budgetvakantie
Geld,  Money mindset

Maak er een budgetvakantie van!

Op vakantie gaan kost geld. Als je op vakantie bent wil je het liefste niet over dat geld en een eventueel budget nadenken. Tenminste als je zo bent als ik. Aan de andere kant is het zonde om meer dan gepland van je zuurverdiende geld er door te jagen op vakantie. Hoe kan je op budgetvakantie zonder dat het voelt als een budgetvakantie? Ik dook er voor je in en deel een aantal tips. Deel 1 over hoe je vervoer richting je bestemming goedkoper kan maken lees je hier.

Dit is deel 2. Hierin neem ik je mee naar goedkopere manieren van verblijf, vermaak en voedsel en meer. Let wel op, lang niet alle tips zijn voor iedereen toepasbaar. Pik er uit wat je kunt gebruiken en laat andere dingen lekker links liggen. Sommige mensen staan liever met de tent op een natuurcamping waar de ander graag all-inclusive reist. Alles is goed. Belangrijk is dat je vooral geniet van je vakantie! Het is niet voor niks vakantie, even weg van thuis en de sleur.

Het belangrijkste wat je kan doen als je goedkoper op vakantie wilt is een budget vaststellen voor vertrek. Ga thuis vast bedenken hoeveel je wilt uitgeven tijdens je budgetvakantie. Wat voor reis ga je maken? Hoeveel denk je uit te geven aan vervoer, verblijf, eten en drinken en excursies? Maak een schatting en bedenk of je genoeg geld hebt om op deze vakantie te gaan. Check halverwege je vakantie of je ongeveer op koers ligt. En volg natuurlijk voor en tijdens je budgetvakantie onderstaande tips:

Budget verblijf

 • Ga met meer mensen op vakantie. Huur een groot huis en ga met zoveel mogelijk mensen in een auto. Dat scheelt verblijfskosten en vervoerskosten
 • Huur een appartementje in plaats van een hotel. Je kunt hier zelf koken en vaak ook wassen etc. Daardoor hoef je minder vaak uit eten en dat scheelt aanzienlijk. Via AirBnB is dit gemakkelijk te vinden.
 • Ga naar onbekende plekken en goedkope landen. Als je net als iedereen in een toeristisch gebied gaat zitten betaal je meer voor de accommodatie, het eten en drinken, de souvenirs etc. Ga een nog onontdekt gebied tegemoet en je zult versteld staan hoe goedkoop je lekker weg bent. Zo ben ik in Servië en Bosnië geweest. Een overnachting in een prachtige villa met (opblaas)zwembad kostte rond de 30 euro per nacht. En dat voor een plek waar we gemakkelijk met 4 personen in konden. We konden er eten koken, de auto voor de deur zetten en de natuur was prachtig. Bonus: geen Nederlanders te bekennen! Als je denkt dat dit te ver rijden is, het is even ver als Kroatië, zuid Frankrijk of de Italiaanse kust. Voor veel mensen prima te doen dus. andere prachtige bestemmingen voor een goedkope vakantie zijn bijvoorbeeld Montenegro, Albanië of Polen.
 • Als je je accommodatie boekt, sluit alle browsertabbladen en open een nieuw venster in incognito modus. Doordat je vaker op dezelfde bestemming googelt kan het zijn dat je een hogere prijs te zien krijgt dan wanneer je alle cookies uit zet of in incognito modus te werk gaat. Bij Mozilla Firefox heet het privé venster
 • Zoek een accommodatie iets verder van het strand of iets verder uit het centrum. Deze zijn altijd goedkoper.

Gratis verblijf

 • Voor de ultieme budgetvakantie kan je gaan couchsurfen. Je slaapt gratis bij mensen op de bank. Locals geven je vaak de beste tips over leuke dingen die je kunt doen in de buurt. extra leuk als je weer thuis bent. Nodig een couchsurfer uit in je eigen huis. Dan kan jij zelf de locale gids uithangen.
 • Ga je langer naar dezelfde plek? Zoek een huis om op te passen. Sommige mensen bieden gratis of tegen een klein bedrag hun huis aan. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat je op de huisdieren past of de planten water geeft in ruil voor je verblijf. Soms krijg je zelfs betaald om op een huis te passen. Bijvoorbeeld via https://www.trustedhousesitters.com
low budget in Disneyland
Een suikerspin in Disneyland. Lekker low budget haha (uit het archief, lang lang geleden)

Eten en drinken

 • Neem je eigen lunch, thermoskan koffie en (fruit)snacks mee op reis. Op het benzinestation en op vliegvelden is eten en drinken altijd super duur. Als je het meeneemt van huis scheelt dat zo enkele tientjes op je hele reis. Ik neem zelf altijd een plastic wegwerpflesje mee als ik ga vliegen. Ik zorg dat deze leeg is als ik door de security check moet. Na de check vul ik deze bij het drink fonteintje en zo hoef ik tijdens de vlucht in ieder geval geen water te kopen. Van vliegen krijg ik altijd een droge mond.
 • Ga picknicken. Neem je eigen eten mee en eet dat op in plaats van voor het ontbijt, lunch en diner elke keer uit eten te gaan. Of neem in ieder geval bestek mee! Haal broodjes en maaltijdsalades en fruit in de supermarkt en peuzel het heerlijk in het dichtstbijzijnde parkje op. 
 • Boek een goedkope all-inclusive. je weet van te voren precies wat je kwijt bent. Kun je je de hele dag ‘gratis’ volvreten op je strandstoel aan het zwembad 😉 Hoezo budgetvakantie?!
 • Ga uit eten in de achteraf staatjes. Op het hoofdplein en die ene straat waar alle restaurants aanzitten, zijn de prijzen vaak hoger dan het steegje twee straten verderop. 
 • Eet als je buiten de deur eet iets simpels. Geniet van je vakantie en eet gewoon een patatje bij de snackbar in plaats van voorgerecht, hoofdgerecht en toetje aangevuld met de nodige cocktails.  
 • Maar de beste tip: kook zoveel mogelijk zelf. Als je een appartementje huurt kan je prima zelf een maaltijd in elkaar zetten. Ik begrijp dat elke dag zelf koken misschien niet heel handig is als je bijvoorbeeld nog onderweg bent bij een uitje. Eet je ontbijt wel in je verblijf en maak een lunch en tussendoortjes die je mee kan nemen.

Vermaak

 • Veel grote steden bieden free walking tours aan. Een gids geeft een tour door de stad en krijgt betaald op basis van fooi. Dit is niet verplicht en je kan zelf kiezen hoeveel je wilt geven aan het einde van de tour.
 • Een middagje waterscooter is natuurlijk fantastisch, maar als je aan een mooi strand bent is een middagje snorkelen misschien wel onvergetelijker.
 • Wat dacht je van een mooie wandeltocht of fietstocht?
 • Soms zijn er markten en braderieën waar je naar toe kan. Zoek in ieder geval iets waar je geen entree hoeft te betalen. Tripadvisor staat altijd vol goede ideeën in het gebied waar je bent.
 • Ga voor je budgetvakantie langs bij de bibliotheek. Ik ben (nogal) fan van de bieb en haal voor mijn vakantie een stapeltje. Tijdens de reis kan ik dan lekker lezen. Bij de bibliotheek zijn ook luisterboeken en e-books te leen.
Snorkelen is gratis
Snorkelen!

Bijverdienen tijdens je budgetvakantie

 • Overweeg om tijdens je reis je eigen huis te verhuren, zo verdien je een zakcentje bij (of meer) zonder dat je er voor hoeft te werken. Je kan proberen iemand te vinden die er de hele tijd dat je weg bent in zit of bijvoorbeeld verschillende gasten via AirBnB. Ga je verhuren via AirBnB? Dan heb je wel een host nodig die je gasten binnenlaat en na vertrek je huis weer schoonmaakt en de bedden verschoond.
 • Als je niet met de auto gaat kan je die verhuren via Snappcar. Hier is het wel weer handig een host te regelen die de verhuur op zich neemt. Als je de kosten 50/50 verdeeld met je thuisblijvende host kunnen jullie er beide van profiteren. 

Overige

 • Inkoppertje. Ga buiten het seizoen op vakantie. Voor veel mensen is dit geen optie maar probeer waar kan buiten het seizoen op vakantie te gaan. Accommodaties zijn goedkoper en het is minder druk in het gebied waar je zit. Ik zie alleen maar voordelen. Met kinderen is het des te leuker om in het hoogseizoen op de camping te staan maar met kinderen is het toch lastig om buiten het seizoen op vakantie te gaan.
 • Ga je vliegen? Naast buiten het seizoen op vakantie gaan zijn flexibele reisdata belangrijk bij je goedkope vakantie. Vliegen op vrijdag de 13e is bijvoorbeeld goedkoper en zo zijn er meer trucjes om goedkoper te vliegen. Als je flexibel bent in de data kan je zo honderden euro’s op je ticket besparen. 
 • Neem je eigen beddengoed en handdoeken mee. Scheelt weer als dat ergens niet bij in zit en je er extra voor moet betalen. Of als je een B&B boekt waar de handdoeken niet zo fris ruiken…
 • Geef minder uit aan souvenirs. Oké een magneetje ofzo is nog wel leuk maar eindeloos souvenirs voor de hele familie en vriendengroep hoeft echt niet. ik vind het helemaal niet leuk om een magneetje aan de koelkast te hangen van een bestemming waar ik zelf niet ben geweest. Zo is dat waarschijnlijk ook voor mensen aan wie je (heel lief) je magneetje geeft. als je dan toch een herinnering koopt van de vakantie, laat het dan iets zijn wat je nodig had, zoals een paar nieuwe schoenen (hebben we altijd meer van nodig) of de badhanddoek die je van huis was vergeten. Weer niet zo handig als je alleen met handbagage vliegt haha.

Wat doe jij tijdens je vakantie? En heb jij meer tips? Laat het me weten! Daar leer ik ook weer van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *