Er bestaan verschillende spaarmotieven. Dat zijn redenen om te sparen. Ze zijn onder te verdelen in grofweg drie verschillende spaarmotieven.
Eerder schreef ik over een de spaarbuffer en over hoe groot is die je volgens het nibud moet aanhouden. Ook schreef ik over het sinkingfund. En waarom je wilt sparen om ‘fire’ te worden. Fire staat voor financial independence, retire early. Oftewel vroeg met pensioen gaan door financieel onafhankelijk te worden. Dit zijn grofweg de drie redenen om te sparen.
Dit zijn drie verschillende spaarmotieven.
Het zekerheidsmotief, het doelmotief en het vermogenstarief zijn de verschillende motieven. Om een financieel gezond huishouden te voeren zijn de eerste twee in ieder geval belangrijk om op orde te hebben. Het doel van mij en mijn blog is om de eerste twee spaarmotieven ‘vol’ te hebben en door te werken naar het derde spaarmotief.
Laten we ze even bij langsgaan.
Zekerheidsmotief
Het zekerheidsmotief is de spaarbuffer. Je zet geld opzij wat nog geen duidelijk doel heeft. Eigenlijk spaar je om geld achter de hand te hebben voor nog onvoorziene uitgaven. Het is superbelangrijk om een spaarbuffer te hebben. Wil je weten hoeveel voor jou ongeveer goed is? Lees dit artikel eens door. Dan krijg je een beter beeld van wat je nodig hebt.
Doelmotief
Bij het doelmotief spaar je voor iets wat je in de toekomst wilt kopen. Dat kan van alles zijn. Een nieuwe auto, telefoon, vakantie, TV, noem het maar op. Dingen die je in principe niet kan kopen van wat je in 1 maand overhoud van je salaris. Je zou dit kunnen doen aan de hand van sinkingfunds. Daar heb ik eerder over geschreven. Zelf leg ik elke week of elke maand, afhankelijk van het potje, geld in mijn sinkingfunds. Eentje voor een nieuwe auto of reparatie, een voor de vakantie, een voor de zorgverzekering en eentje voor studiegerelateerde kosten.
Samenvoegen van de twee spaarmotieven
Je kunt er voor kiezen om je zekerheidsmotief en je doelmotief samen te voegen. Dat is wat het nibud eigenlijk voorschrijft. Als je via de website van het nibud je spaarbuffer berekent wordt je al aangeraden de complete waarde van je auto achteruit te houden voor het geval je een nieuwe wilt om maar wat te noemen.
Als dat voor jou werkt kan je je spaarbuffer dus prima opvullen met je zekerheidsmotief en je doelmotief op dezelfde spaarrekening.
Vermogensmotief
Beide bovenstaande potjes gevuld naar tevredenheid? Nu is het tijd om je derde potje te vullen.
Het vermogensmotief is het sparen om vermogen op te bouwen. Dit vermogen kan je later bijvoorbeeld gebruiken om eerder te stoppen met werken. Je kunt er natuurlijk ook iets anders groots mee doen. Het idee van dit potje is dat je het voor langere termijn vast kan zetten en er zo jaren lang samengestelde rente op te ontvangen. Benieuwd wat dat is? Lees het hier!

Waar haal je nog een rendement van 8%?!
Rendement haal je tegenwoordig niet of nauwelijks meer op de spaarrekening. Mijn vorige bericht over de samengestelde rente kreeg wat vragen waar je tegenwoordig nog 8% rendement haalt. Goede vraag! Dat lukt je in ieder geval niet op de spaarrekening of onder het matras.
Hoewel je bij een hoger rendement nooit zeker bent van het rendement kan je de kans op een hoger rendement op verschillende manieren aanpakken. Bijvoorbeeld door te beleggen, investeren in vastgoed of een deel van je geld in cryptocurrency te stoppen. Stelregel is: Hoe meer risico je neemt, des te groter is de kans op een hoog rendement. Daarbij geld ook dat je meer risico neemt en dus ook een grotere kans hebt om (een deel) van je inleg te verliezen!
Als je lang de tijd hebt, bijvoorbeeld 20 jaar, dan is de kans dat je tegenvallende resultaten op beleggingen weer inhaalt veel groter dan wanneer je je geld over 3 jaar alweer nodig hebt. Maar goed, dat bespreken we wel een andere keer in detail.
Financial independence retired early.
Ben je benieuwd hoe ik mijn vermogensmotief verdeel? Lees deze post over mijn beleggingsportefeuille. Mijn doel is om FIRE te worden. Dat moment is voor mij als ik kan leven zonder te hoeven werken voor geld. Dan leef ik van het rendement op mijn geld. Zo bereken je hoeveel je moet sparen om te leven van je rendement. Zo ver is het natuurlijk nog lang niet. Maar elke bijdrage aan dit potje is natuurlijk fantastisch en een stapje dichterbij het doel. Fire worden kan je aanvliegen op verschillende manieren. Zowel afzonderlijk als tegelijk. Bijvoorbeeld door te investeren (je vermogensmotief) maar ook door zo laag mogelijke vaste lasten door bijvoorbeeld versneld afbetalen van de hypotheek.
Hoe ver ben jij met sparen?
Heb je vragen over hoe je een stap verder komt met je spaarmotieven? Stuur me gerust een berichtje!
Tot de volgende keer!
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.