Money mindset

Lief dagboek, wat ik deed in mei 2021.

Wat een maand! Het weer schoot nog niet op, ik was veel te lang ziek, kreeg geen boek uitgelezen en de tuin, tsjah het onkruid groeit beter dan de groenten in de moestuin helaas. In het laatste weekend was ik nog een paar dagen op het platte land te vinden. Ook deed ik mee aan een opruimactie om sigarettenpeuken op te ruimen. En heb ik de #makkelijkensnelonlinezichtbaar training gevolgd. Daar heb ik wel veel inspiratie opgedaan over hoe je jezelf kunt laten zien online. Nu heb ik facebook en Instagram. Zarayda, die de training gaf, moedigt ook aan om meer met video te doen maar dat vind ik wel eng.

Ree in het veld
Ree in het veld.

Boeken

Qua boeken was ik begonnen aan de Donuteconomie van Kate Rawroth. Eerlijk is eerlijk, hier was voor mij geen doorkomen aan. Ik begrijp dat hier een hele goede filosofie achter zit. Gelukkig heb ik het boek ook als audioboek kunnen vinden in de app van de bibliotheek. Reken maar dat ik dit boek dus ga luisteren. Dat wil vast beter.

Nu ben ik begonnen in Think and grow rich van Napoleon Hill. Een echte klassieker. Nog niet uitgelezen dus stay tuned for that one…

Audioboeken

Audioboeken gingen beter. Deze maand luisterde ik naar Normale mensen van Salley Rooney. Een meeslepend verhaal over twee tieners die niks met elkaar gemeen hebben maar die toch een zeer sterke band ontwikkelen. Over hoe ze elkaar beïnvloeden. Een boek waarin niks gebeurd maar je wilt toch blijven luisteren want er gebeurt ondertussen van alles. Een aanrader als je van romans houd.

Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma mocht niet ontbreken in het rijtje. Eigenlijk is dit precies wat ik allemaal predik hier op mijn blog. Hiervan ga ik de papieren versie kopen. Daar kan ik jarenlang inspiratie uit halen om artikelen over te schrijven. Door de kracht van herhaling wordt het nooit oud om over deze onderwerpen te praten. Zelf heb ik een continue stroom aanmoediging nodig om bijvoorbeeld niet steeds nieuwe dingen te kopen maar om mezelf in de hand te houden. Daarom luister ik podcasts van The Minimalists en lees ik blogs over minimalisme. Hetzelfde geld voor het in toom houden van je financiën. Blijf er over lezen om gemotiveerd te raken en blijven.

Ik luisterde naar Total money make over van Dave Ramsey. Wat een poeha in dat boek zeg. Het zou gaan over de 7 stappen om uit de schulden te raken maar de eerste helft van het boek was een verkooppraatje over hoeveel levens het wel niet veranderde en hoe geweldig het programma wel niet was. Het duurde lang voordat ik de kern te pakken had, namelijk de zeven stappen. Ik spaar je de moeite en de tijd en vat ze samen:

  1. Spaar 1000 euro
  2. Betaal al je schulden af behalve je hypotheek
  3. Spaar 3-6 maanden aan uitgaven in een noodfonds
  4. Zet 15% opzij voor je pensioen
  5. Spaar voor de studie van je kinderen
  6. Betaal je hypotheek versneld af
  7. Bouw vermogen op en geef aan goede doelen

Zo. Nu weet je hoe Dave Ramsey er over denkt.

Documentaires

Daarnaast keek ik naar Explained Money op Netflix. Het zijn vijf afleveringen van 22 minuten elk. Helaas gaan er drie afleveringen specifiek over het systeem in Amerika. Wel interessant om te zien hoe dingen zoals studieleningen, pensioenen en creditcards daar geregeld zijn. Dat maakte voor mij wel duidelijk waarom het in de VS zo moeilijk is om van je creditcard schuld of je studielening af te komen. Een voorbeeld werd genoemd van iemand die 80.000 aan studieschuld had. Na 120.000 te hebben afbetaald was er nog 78.000 over. De rest was opgegaan aan rente. Zo’n strijd valt ook niet te winnen natuurlijk. Het onderstreept wel waarom het zo belangrijk is om geen schulden te maken. Het rente-op-rente effect werkt dan in tegengestelde richting. Soms wordt er wel 25% rente per lening betaald!

Ook luisterde ik de luisterdoc over beleggen in bitcoins van Peter de Ruiter. Hij geeft een kijkje in de wereld van de cryptocurrency, verschillende bedrijven en particulieren die beleggen in crypto’s. Omdat er zoveel gebeurt in de wereld van de cryptocurrencies is het wel nu al een verouderde documentaire. Toch geeft het een goede uitleg in wat het is en wat je er mee kan.

Uitgaven

Mei was net als april een prima maand! Een weekendje weg en wat kadootjes waren zo’n beetje de enige uitgaven naast de vaste kosten van het huis, auto en de boodschappen. En strepsils, heel veel strepsils. Een zeer korte samenvatting maar meer is er ook echt niet over te zeggen. Spelletjes spelen is goedkoop maar zeer kostelijk vermaak 🙂

Catan
Catan

De tuin

Oke de tuin dan. Wat ik in de inleiding al schreef, het onkruid viert hoogtijdagen maar de moestuin blijft zwaar achter. Juni gaat dat wel weer bijtrekken.

Wat heb jij allemaal uitgespookt?

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *