Nog een cadeau, en nog een cadeau, en nog eentje dan. Hoe kom je de decembermaand door zonder blut te raken aan cadeaus?
December is een dure maand. Je koopt waarschijnlijk veel cadeaus. Maar hier wil je zeker niet voor in de schulden raken. Als je de rest van het jaar zo goed bezig was om te (be)sparen wil je ook niet dat dat in een maand weer om zeep wordt geholpen. Zonde toch als alle moeite voor niets was.
Maar je wilt ook leuk de feestdagen vieren en cadeaus geven. Wat te doen? Ik deel vijf tips (en twee bonustips).
1. Maak een Sinkingfund
Oké deze tip komt een beetje te laat maar maak er een speciaal sinkingfund voor. Leg elke maand van het hele jaar wat geld in zodat je in december genoeg hebt om cadeaus te kopen. Open je spaarrekening en maak een apart potje voor je sinkingfund. Je kunt ook andere verjaardagscadeaus etc. de rest van het jaar er uit betalen. Heb je 100 euro nodig voor cadeaus, zet elke maand 10 euro opzij en je hebt een ruim budget. Heb je eerder 500 of 1000 nodig? Deel het bedrag door 12 en zet elke maand (automatisch) opzij. Neem je budget vrij ruim, daar ben je jezelf later alleen maar dankbaar voor.
2. Maak zelf een cadeau
Wees creatief met wat je geeft door dingen zelf te maken. Bak een taart of cake of koekjes. Superleuk om te geven. Kijk op pinterest of google voor leuke ideetjes. Als je het een beetje low-budget wilt houden, verlies je dan niet helemaal in de Dr. Oetker afdeling met glitters en fondant. Da’s niet heel economisch voor je portemonnee.
3. Schep verwachtingen vooraf
Laat ruim van te voren weten wat mensen kunnen verwachten. Als je kinderen een verlanglijstje laat maken door alles uit de catalogus te knippen wat ze maar leuk lijkt, kunnen ze de verwachting hebben dat ze ook alles krijgen. Wees duidelijk in hoeveel cadeaus er ongeveer komen.
Geef bijvoorbeeld drie cadeaus. Een cadeau wat ze graag willen, dat kan van alles zijn. Een cadeau wat ze nodig hebben zoals kleding of een nieuwe rugtas. En een ervaring als cadeau. Zoals een entreeticket voor een pretpark of museum.

4. Heb een duidelijk doel
Je kunt ook vooraf je cadeaus bepalen en wachten op een goede aanbieding. Veel dingen komen in de aanbieding. De aanbiedingen zijn bedoeld om jou een impulsaankoop te laten doen. Dat ga je dus niet doen. Je hebt een item gekozen wat je graag cadeau doet. Wacht tot dat item in de aanbieding is en koop het dan. Vergt een beetje planning. Misschien kan je nu nog net je voordeel doen met Black Friday. Je doet dus geen inspiratie op in folders en op webshops. Je vraagt wat iemand wil hebben of je bedenkt het zelf.
5. Koop met korting
Wees creatief met je budget. Vaak kan je dingen wel met korting kopen of bestellen bij een goedkope webshop. Ik ken mensen die het hele jaar door zoeken naar goede deals en alles bewaren tot het moment om te geven. Kijk rond op webshops van andere Europese landen. Zo heb ik een speaker gekocht voor €240,- op de Italiaanse Amazon. Exact hetzelfde exemplaar kan ik hier nergens goedkoper vinden dan €289,95. Scheelt zo 50 euro! ( I know, niet heel low-budget voor een speaker maar wàt een geluid!)
Let wel op: Voor alles wat je koopt buiten de Europese Unie betaal je BTW, inklaringskosten en soms invoerrechten. Tegenwoordig dus ook vanuit Engeland en China. En dat kan best in de papieren lopen. Controleer dus of het land waar je iets uit besteld geen extra kosten met zich mee brengt.
Bij het controleren van webshops en steeds op zoek naar de beste prijs heb ik twee kanttekeningen.
Ken jezelf deel 1.
Ken jezelf. Als je elke dag op je favoriete website kijkt of het item al in de aanbieding is kom je elke keer weer opnieuw in de verleiding om toch nog iets anders te kopen. Weet je van jezelf dat je elke keer iets koopt (of in het winkelmandje stopt) als je je favoriete webshop opent, doe dit dan niet. Je eindigt dan met meer spullen en minder geld dan wanneer je iets voor de volle prijs koopt. Misschien kan je voor het item waar je op aast een prijsalarm instellen. Of kijk maximaal eens per week bijvoorbeeld.
Ken jezelf deel 2.
Schrijf je uit voor nieuwsbrieven als je van jezelf weet dat je vaak in een impuls iets koopt wat je eigenlijk niet nodig had. Scheelt ook een stukje chaos in je inbox. Plak ook meteen een nee-nee sticker op de deur. Dan heb je die reclame ook niet. Is de shampoo op? Er zijn speciale websites zoals voordeelmuis waar je gericht de shampoo (of het artikel wat je maar nodig hebt) kan zoeken. Dan komt alleen die aanbieding tevoorschijn en hoef je niet het duimdikke boek van de Kruidvat elke week door.
Wat doe jij om die dure decembermaand in de hand te houden? Laat het weten en leer van elkaar!
Tot de volgende keer,
Elske