rente op rente
Beleggen,  Geld

Hoe kan je rente op rente berekenen met een formule?

Aaah ik ben dus bezig met de opleiding voor budgetcoach. Ook hier komt het rente-op-rente effect gaan bod. Er staat een formule bij hoe je het rente op rente effect kan berekenen die ik nog niet kende en graag met je deel!

Even een opfrisser wat het rente-op-rente effect ook alweer is.

Voor een duik in het rente op rente effect kan je dit bericht lezen. Het rente op rente effect is een ander woord voor samengestelde rente. Als je een bedrag investeert ontvang je daar rente over. Het daaropvolgende jaar ontvang je niet alleen rente over het geïnvesteerde bedrag maar ook over de rente die je daar op hebt gekregen. Zo wordt je geld steeds sneller steeds meer waard zonder dat je daar ook maar iets extra voor hoeft te doen.

Vroeger (word ik oud?) had je nog een rente van 4% op je spaarrekening en voor de mensen die nog een of twee decennia ouder zijn weten zich nog wel tijden met 8% te herinneren. Dan is sparen zeker de moeite waard. Het rente-op-rente effect was toen overduidelijk van toepassing op de spaarrekening. Nu is de rente op de spaarrekening dus bijna niks meer. Dat is super jammer want de inflatie dendert wel gewoon door. Toen de rente zo hoog was, was de rente als je een lening aanging echter nog hoger. Nu is het toch wel ondenkbaar om een hypotheek af te sluiten met 12% rente. Tijden veranderen….

Er zijn echter nog steeds manieren om van het rente-op-rente effect te genieten. Deze zijn niet zo gemakkelijk en stabiel als je geld op de spaarrekening zetten maar kunnen wel de moeite waard zijn. Om wat inspiratie op te doen kan je kijken naar dit superongemakkelijke filmpje gemaakt door mij die ik een paar weken geleden deelde. 😀

Voorbeeld

Stel ik heb nu €5500 over. Dit betreft dus niet mijn spaarbuffer maar wat ik daar boven nog over heb en waarvan ik denk het niet nodig te hebben de komende jaren. Hoe bereken ik dan hoeveel dat over 20 jaar waard is? Ik berekende dat tot nu toe dus altijd met een excelbestand. Dat kan natuurlijk nog steeds, dan zie je de rente per jaar elk jaar toenemen. Dan vul ik eerst in cel B2 in: 5500, en in cel B3:  =B2*1,08

In cel B4 komt =B3*1,08

Enzovoorts.

Ziet er zo uit:

rente op rente berekenen in excel
screenshot excel

Of op de rekenmachine het elke keer doorberekenen door steeds de uitkomst weer *1,08 te doen. Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik raak de tel kwijt. Niet handig.

Als je meteen wil weten wat je geïnvesteerde geld waard is na 10 jaar als je er bijvoorbeeld 8% rente op krijgt, dan kan je dat prima in 1x uitrekenen met deze formule.

De formule om rente-op-rente te berekenen.

De formule is: K x (1+i)^n

Hierbij is

K = gestort kapitaal

i = rentepercentage

n = aantal jaren dat het gestorte bedrag uitstaat.

Hierover heb ik een korte video gemaakt. Deze kan je kijken en onder de video leg ik het in tekst uit en gaat de blogpost verder.

Ik vul ‘m samen met je in aan de hand van een voorbeeld

Ik heb €5500 en dat wil ik investeren. Het verwachte rendement is gemiddeld 8% per jaar.

Nu wil ik weten hoeveel deze € 5500 is over 20 jaar

Vul in:

5500 x (1+0,08)^20 = 25.635,264

In 20 jaar is je geld dus meer dan 4,5x zoveel waard geworden!

Op de rekenmachine van je computer of telefoon stel je deze eerst in op wetenschappelijk.

Dan krijg je dit op je telefoon:

rente op rente berekenen op je telefoon
Screenshot telefoon

Het dakje ^ is op de rekenmachine van je computer en telefoon de xy.

Op je computer ziet dat er zo uit.

rente op rente berekenen op de computer
Screenshot computer

Een stapje verder.

Hoeveel kost dat overbodige paar schoenen je als je dat geld zou investeren in plaats van uitgeven aan dat overbodige paar schoenen. Ik bereken het voor mezelf. Ik heb namelijk een fantastisch paar super overbodige laarsjes gekocht van €157 euro. Oeps…

157 x (1+0,08)^20 = 731,77

Over 20 jaar zou dat €731,77 zijn als ik een rendement zou behalen van 8% per jaar. Slik.

Als je je ooit afvraagt hoe mensen die naar FIRE streven zo zuinig kunnen zijn, dit is wat sommigen continue in hun hoofd hebben. In ieder geval de mensen die heel zuinig leven en met een gewone baan miljonair worden door hun zuurverdiende geld te investeren. Knap toch? Maar als je dit in je achterhoofd houd heb je misschien wel meer motivatie om overbodige dingen niet te kopen… Soms ben ik zo, soms ook niet haha!

Kende jij deze formule al? En reken je wel eens zo uit of je iets beter wel of niet kan kopen?

Laat het me weten!

Tot de volgende keer!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *