Een sinkingfund bestaat naast je spaarbuffer. Je hebt me vaker horen praten over het belang van een spaarbuffer. Een spaarbuffer zorgt dat je niet in de financiële problemen komt bij onvoorziene uitgaven.
Wat is een sinkingfund?
Een sinkingfund is een spaarbuffer met een speciaal doel waar je elke maand een vast bedrag op inlegt. Je weet dat er in de toekomst een uitgave komt en daar zet je alvast elke maand geld voor opzij.
Een voorbeeld: eens per jaar betaal je je zorgverzekering. Daar leg je elke maand geld voor opzij zodat je de premie kan betalen.
Bereken hoeveel er in het potje moet en wanneer het potje vol moet zitten. Deel het bedrag door het aantal maanden totdat je het geld nodig hebt en voilà, daar is je maandelijkse inleg.
Een voorbeeld
De zorgpremie is meestal rond de 1000 euro per jaar bij mij. Tip van flip: betaal per jaar in plaats van per maand. Bij de meeste zorgverzekeraars krijg je dan korting!
Ik deel 1000 euro door 12 maanden en kom op 83,33 per maand. Voor het gemak maak ik elke maand (automatisch) 85 euro over naar mijn sinkingfund zorgpremie.
Andere sinkingfunds
Zo heb ik een sinkingfund vakantie, auto, inboedel (weet je nog die #$%& wasmachine?!, geld voor de nieuwe haalde ik daar uit).
Andere voorbeelden zijn een sinkingfund voor:
- Trouwerij
- Belasting per kwartaal (als je ondernemer bent)
- Verbouwing
- Studie van de kinderen
- Etc.
Bij de meeste banken kan je binnen je spaarrekening verschillende potjes met elk een specifiek spaardoel maken. Gebruik deze handige tool voor het aanleggen van je sinkingfunds. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat er komen gaat en of je al genoeg hebt.
Waarom zou je een sinkingfund gebruiken?

Voordelen van een sinkingfund zijn dat je alvast weet dat je geld opzij zet voor uitgaven in de toekomst. Zo heb je nooit meer stress of problemen als een rekening op de deurmat valt. Het doel van je financiën op orde brengen is om meer rust en vrijheid te creëren. Zorgeloos de boodschappen betalen en zorgeloos naar de autogarage als die er een keer mee ophoud. Die vrijheid gun ik je! Normaal vind ik het verstandig om 3-6 maanden aan uitgaven in je spaarbuffer gereed te hebben. Met zo’n sinkingfund die al flink opgevuld is mag dat best iets minder zijn. Zo kan je een autoreparatie of nieuwe wasmachine al uit je sinkingfund halen en hoeft je spaarbuffer dus niet zo groot.
Het verschil tussen een sinkingfund en een spaarbuffer
Het verschil tussen een spaarbuffer en een sinkingfund is dus dat je bij een sinkingfund van te voren al weet waarvoor je spaart en maandelijks geld inlegt. Je spaarbuffer is voor onvoorziene zaken. Je weet dat elk jaar de zorgpremie komt en dat je auto op een gegeven moment kapot gaat. Daarvoor spaar je in een sinkingfund. Een spaarbuffer houd je aan voor de dingen die je niet ziet aankomen.
Heb jij al een sinkingfund?
Tot de volgende keer!
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.
6 reacties
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: