tijd is geld
Geld

Tijd is geld. (Inzicht in je uitgaven is belangrijk!)

Een hele bekende uitspraak is ‘Tijd is Geld’. Dat klopt, zeker als je in loondienst werkt. Als we werken dan ruilen we onze tijd en energie voor geld. De tijd en energie die we ruilen krijgen we nooit terug. Maar we hebben geld nodig om te leven en zo ruil je dus ook je geld (en tijd en energie) weer in tegen goederen en diensten. Maar hoe meer geld je nodig hebt (of hoe minder je verdient), des te meer tijd en energie moet je inleveren voor geld.

Financial independence retire early

Daarom vind ik het zo belangrijk om naar FIRE (financial independence, retire early) te streven. Je spaart (en investeert!) een groot bedrag bij elkaar zodat je eerder kan stoppen met werken. Mensen die FIRE zijn kiezen er vaak voor om veel eerder dan de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Ze zetten hun gespaarde geld weer om in tijd en energie. Of je kan een keer een tussenjaar nemen waarin je niet werkt. Ook een optie is om zonder lening je eigen bedrijf op te zetten bijvoorbeeld. Met een (flinke) spaarpot heb je gewoonweg meer opties.

Geniet ook nu van het leven

geld omwisselen voor tijd
Ik geniet van de vrije tijd!

Daarbij is mijn visie dat je nu niet AL je tijd moet gaan inleveren voor geld. Je leeft ook nu. Daarom is het belangrijk hier je eigen balans in te vinden. Het is oké om vakantie te nemen of gewoon een dagje vrij. Het hoeft niet altijd allemaal alleen maar om geld verdienen en geld (be)sparen te gaan.

Ruil je geld weer voor tijd

Wat ik wel belangrijk vind is om nu beneden mijn stand te leven. Minder uitgeven dan er binnenkomt dus. Vind je het belangrijk om geld over te houden zodat je bijvoorbeeld eerder kan stoppen met werken of om minder uren te werken? Maak dan ook deze keuze en bouw stukje bij beetje een (beetje) vermogen op. Dan kan je je geld weer terug inleveren tegen tijd (en energie) in de toekomst.

Huishoudboekje

Als je een huis huurt of koopt waar je al de helft van je inkomen aan kwijt bent en dan een luxe, nieuwe auto wilt rijden, elke maand nieuwe duren kleding koopt en vaak verre reizen maakt kan het zomaar dat er niks over blijft. Tegenwoordig is het normale leven zelfs al zo duur dat het moeilijk kan zijn om rond te komen zelfs zonder groot huis, luxe auto en dure kleding. Des te belangrijker is om slim om te gaan met je geld want: Tijd is geld. Daarin is de belangrijkste eerste stap om inzicht te krijgen. Maak een overzicht, liefst per maand, van alles wat er binnenkomt en alles wat je uitgeeft. Een persoonlijk huishoudboekje!

Als je dit elke maand doet krijg je een heel goed overzicht van wat je waaraan uitgeeft elke maand. Kom je er achter dat je bijvoorbeeld 400 euro per maand aan boodschappen kwijt bent? Dan kan je er gemakkelijker wat aan doen dan wanneer je dat niet bijhoud en het gevoel hebt dat je inkomen verdampt. Meten is weten!  

Is het gelukt om geld te besparen? Volgende week lees je wat de volgende stap is om financieel vrij(er) te worden!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *