dikke kat
Money mindset

Mijn Dagboek Van Juni 2021

Hoera!

Lekker eten met visite
Lekker eten!

In juni was ik jarig! Mijn verjaardag heb ik gevierd verspreid over een hele week. Het was super gezellig en ik voelde me echt jarig. Voordeel van mensen verspreid op visite: heeel veel taart eten! Haha en natuurlijk dat ik beter een gesprek kon voeren met iedereen die er was. Super fijn en gezellig 🙂

Iets te gulzig ingekocht
Oeps…

Uitgaven

Qua boodschappen heb ik echt voor een dorstig elftal aan eten en drank gehaald. Tsjah, de visite verdient ook een lekker hapje en drankje. Er is nog veel over, dus het budget voor drank kan de komende maanden omlaag 😉 Voor de rest waren de uitgaven niet zo gek. Voor juli heb ik vooraf een budgetplan gemaakt. Benieuwd? Lees het hier!

Trap

Deze maand is eindelijk de vlizotrap vervangen door een echte trap! Hierdoor is in een keer de zolder bruikbaar. Eerder was dit alleen als opslag te gebruiken, er paste weinig door het trapgat en de trap was echt vervelend om te beklimmen. Nu staan de wasmachine en droger er. Een paar maanden geleden heb ik al een raampje laten vervangen door een volwaardige. Nu alleen nog aftimmeren en ik heb een extra slaapkamer, washok en opbergruimte erbij. Niet verkeerd!

Een klein beleggings avontuurtje

Tegelijk met gamestop, ergens in januari heb ik ook wat aandelen AMC gehaald. Ongeveer 10 stuks voor 10 euro. Dat was voor mij echt om mee te gokken. Ik had niet verwacht er wat uit te halen. Gamestop was zo volatiel, het ging omhoog, ook weer hard omlaag, toen weer iets omhoog en toen ik redelijk gelijk stond heb ik het weer verkocht. Dat memestock traden is (nog) niks voor mij.

Maar goed. AMC dus. Deze bleef maar in de min staan dus ik heb het laten staan en was het eigenlijk al een beetje vergeten. Toen ik inlogde op DEGIRO, zag ik dat de aandelen op zo’n 38 dollar per aandeel stonden. Toen heb ik verkocht voor rond de 30 euro per stuk. Toch van 100 euro 300 euro gemaakt. Niet zoals je soms ziet op Reddit in een dag of in een week, maar gewoon in een half jaar. Nog steeds niet slecht al zeg ik het zelf!

Boeken

Deze maand heb ik weer veel gelezen en geluisterd.

Leer beleggen als Warren Buffet

Over hoe Warren Buffet zo stinkend rijk is geworden. Hij zoekt per bedrijf uit wat de waarde is van een bedrijf, hoe de eigenaren en leidinggevenden het bedrijf runnen, voor welke waarde aandelen van het bedrijf te koop staan, wanneer je het beste kan kopen. En vooral ook. Als je aandelen koopt, verkoop ze nooit meer. Buy en hold! Zijn succes is niet in 1 dag gekomen. Hij belegt al bijna 80 jaar. En zoals we weten van het rente-op-rente effect is dat vooral waar je rijk van wordt. Veel mensen stoppen als ze 65 zijn met inleggen en gaan dan met pensioen. Dan haal je je rendement deels van je beleggingen en dan zal je vermogen niet per se minder worden maar het groeit niet zo hard meer bij. Warren Buffet is na zijn 65e vrolijk doorgegaan.

Je leeftijd als goudmijn

Ook hier wordt gewezen, zelfs in de titel, dat je voordeel haalt uit vroeg beginnen. Zorg dat je jong begint en dan is de kans dat je een groot vermogen opbouwt, mits je doorzet natuurlijk, een stuk groter. Ook schrijft de Martien van Winden over risico mijden in plaats van spreiden en legt daarmee pijnlijk uit waarom indexbeleggen (dat wat ik doe) vooral risico spreiden is en niet risico mijden.

Later in het boek geeft hij nog een aantal beursgenoteerde bedrijven die goed scoren op zijn lijstje met geschikte bedrijven om in te beleggen. Een select groepje zorgvuldig gekozen beleggingen van bedrijven die al minimaal 50 jaar beursgenoteerd zijn, even lang elk jaar dividend uitkeren en een zeer groot marktaandeel hebben zijn solide bedrijven. Voorbeelden: pepsico en givaudan. En ook legt hij uit waarom het Nederlandse pensioenstelsel zo slecht nog niet is. In vrijwel alle omringende landen betalen de nu werkenden de pensioenen van de nu gepensioneerden. In Nederland bouw je je eigen pensioen op en daarmee is het probleem van minder werkende mensen en steeds meer en ouder wordende pensionarissen grotendeels geen probleem voor ons, en wel voor onze buurlanden.

Think and grow rich

Over je mindset. Als je er niet 100% in gelooft dat je zeer rijk gaat worden dan gebeurt het ook niet. Aan de ene kant is dit een boek over manifestatie. Je moet geloven dat je rijk wordt, dan stroomt het geld vanzelf jou kant op. Aan de andere kant wordt duidelijk dat je er keihard voor moet werken, het juiste bedrijf moet vinden om samen te werken met de directeur van het bedrijf en dat de juiste connecties en leiderschapsvaardigheden het belangrijkste zijn. Het boek neemt je mee door een stappenplan hoe je dit moet doen. Tegelijkertijd is het stappenplan heel weinig specifiek. Daardoor is het toepasbaar op iedereen maar ook weer niet. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Dat iedereen die ook maar iets met persoonlijke financiën heeft dit boek zo geweldig vind begrijp ik nog niet helemaal.

Start vandaag met lichter leven

Ik dacht dat dit boek zou gaan over minimalisme, lichter leven met minder spullen. Ha! Daar had ik het mis! Eigenlijk is het een spiritueel boek. Over verlicht leven, geloof, levensenergie, reïncarnatie, meditatie etc. De weg naar het Echte geluk, niet het vluchtige wat ongrijpbaar is en elke keer als je het ervaart zomaar ook weer kan verdwijnen. Niet echt mijn genre maar echt heel interessant! Hij maakt een bruggetje met think and grow rich wat opvallend is, want de schrijver van dit boek sloot zich juist weken achtereen op in een klooster om te mediteren. Rijk worden, in geld of geluk, heeft veel te maken met hoe je in het leven staat. De overeenkomst tussen beide boeken is wel dat het nooit lukt om rijk of gelukkig te worden als je er niet echt in gelooft.

Wil je meer boeken lezen? Ik heb een blogpost met tips hoe je meer boeken kan lezen.

Tuin

Tsjah de tuin. Ik heb een ware slakkenplaag. Vooral de wegslak (naaktslak) is erg hard bezig alles op te eten. Nu is het juli en ik heb nog geen enkel sla blaadje zelf gegeten. De tomaten doen het goed en de aardappel, aardbei en framboos ook. De rest valt gewoon best wel tegen. Zo deden de uien het super goed, tot in 1 nacht bij ALLE uien het loof was doormidden gekauwd. Daar kan ik niet tegen jagen hoor!

Tegen het einde van de maand en begin juli heb ik weer vrolijk opnieuw gezaaid, dus hopelijk heb ik over een week of 6 meer te eten dan alleen aardbei, framboos, aardappel en tomaat. Al is ook dat niet verkeerd.

Wat heb jij de afgelopen maand gedaan? En heb jij tips tegen de slakken?

Tot de volgende keer!

Elske

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *