening gezet mocht er nood aan de man zijn.

Ik ben erg benieuwd of het op deze manier aan het begin van de maand budgetteren helpt voor mij om mijn financiën nog strakker te regelen. Daarom ga ik het niet een keer maar een aantal maanden proberen vol te houden. Nu moet ik er echt over na gaan denken wat ik de komende maand ga uitgeven en dan binnen budget blijven. Een goede oefening in plannen en vooruit denken.

Budgetteer jij volgens het pay yourself first principe?

Plan jij ook aan het begin van de maand je financiën? En kan je je er aan houden? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar je ervaring.

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *