we can do it
Geld,  Money mindset

Financiële onafhankelijkheid voor een vrij gevoel in 2021.

Ik ben een enorme voorstander voor financiële onafhankelijkheid. Als je reserves hebt opgebouwd heb je namelijk meer keuze in hoe je je leven vormgeeft. Stel je hebt schulden of je geeft je hele salaris elke maand uit, dan ben je afhankelijk van je salaris of je onderneming. Als je een maand minder winst behaalt met je bedrijf of het bedrijf waarvoor je in loondienst bent gaat failliet of je wordt ontslagen, dan zit je meteen in de problemen. Maar ook als deze dingen je niet overkomen en je bent ongelukkig met je baan of je onderneming heb je een probleem. Je bent namelijk voor 100% afhankelijk van je inkomen als je alles uitgeeft. Daarom vind ik het super belangrijk om je financiën op orde te brengen en er voor te zorgen dat je daarmee een stuk vrijheid terug krijgt.

Nooit meer werken

Het is heel moeilijk om zoveel vrijheid (geld) bij elkaar te sparen dat je nooit meer hoeft te werken. Mijn persoonlijke doel is dat wel, en daarover schrijf ik hier. Dan ben je helemaal vrij om je tijd zo in te delen als je wenst. Zo ver ben ik nog (lang) niet. Een stap daarvoor is al dat je zo vrij bent om je baan op te zeggen als je er ongelukkig bent. Dan kan je een baan aannemen die minder verdient zonder in de problemen te komen. Of als je door omstandigheden (bijvoorbeeld een pandemie) een paar maanden vooruit kan met een stuk minder inkomsten. Of dat je op eigen benen kan staan als samenwoont en besluit uit elkaar te gaan.

Gezamenlijk huishouden

Veel koppels regelen samen de financiën, zeker als het een gezin met kinderen betreft. Door samen een huishouden te runnen kan je veel besparen. Zo heb je maar een keer de huur of hypotheek en samen boodschappen doen is in verhouding goedkoper dan voor een persoon. Ook de gemeentebelasting, water, gas elektra etc. zijn in verhouding goedkoper als je samen woont.

Girl Boss!

Voor het behoud van je eigen vrijheid is het extra belangrijk dat je niet op je partner leunt. Ook al ben je super verliefd, je weet nooit wat de toekomst brengt. Zorg er voor dat je op eigen benen kan staan, ook al doe je dat nu misschien niet. Mocht de pleuris uitbreken dan is het belangrijk dat je in een vingerknip op eigen benen kan staan en de benen kan nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je een eigen noodfonds hebt waar jij (alleen) bij kan of dat je snel meer uren kan maken bij je baan zodat, mocht het nodig zijn, je jezelf kan onderhouden. Niets is zo beklemmend als bij elkaar blijven uit financiële nood.

Geen partner? Dan is het minstens net zo belangrijk al dan niet nog belangrijker dat je niet gaat wachten tot de prins op het witte paard je komt redden. Spaar, investeer en plan je financiële toekomst zo dat je ook in de toekomst niet afhankelijk hoeft te zijn van een partner (of een baan!). Iemand die zelfstandig is en actief zijn/haar eigen toekomst vorm is super sexy! Is je partner geïntimideerd door je zelfstandigheid? Bang dat als je niet afhankelijk bent, je zomaar er vandoor kan gaan? Dan is dat misschien niet de juiste kandidaat… Je bent toch niet bij elkaar voor het geld?!

financiële onafhankelijkheid
Vrij als een vogeltje

Financieel zelfstandig

In Nederland en andere westerse landen is het prima mogelijk om financieel zelfstandig te worden. In ieder geval zo zelfstandig dat het mogelijk is om in eigen levensonderhoud te voorzien. De vrouw verdient in Nederland ongeveer even veel als de man en zou dus ook financieel onafhankelijk van haar partner moeten kunnen zijn. Dat is in sommige landen wel anders. In sommige landen ligt het loon van de vrouw zo laag dat het niet of nauwelijks de reiskosten om op het werk te komen dekt. Daarmee gaat het natuurlijk niet lukken om zelfstandigheid op te bouwen. Gelukkig verdienen vrouwen hier genoeg om wel financiële onafhankelijkheid op te bouwen. Doe dat dan ook, daar is door onze oma’s hard voor gestreden. Wil je meer lezen over financiële onafhankelijkheid voor vrouwen? Kijk eens op Fire for Woman.

Kortom: Bouw aan je eigen financiële onafhankelijkheid en vergroot daarmee je vrijheid.

Hoe je dat het beste kan doen? Door je te focussen op drie dingen:

Zo bouw jij ook een vrijheidsbuffer op.

Simpel gezegd, niet zo gemakkelijk gedaan maar je kunt het!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *