Geld

Waarom je een budget nodig hebt.

Vandaag ga ik niet vertellen dat je een budget nodig hebt. Shocking, want de titel zegt van wel! Huh?!

Ik ben geen fan van een maandbudget. Als je een budget hebt en er daarna onder blijft, dan ga je onbewust toch meer uitgeven. Je hebt immers gepland om het geld daaraan uit te geven. Als er wel een onvoorziene omstandigheid is, dan voel je je slecht want je kon niet binnen budget blijven. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Nee, ik vertel je wel waarom je je inkomsten en uitgaven moet bijhouden. Je moet natuurlijk helemaal niets maar als je financieel vrij wilt worden en doelen wilt stellen dan is dit wel een goede weg om te bewandelen.

Meten is weten.

Als je niet precies weet hoeveel geld je elke maand op je rekening krijgt en hoeveel er vanaf gaat, zal je zeer waarschijnlijk niet financieel vrij worden. Om financieel vrij te worden moet je controle krijgen over je geld. En meten is daarom echt weten.

De meeste mensen weten wel ongeveer wat er aan inkomsten binnen komt. Toch is het soms een aangename verrassing als in mei het vakantiegeld wordt uitbetaald of als de dertiende maand in zicht is. Ben je in loondienst, dan is het vaak redelijk voorspelbaar hoeveel er binnen komt. Werk je verschillende banen, als zzp’er of krijg je toeslagen, dan is het al wat lastiger overzichtelijk te houden.

Uitgaven zijn bij veel meer mensen een wazige gok. De vaste lasten is nog tot daar aan toe maar wat je nu iedere maand echt nodig hebt, tsjah. Daarnaast zijn er vaak rekeningen die per kwartaal moeten worden betaald of maar een keer per jaar. Verrassing!

Achteraf budgetteren.

Vanaf nu ga je per maand bijhouden wat je inkomsten zijn en wat je uitgaven zijn. Dit is budgetteren maar dan achteraf.

Zelf doe ik dit in een Excel bestand. Daar schrijf ik onder elkaar wat er deze maand op mijn rekening is binnengekomen en daarnaast het bedrag. Ben ik klaar, dan tel ik het bedrag bij elkaar op. Dit zijn mijn inkomsten. Alles waar op je rekening een plusje bij staat hoort hierbij. Ik doe dus ook betaalverzoeken die zijn binnengekomen en een gedeeld Netflix account bij mijn inkomsten in dezelfde kolom.

Daarna komt een kolom met uitgaven. Deze splits ik zelf op in verschillende categorieën. Dat kan maar hoeft niet.

Mijn categorieën: vaste lasten, hieronder valt de hypotheek, water, gas elektra, internet, abonnementen etc.

Daarna een kolom met boodschappen. Daaronder vallen bij mij ook wasmiddel, tandpasta etc.

Ernaast een kolom met auto. Daar valt de aanschaf, verzekering, wegenbelasting, benzine en onderhoud onder.

Daarna een kolom met huis. Dat zijn eigenlijk alle verbouwingen, tripjes naar de bouwmarkt, meubels etc. Dit is elke keer meer dan ik wil toegeven…

Eerder waren er nog de kolommen vakantie en horeca. Gezien ik hier al een aantal maanden vrijwel niks uitgeef behalve af en toe een bezorgmaaltijd heb ik deze kolommen voor nu geschrapt. Voeg kolommen toe als je het belangrijk vindt om dingen inzichtelijk te maken. Als laatste komt de kolom overige. Alles wat van de rekening is verdwenen wat niet in de overige kolommen hoort komt hier.

Tel alles per kolom bij elkaar op en daarna alle uitgaven samen. Ergens in beeld moet een groen vakje komen met de inkomsten en een rood vakje met de uitgaven.

Bij mij ziet het er zo uit, ik heb de bedragen verzonnen, iets met privacy enzo.

Als je dit vaak doet (elke maand!) dan krijg je een duidelijk overzicht waar je geld naar toe gaat. Zo kun je bijsturen als het uit de hand loopt zonder een super strak budget. Soms zie ik dat ik in een maand veel aan horeca heb uitgegeven (vroeger tenminste) en dan kan ik besluiten vaker zelf eten te maken en te gaan picknicken in plaats van een terrasje te pakken. Ook is nu heel duidelijk wat mijn tripjes naar de bouwmarkt eigenlijk kosten en hoe duur de auto wel niet is.

Weet waar je geld naar toe gaat en ik heb er vertrouwen in dat je jezelf kunt bijsturen. Je leest dit tenslotte niet voor niets!

Je krijgt een goed beeld van wat je minimaal nodig hebt om rond te komen (vaste lasten + boodschappen) en hoeveel je nodig hebt voor een comfortabel, leuk leven. Ook is je duidelijk hoeveel je uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet zo belangrijk vindt. Dingen die prima te schrappen zijn. Je bent ook minder geneigd iets te kopen als je weet dat je het aan het einde van de maand zelf in je Excel bestand moet invullen en je er dus nogmaals mee wordt geconfronteerd.

Zet jezelf op scherp zonder een super strak budget en werk stap voor stap aan je financiële vrijheid.

Succes!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *