De meesten van ons zijn opgegroeid met de bekende uitspraak: ‘geld maakt niet gelukkig’. En deze gaat vaak in combinatie met ‘over geld wordt niet gepraat’. Al heel jong kan je het idee krijgen dat geld negatief is of zelfs dat het slecht is. Als geld niet gelukkig maakt en als er van je wordt verwacht dat er niet over wordt gepraat, waarom zou je het dan willen? Zeker als de beste dingen in het leven gratis zouden zijn. Nog zo’n uitspraak.
Geld maakt niet gelukkig?
Je kent vast wel iemand die geldzorgen heeft of heeft gehad. Dan weet je ook dat een tekort aan geld wel degelijk ongelukkig kan maken! Je zorgen maken of je de huur wel kunt betalen en of je wel genoeg geld hebt om boodschappen te doen kunnen je zeker wel slapeloze nachten geven!
Of wat dacht je van de situatie waarin je continue met de gordijnen dicht moet zitten omdat de deurwaarder anders kan zien dat je thuis bent of als je in het donker en de kou komt te zitten omdat de elektriciteit wordt afgesloten. Op zulke momenten kan meer geld zeker zorgen voor meer geluk!
Geld maakt WEL gelukkig!
Tot op zekere hoogte maakt geld dus zeker wel gelukkig. Uit studies blijkt echter dat hier wel een plafond aan zit. Als je bent voorzien in al je behoeftes zoals onderdak, voedsel, kleding, vriendschap en zelfontplooiing, dan maakt meer geld niet per se gelukkig.
We hebben in deze samenleving bijna allemaal geld nodig. We hebben niet allemaal twee Tesla’s nodig, een binnenzwembad in de kelder en 7 slaapkamers met allemaal een eigen badkamer. Als je in je behoeftes voorzien bent is het eigenlijk veel logischer om minder te werken zodat je meer vrije tijd hebt om te genieten van je leven, van de mensen om je heen en om meer te relaxen. Maar voor het zover is moet je wel zelf de touwtjes in handen nemen. Alleen jij kan er voor zorgen dat je geen geldzorgen meer hebt. Want laten we eerlijk zijn. Voor de meesten van ons geldt dat er niet een grote zak geld op ons wacht. Helaas!
Wees je eigen prins op het witte paard
Hoe zorg je er nu voor dat je je geldproblemen ombuigt naar genoeg geld om gelukkig te zijn, zoveel zelfs dat je misschien wel minder kan werken?
Huishoudboekje
De eerste stap is altijd inzicht. Inzicht krijg je door elke maand (of elke week) een kasboek bij te houden. Daar zet je in wat je elke maand uitgeeft en wat je inkomsten zijn. Dat kan je in excel doen of in een (ouderwets?) schrift of een zogenaamde moneyplanner. Het is nu net een nieuwe maand dus het is nu het perfecte moment om van afgelopen maand terug te kijken hoeveel je hebt uitgegeven en hoeveel er in is gekomen.
Vaste lasten
Daarna ga je zorgen dat je vaste lasten zo laag mogelijk worden. Je gaat alle vaste lasten bij langs en bekijkt per stuk of het goedkoper kan door over te stappen of dat je het misschien wel helemaal kan schrappen (denk aan je kabel-tv!)
Variabele lasten
Dan kijk je naar de variabele lasten. Waar geef je veel aan uit? Geef in de variabele lasten zo weinig mogelijk uit totdat je een lekkere spaarbuffer hebt. Dit is verschillend voor iedereen. Waar de een graag kleding koopt zit de ander misschien wel iets te vaak op terras. In normale tijden zeg maar 😉
Schulden afbetalen
Dan ga je eventuele schulden te lijf. Alles wat geen studieschuld bij DUO of hypotheekschuld is zou ik persoonlijk zo snel mogelijk aflossen.
Spaarbuffer
Klaar? Bouw een spaarbuffer op. Bereken hoeveel je nodig hebt, gebaseerd op jou situatie en start met sparen.
Rente-op-rente
Heb je de schaapjes lekker op het droge? Dan kan je beginnen met rijk worden met het rente-op-rente effect. En dan heerlijk genieten van je geld wat voor jou werkt in plaats van andersom. Heerlijk!
Succes!
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.