zorgverzekering vergelijken
Geld

Hoe kies je de beste zorgverzekering in 2022?

Vandaag heb ik iets heel speciaals voor je! Een video! De video gaat over de zorgverzekering, kijk ‘m eerst en als je daarna de samenvatting wilt lezen dan lees je die er onder. Veel kijkplezier!

Tadaaaa! Een video!

Overstappen

Volgens nu.nl zijn vorig jaar ongeveer 1 miljoen mensen overgestapt. Dat is ongeveer 6% van alle verzekerden. Zo’n 94% van de mensen stappen dus niet over. Maar stel je eens voor: Als het een uur duurt om van zorgverzekering over te stappen en dat scheelt je €10 per maand, dan is dat toch een prima uurloon? Dat is €120 op jaarbasis!

Het verschil in premie tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering is zelfs €535! Dat is voor precies dezelfde dekking!!

Wil je overstappen? Kies een nieuwe zorgverzekering via deze LINK. Dan verdien ik een cadeaukaart van bol.com ter waarde van € 10,- en sponsor je me dus in ruil voor deze video 😀 (werkt niet als je ook gebruik wilt maken van de bonus tip)

Eigen risico

Weinig zorg nodig? De zorgverzekering bied een korting als je je eigen risico verhoogd. Het standaard eigen risico is €385. Je kunt dit stapsgewijs verhogen tot €885. Doe dit alleen als je weinig zorg afneemt en als je €885 in een klap kunt missen mocht dat onverhoopt toch nodig zijn.

Een rekensommetje

Als je wel zorg nodig hebt betaal je:

  • Bij het lage eigen risico en de goedkoopste premie €1268 + €385 = €1671
  • Bij het hoge eigen risico en de goedkoopste premie €1025,25 +€885= €1910,25

Het verschil is dus geen €500 euro maar nog maar €239,25.

Als je geen zorg afneemt (of het bedrag blijft onder de €385) dan heb je een korting van

€1268 – €1025,25 = €260,75 euro.

Bedenk hoe vaak je in de afgelopen jaren je eigen risico hebt opgemaakt en maak voor jezelf de afweging.

Eigen risico afkopen

Heb je regelmatig zorg of medicijnen nodig en heb je weinig spaargeld? Je kunt er voor kiezen om dan maandelijks je eigen risico vooruit af te betalen. Je betaalt dan 10 termijnen van €38,50.  Gebruik je je eigen risico niet, dan krijg je het geld aan het einde van het jaar weer terug. Mocht je het niet gebruiken dan heb je een mooi spaarpotje aan het einde van het jaar. Kan je meteen lekker je sinkingfund zorgverzekering/eigen risico van volgend jaar mee spekken.

Aanvullende verzekering

Tandartsverzekering

Een controle bij de tandarts kost bijvoorbeeld rond de €25. Beetje tandsteen verwijderen misschien nog eens €25. Als je dat 2x per jaar doet ben je ongeveer €100 kwijt. Een aanvullende tandverzekering kost €250 euro per jaar. Je moet dus al voor meer dan €150 euro aan gaatjes of andere ellende hebben wil dit voordelig zijn.

Wordt je doorverwezen naar de kaakchirurg in het ziekenhuis, dan valt dit weer onder de basisverzekering. Dus heb je een goed gebit? Die tandmodule kan er wellicht wel vanaf.

Fysiotherapie

Ga je niet regelmatig naar de fysiotherapeut, dan is een aanvullende verzekering hiervoor niet nodig. Een losse behandeling kost tussen de €35 en €45. Een pakket van bijvoorbeeld 9 behandelingen kost bij de goedkoopste aanbieder €118. Als je minder dan 4 keer per jaar gaat is het voordeliger om los te boeken.

Medische zorg in het buitenland.

Deze extra verzekering kost niet zoveel. Als je binnen Europa kiest bijvoorbeeld kost bij de goedkoopste aanbieder €1,25 per maand. Dat kan je doen. Echter zou ik als je veel (of af en toe) reist een (doorlopende) reisverzekering afsluiten met medische dekking er bij. Dan ben je ook verzekerd tegen diefstal en schade etc. in het buitenland. Ook al is het maar €1,25 per maand, dubbel verzekerd zijn is zonde.

Zorgtoeslag

De maximale zorgtoeslag als je weinig verdient is in 2022 €99 per maand. Dit is het geval als je minder dan €20.500 bruto per jaar verdienen als alleenstaande..

Maar ook als je meer verdient kan het zijn dat je recht hebt op zorgtoeslag. Als je samen met je partner minder dan €40.000 verdient kan het zo zijn dat je recht hebt op (een beetje) zorgtoeslag. Check het op de website van de belastingdienst.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering via je werkgever kan voordelig zijn maar dat is zeker niet altijd het geval. Controleer wat voor jou de beste deal is.

Korting als je per jaar betaald

Bij veel zorgverzekeraars krijg je 1% korting als je per jaar betaald. Dat is tussen de 10 en 15 euro. Mooi meegenomen!

Bonustip

Stap over via www.zorgkiezer.nl en dan via de website van www.cachbackxl.nl Je kunt 1750 punten sparen wat goed is voor € 17,50.

Heb jij nog andere tips? Laat het weten!

En ik ben benieuwd wat je van de video vond.

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *