Money mindset

Doe het zelf!

DIY (Do It Yourself) is een dagelijks begrip geworden voor dingen die je zelf doet. Vaak wordt dit begrip gebruikt voor knutselen, dingen voor het interieur om zelf te maken. Vandaag schrijf ik over DIY als levensstijl. Bedenk wat je allemaal zelf kan doen en doe het dan. In veel gevallen scheelt dit veel geld, geeft het veel voldoening, leer je tijdens het doen en voel je je geweldig als het gelukt is.

Naar mate je beter wordt in zoveel mogelijk zelf doen, wordt je minder afhankelijk van anderen en van geld. Onafhankelijkheid is wat mij betreft een streven op zich. In mijn tocht naar doe-het-zelf projecten heb ik vaak de hulp van YouTube en het internet. Lukt het niet dan vraag ik vrienden of familie om te helpen. Het is verbazingwekkend wat je allemaal zelf en samen kunt! Een aantal voorbeelden: zelf schilderen, klussen, meubels in elkaar zetten, behangen, tuinieren, koken, je financiën beheren, manicure, je haar knippen en verven, reparaties aan fiets/auto en ga zo maar door.

Jackson is al moe als hij er aan denkt!

Alles wat je aanpakt heeft een leercurve. Misschien gaat het eerst mis maar de volgende keer gaat het al een stuk beter. Het vernieuwde zelfvertrouwen maakt ruimte voor nog meer projecten. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat ik zelf gordijnen kon inkorten maar toen ik het eenmaal onder de knie had heb ik ook zelf rolgordijnen op maat gemaakt en opgehangen.

Voor op maat gemaakte gordijnen zou ik rond de 200 euro per raam kwijt zijn. Ik heb voor drie ramen zelf de gordijnen op maat gemaakt. Dat zou me 600 euro hebben gekost. De materiaalkosten voor het zelf doen was 45 euro per raam. Totaal 135 euro. Besparing: 600-135= 465. Met het op maat maken ben ik ongeveer 6 uren bezig geweest (!) maar 465 euro delen voor 6 uren is 77,5 per uur. Ik heb dus zelf gordijnen op maat gemaakt en daarmee 77,50 per uur verdiend. Niet slecht!

Zo heb ik mijn muren gestuukt (met hulp :D), alles geverfd, rolgordijnen op maat gemaakt en opgehangen, kook ik mijn eigen eten, knip ik ook mijn eigen haar, doe mijn eigen manicure, vul de olie bij in de auto etc. Al met al bespaart dit duizenden euro’s en heb ik super veel geleerd.

Soms zit het tegen, deze muur moest zeker gestuukt worden.

Sommige dingen doe ik niet zelf. Bijvoorbeeld de band van mijn fiets plakken. Dit kost bij de fietsenmaker 5 euro. Als ik het zelf doe kost het misschien 2 euro maar ik ben er wel zeker een uur mee bezig want dat kan ik nog niet/niet goed. Is wel lui misschien maar die 3 euro heb ik er wel voor over. Heb ik nog een fijne wandeling naar de fietsenmaker ook.

Welke dingen doe jij zelf?

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *