earth overshoot day
Minimalisme,  Money mindset

Earth Overshootday Valt Dit Jaar Op 29 Juli. En nu?

Earth Overshoot Day markeert de datum waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren.

Dat we veel vragen van onze planeet is al lang duidelijk. Dat we te veel vragen begint steeds duidelijker te worden. Earth overshoot day valt dit jaar op 29 juli. Alle bronnen die we daarna nog dit jaar van de aarde gebruiken, kan de aarde niet meer regenereren. Dit jaar gebruiken we dus zo’n 5 maanden langer hulpbronnen dan onze planeet aan kan. En dat is niet voor het eerst. We putten de aarde uit.

Op https://www.overshootday.org/ kan je hier meer over lezen. Er staan heel veel initiatieven op van mensen, wat ze persoonlijk doen en wat voor projecten er worden opgezet. De meesten zijn ook nog eens voordelig of rendabel op financieel gebied.

Zoals eerder te lezen gaat dit me wel aan het hart. Bijvoorbeeld hier en hier. Natuurlijk doe ik zelf mee aan het gebruiken van de bronnen en leef niet CO2 neutraal. Ik onderzocht wat we zelf als persoon kunnen doen om deze datum op te schuiven, zodat we hopelijk nog lang van onze mooie planeet kunnen genieten. Op de website van Earth overshoot day kom ik een aantal tips tegen die mensen geven. Deze zijn onder te verdelen in verschillende categorieën.

Vervoer

  • Carpoolen, als je toch achter elkaar rijd, kan je net zo goed samen rijden. Scheelt benzine en is gezellig. Heb ik zelf veel gedaan, is altijd erg gezellig. Helaas heb ik voor mijn huidige baan nog geen carpoolmaatje gevonden.
  • Neem de fiets naar je werk, de supermarkt en andere dingen die minder dan 10-15 km zijn. CO2 neutraal en super goed voor je.
  • Neem het openbaar vervoer in plaats van de auto.
  • Ga binnen Nederland op vakantie en/of neem de trein of fiets.

Natuur

  • Zet een bijenkast op een plat dak. Bijen zorgen voor de bestuiving van planten. De populatie insecten is in 30 jaar tijd met meer dan 75% afgenomen. Red de insecten!
  • Plaats ook een insectenhotel om dezelfde reden.
  • Leg een moestuin aan en eet uit je eigen tuin.
  • Spuit geen gif in je tuin om weg te krijgen, ook geen azijn. Azijn verstoort het bodemleven.
  • Composteer je eigen groente, fruit en tuin afval. Dat kan ook op je balkon! Je krijgt er super vruchtbare grond voor terug.
  • Ga tegelwippen in je tuin. Wip tegels uit je tuin en zet er meer planten in. Meer groen in de tuin heeft een verkoelend effect, het slaat CO2 op en zorgt dat bij veel regenval er minder piekbelasting is op het riool. Als je toch bezig bent, plaats ook een regenton.

Eten

  • Eet zoveel mogelijk plantaardig en zo weinig mogelijk dierlijke producten. En het liefste met weinig/geen verpakkingsmateriaal.
  • Drink leidingwater en geen flessenwater. Leidingwater vies? Koop een filter om je leidingwater te filteren. Flessenwater is zonde voor je portemonnee en het milieu.
  • Koop vooral lokaal. Hoe minder kilometers je eten hoeft af te leggen van productie tot je bord, des te beter. En het steunt de lokale boeren.
  • Red maaltijden van de afvalbak. Bijvoorbeeld door een groentebox te kopen via de TooGoodToGo app. Supermarkten maken een box met bijvoorbeeld groente en fruit of broodjes die bijna over datum zijn. Voor een zacht prijsje kan je dat via de app kopen.

Wonen

  • Vervang zand of grind door zogenaamde ‘green stones’. Een gesteente die per kg wel 1,25kg CO2 opslaat. www.greensand.nl
  • Leg zonnepanelen op je dak! Financieel voordelig na zo’n 7 jaar en de CO2 die nodig is om de panelen te maken heb je er na zo’n twee tot 3 jaar energie weer uit. Als je bedenkt dat een beetje paneel wel 20 jaar mee gaat kan dit dus prima uit.
  • Sluit je energiecontract over op groene energie en sluit biomassa uit. De energie die je huis binnen komt blijft hetzelfde maar we stemmen met ons geld. Als meer en meer mensen kiezen voor groene energie en niet voor grijze energie en biomassa stimuleert dat de innovatie. Daar waar vraag naar is groeit. Dat zie je al terug in de vele windparken en zonneparken (die met subsidie zijn aangelegd en niet alleen door de stijgende vraag van consumenten).
  • Koop minder en koop zoveel mogelijk tweedehands. Dit spreekt voor zich maar kan op heel veel vlakken. Sowieso is er een enorme tweede hands kleding markt beschikbaar waardoor je vrijwel niets meer nieuw hoeft te kopen. Maar ook dingen als meubels, elektronica, auto’s, fietsen en decoratie kan prima tweedehands.
  • Isoleer je huis. In een koophuis kan je veel isolerende maatregelen nemen, soms zelfs met subsidie maar ook in een huurhuis kan je van alles zelf doen. Zo kan je tochtstrippen bij de deuren plakken of radiatorfolie achter de radiator hangen. Ook kan je de huurbaas of woningbouw vragen of ze overwegen je huis te verduurzamen. Dat laatste is misschien wel lastig, maar als de vraag hoog is en er toch onderhoud is, kan dit misschien worden meegenomen.
Reizen is onbetaalbaar!

Wat kan ik hier zelf van leren?

Ik heb de CO2 voetafdruk test gedaan en daar komt uit dat ik op vrijwel alle vlakken heel goed bezig ben. Behalve vervoer… Als er geen reisbeperkingen zijn ga ik graag op vakantie. Dan nemen we de auto en rijden zo 4000-5000 km in een vakantie van 3 weken. Of we nemen het vliegtuig om naar een ander continent te vliegen. Ook niet bepaald goed voor de CO2 uitstoot. Ik weet niet of ik hier wel wat aan wil veranderen, reizen is zo mooi!

Daarnaast reis ik per werkdag 110 km op en neer om op het werk te komen. Helaas heb ik geen carpoolmaatje op het moment, en dat is ook lastig door mijn wisselende werktijden. Met het OV is de reistijd bijna 2 uren enkele reis. Ook geen optie dus. Eerder carpoolde ik wel veel en bij minder dan 10km ging ik natuurlijk op de fiets.

Zolder geisoleerd.

Wat gaat goed?

Dingen die wel goed gaan zijn bijvoorbeeld dat ik vrijwel geheel plantaardig eet, op soms wat kaas na. Ik probeer veel eten uit mijn eigen tuin te halen. Dit jaar valt de oogst helaas tegen, mede dankzij het weer en veel plagen (ik spuit geen gif). Desondanks heb ik al aardig wat uit eigen tuin gegeten.

Mijn huis is volledig geïsoleerd en ik verbruik netto vrijwel geen stroom en weinig gas. De afgelopen 2 jaar heb ik de vloer en het dak geïsoleerd en zonnepanelen laten leggen. Het raam van enkel glas op zolder is ook vervangen door een nieuw dubbelglazig exemplaar J De spouwmuur was al geïsoleerd en er was ook al dubbel glas in de rest van het huis. Nu is mijn huis al met al dus best goed geïsoleerd!

Ook koop ik heel veel dingen tweedehands en verkoop of doneer weer wanneer ik iets niet meer nodig heb. Vooral kleding en meubels koop ik tweedehands of krijg ik. Naast goed voor het milieu is dit ook goed voor mijn portomonnee.

Ik ben benieuwd. Wat doe jij om Earth overshoot day naar verder in het jaar te verschuiven? Laat het me weten! Geef tips aan mij en aan elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *