Geld

Zero based budgeting om meer geld te sparen.

Ha! Ik las een bericht over iemand die aan zero based budgeting doet. Weer een andere vorm van budgetteren! Ik dook er in en leg je graag uit wat het is.

Zero based budgeting is eigenlijk een budget opstellen totdat je op nul uitkomt. Normaal gesproken is zero-based budgeting iets wat bedrijven doen. Die stellen aan het begin van de periode een budget op. Ze bepalen voor die periode voor elke euro waar het aan wordt uitgegeven. Al het geld wat binnen komt kan dan meteen in desbetreffend potje worden gestopt. Op het moment dat de uitgave komt kan dan dat potje worden gebruikt. In principe is de lopende rekening/betaalrekening dus leeg. Dit systeem kan je ook voor jezelf toepassen.

Enveloppe systeem

enveloppe systeem of zero based budget, welke kies jij?
Enveloppe systeem

Eigenlijk lijkt dit wel op het enveloppe systeem. Een redelijk ouderwets systeem (wat in de wereld van budgetteren nog wel veel wordt gebruikt) waar je aan het begin van je maand geld pint en dat over verschillende enveloppen verdeeld. Bijvoorbeeld 200 voor boodschappen, 100 voor kleding, 100 voor horeca etc. Best een goede methode. Je ziet hoeveel je nog hebt in elke enveloppe en de betaalpijn bij contant betalen is groter, waardoor je minder snel geneigd bent om uit te geven. Het enveloppe systeem is wel ouderwets. Vaak sta je precies in de rij bij de pinkassa of reken je af bij een zelfscankassa. Dan heb je een pinpas of telefoon nodig! En dan nog al die online uitgaven en de automatische incasso’s. Het is inmiddels dus best een ouderwets systeem. Als dit systeem voor je werkt trouwens, lekker blijven doen!

Zero based budgeting

Vind je het enveloppe systeem niet handig? Zero based budgeting is dan een goede oplossing. Je maakt bij je bankrekening verschillende spaarpotjes aan net zoals bij de sinkingfunds. Je bepaald aan het begin van je (financiële) maand hoeveel geld je waaraan wilt uitgeven. Elke euro krijgt een bestemming. Dit kan elke maand gelijk zijn maar misschien is het wel elke maand net anders. Jij bent er de baas over.

Variabel of elke maand gelijk

Je kunt er dus voor kiezen om elke maand hetzelfde budget aan te houden. Echter is dit niet altijd even haalbaar. Als je een nieuwe winterjas nodig hebt zal je een groter kledingbudget nodig hebben dan een maand waarin dat niet nodig is. Of als je telefoon tegen z’n einde loopt is het handig om die maand je telefoon in je zero based budget op te nemen en die winterjas nog een maandje uit te stellen. Aan het begin van de maand kan je al best een inschatting maken van wat je die maand denkt te gaan kopen. Of Maak er eentje voor het hele jaar! Wat je ook doet: oefening baart kunst. In het begin zal het moeilijker zijn maar je leert jezelf en je behoeftes steeds beter kennen.

Had jij wel eens gehoord van zero based budgeting? En ga je het proberen? Let me know!

Tot de volgende keer,

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *