doelen gehaald
Geld,  Money mindset

Goede Voornemens Halen Mission Impossible? Het Is Toch Gelukt!

Vorig jaar heb ik financiële doelen voor mezelf gesteld. Je leest ze hier. Wat is er van terecht gekomen? En wat zijn mijn doelen voor dit jaar?

Doelen afgelopen jaar:

Elke maand 400 euro sparen.

In totaal dus €4800. Ruim gelukt met behulp van de spaarkalender. Door twee meevallers in december (een onverwachte kerstbonus en de energieteruggave van 2x €190 net als bijna iedereen) heb ik zelfs €6165 gespaard!

Elke maand €100 inleggen in crypto’s

Gelukt! Nouja, gemiddeld dan. Ik ben nieuw in de wereld van crypto. De eerste twee maanden heb ik lopen uitstellen. Ik wilde me eerst een beetje inlezen. Welk platform, welke crypto’s, hoe krijg je euro’s omgezet in crypto’s etc. In januari moest ik twee wft diploma’s halen (basis en schade particulier) en 1 februari startte ik met mijn nieuwe baan in een voor mij compleet nieuwe sector. Druk en veel aan m’n hoofd dus! Dat was een goed excuus om pas 1 maart te beginnen met de crypto’s.  Vanaf 1 maart heb ik elke maand 120 euro ingelegd. Zo heb ik gemiddeld toch 100 per maand ingelegd en nu in totaal dus 1200 euro. Vraag me niet wat het nu waard is. Het gaat niet zo goed met de muntjes op dit moment!

Conclusie doelen 2022

Best lekker bezig geweest dus dit jaar! Ik ben trots op mezelf! En dat mag ook wel eens gezegd worden. Dat mag jij dus ook over jezelf zeggen!

Hoe ik dit heb gedaan? Er zit natuurlijk een strategie achter je financiele doelen halen. Ik leer het je graag!

Daarom geef ik 6 januari om 19.00u een workshop ‘haal je financiële doelen wel in 2023!’

Inschrijven kan nog! Doe je mee?

Vul dit formulier in en ik stuur je de details. Meer lezen over de workshop? Klik hier.

Ik wil je nog iets heel krachtigs laten zien.

Hoewel ik dus €6165 euro heb gespaard en €1200 in crypto heb gestopt (wat nu ongeveer de helft van dat waard is), ben ik er financieel gezien veel meer dan dat op vooruit gegaan.

Eigenlijk heb ik dus €7365 gespaard dit jaar. Maar:

Op papier ben ik er in totaal maar liefst €43.590 op vooruit gegaan! Dat is andere koek hè?!

Hoe dan?!

€33.000 daarvan is de gestegen waarde van m’n huis. Ik ga uit van de WOZ waarde, gezien die een stuk stabieler is dan de taxatiewaarde. Die was in 2021 €175.000. In 2022 kwam die maar liefst uit op €208.000. Het verschil is nog ongeveer €35.000 meer als ik van de taxatiewaarde uitga maar die is slecht meetbaar en schommelt nogal in deze markt.

De rest van het verschil?

De hypotheek is weer €3860 meer afgelost dan 12 maanden geleden. Gewoon door elke maand mijn hypotheek te betalen. Ik betaal natuurlijk ook rente maar de aflossing was dit jaar dus €3860.

M’n beleggingen zijn zo’n €3500 minder waard dan aan het begin van het jaar. Dan nog sta ik zeer ruim in de groene cijfers. Ik beleg al meer dan 5 jaar en heb de gigantische stijging van 2020 en 2021 dus ook meegemaakt. Het is een kwestie van de lange termijn. Time in the market beats timing the market.

Het goud wat ik heb aangekocht een paar jaar geleden is in waarde gestegen. Het schijnt normaal te zijn dat wanneer de aandelenmarkt het minder goed doet, edelmetalen het beter doen. Ze zijn stabieler (vooral goud) en waardevaster. Als het vertrouwen in aandelen daalt, gaan beleggers massaal over op stabielere investeringen. Dus die stijgen in waarde.

Al met al een flinke rollercoaster dit jaar. Qua sparen een topjaar, qua beleggingen minder, qua huizenprijs wel weer goed.

In 2021 was het echt net andersom! Toen deden de beleggingen echt een TOPjaar, de huizenprijzen ook maar heb ik echt flink ingeteerd op de spaarrekening. Elk jaar is anders en dat hoort bij het leven.

Mijn 2023 doel

Het kan twee kanten op gaan dit jaar.

Scenario 1: Ik koop er een huis bij. Ga mijn huis verhuren en stap zelf over naar een ander huis. Als me dat lukt ga ik vrijwel al mijn spaargeld, beleggingen, edelmetalen en crypto erin zetten om dat te laten slagen. Aan de ene kant is mijn portfolio dan niet meer gespreid. Alles zit dan in 2 huizen. Een behoorlijk grote stap en ook wel een risico. Hartstikke spannend! Aan de andere kant zal dat me een prima rendement opleveren aan huurinkomsten. Dan kan ik in de daaropvolgende jaren mijn portfolio weer gaan opbouwen en spreiden. En natuurlijk eerst (alweer) mijn spaarbuffer naar gewenst niveau tillen.

Hier heb ik eerder een instagram bericht over gemaakt. Het he

Scenario 2: de huizenjacht slaagt niet. Een reëel scenario, niet omdat de huizenmarkt niet gunstig is. Het is nu gunstiger dan toen ik m’n huidige huis kocht. Wel omdat ik minder kan lenen dan toen ik dit huis kocht. Ik heb nooit meer hetzelfde salaris gehad als toen ik dit kocht 4,5 jaar geleden. Dus ik kan minder lenen, en de huizenprijzen zijn niet per se gedaald sinds 4,5 jaar geleden.

Ook omdat ik niet een huis koop voor de verhuur maar juist om zelf in te wonen. Ik ben dus wel kieskeurig.

Dus totdat ik beet heb op een huis ga ik zo veel mogelijk geld sparen. Hoe meer ik zelf in kan leggen, des te groter de kans dat ik iets kan kopen.

En een spaardoel dan? En beleggingsdoel?

Dit jaar heb ik niet per se een spaardoel. Dat is een beetje lastig omdat ik minder ga werken in loondienst en meer voor mezelf. Zo veel mogelijk sparen werkt voor mij prima zonder een hard doel. Ik heb inzicht (maar elke maand een heel overzicht van alle inkomsten en uitgaven per categorie). Ik weet dus precies wat ik uitgeef. Met 24 uur per week werken in loondienst kan ik rondkomen maar niet sparen. Een omzetdoel is dus beter op zijn plek. Dan kan ik alles wat ik met Simple with Money omzet gaan sparen. En voorspellen hoeveel omzet ik ga draaien vind ik ontzettend moeilijk. Ik ga werken met een businesscoach (weet ze nog niet, ze is op vakantie en heb me dus nog niet aangemeld). De money mindsetcoaching is waar ik ontzettend goed in ben. Het stuk ondernemen? Da’s nieuw en moeilijk voor mij! Met de businesscoach ga ik omzetdoelen stellen (denk ik) voor komend jaar. Ik denk zelf aan zo’n €20.000 omzet. Klinkt wel als een mooi streven toch? Maar droom er stiekem toch wel van dat ik daar vet boven kom te zitten. Ik wil me zeg maar niet klein houden met dat doel. Dit omzetdoel gaat in de loop van het jaar meer vorm krijgen, i’m sure!

Speaking of: er zijn nog twee plekjes vrij voor money mindsetcoaching. Wil je er achter komen of we een klik hebben en tegelijk alvast dat ik je een stuk op weg help? Stuur me een berichtje! Dan zoeken we een momentje om te bellen en kennis te maken.

Verder kan ik echt van alles doen onder de Simple with Money vlag. Zo kan ik als gastspreken worden ingehuurd of als trainer. Ook kan ik gastlessen geven, een gastblog schrijven voor een andere blogger, tijdschrift of nieuwssite. Ook kan ik bijvoorbeeld de mogelijkheden onderzoeken van affiliatie linkjes, gesponsorde berichten en reclame onder youtube videos. Om maar eens wat te noemen.  Allemaal dingen die ik dit jaar wil gaan onderzoeken en uitbreiden. Weet jij iemand die hier behoefte aan heeft? Let me know!

Sidehustles

Ook wil ik meer verdienen uit sidehustles. Zo ben ik begonnen met overcomplete kleding en boeken te verkopen op vinted en marktplaats. Ook ga ik vaker de logeerkamer verhuren zodat ik daar extra inkomsten uit kan halen. Hopelijk trekt de aandelenmarkt weer aan. Rendement daaruit is een bron van extra inkomen, of eigenlijk extra vermogensopbouw. Honing verkopen hoort ook wel tot de sidehustles toch? Hoewel bijen houden een stuk duurder is dan wat de honing over het algemeen oplevert.

6 januari om 19.00u geef ik een workshop ‘haal je financiële doelen wel in 2023!’

Inschrijven kan nog! Doe je mee? We gaan jouw financiele doel bepalen en ervoor zorgen dat je dit ook daadwerkelijk haalt. Wat wat een heerlijk gevoel is het als je je goede voornemens het hele jaar kan vasthouden! Ik gun dat je zo!

Liefs,

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *