spaarkalender
Money mindset

Wat Zijn Jouw financiële Goede Voornemens Voor 2022?

Veel mensen gaan met goede voornemens het nieuwe jaar tegemoet. Veel van die voornemens sneuvelen al snel. Zo ook vaak bij mij. Aan het einde van het jaar maak ik vaak een financieel doel voor mezelf voor het komende jaar. Tot nu toe was dat altijd globaal. Bijvoorbeeld: Dit jaar ga ik minder uitgeven aan boodschappen of kleding of noem maar op. Lekker concreet dus. Als je doel zo losjes is en weinig specifiek, is de kans kleiner dat je je goede voornemens waar maakt.

Hoe zorg je dat je goede voornemens slagen?

Ik ben er voor je ingedoken.

Na een zoektochtje op google kwam ik hier op uit:

 1. Maak je doelen zichtbaar. Schrijf je doelen op en zorg dat je ze zelf blijft zien. Zo wordt je steeds herinnerd aan je doel.
 2. Bespreek het met je vrienden en familie. Je wilt extra je best doen als je anderen over je doel hebt verteld.
 3. Monitor je voortgang. Kijk bijvoorbeeld een keer per week of elke maand hoe het er voor staat.
 4. Geef het de tijd. Als je een doel stelt waar je een jaar over kan doen, wees dan niet teleurgesteld als je doel nog niet is behaald na 3 maanden.
 5. Geniet van al je successen en beloon jezelf voor goed gedrag. Vier een feestje op wat voor manier dan ook om je succes te vieren. Dat doe je niet door al je geld uit te geven als je het net hebt gespaard maar je kan prima de vlag uithangen of slingers ophangen. Ga lekker een weekendje weg, trakteer jezelf op een etentje of ga een middagje chillen in. Vier je succes!

Klinkt goed toch?

Wat is een goed voornemen voor je financiën?

Geen idee waar je je focus komend jaar op kan richten? Een aantal financiële goede voornemens waar je aan kunt denken:

 • Een specifiek spaardoel voor iets wat je graag wilt. Een auto, paar schoenen, you name it.
 • Komend jaar eindelijk gaan beginnen met beleggen
 • Elke maand een kasboekje bijhouden (vet goede eerste stap in je financiën op orde brengen!!!)
 • Een schuld afbetalen
 • Sparen voor de kosten koper om een huis te kopen
 • Sparen voor een mooie reis
 • Verdiepen in investeren in crypto (en het ook doen)
 • Je eigen beleggingsportfolio opstellen
 • Alle vaste lasten bij langs om te kijken of het goedkoper kan (ik zou het twee keer per jaar doen)
 • Je aan een boodschappenbudget houden
 • Beginnen met pensioenbeleggen (LINK)

En noem maar op.

Het afgelopen jaar

Voor afgelopen jaar was mijn goede voornemen om quitte te spelen qua inkomsten en uitgaven. Je hebt kunnen lezen dat dat niet is gelukt. De verbouwing bleef verbazingwekkend genoeg zo ongeveer binnen budget. Dat lukt anders nooit maar een goed bouwbedrijf die afspraken gewoon nakomt doet wonderen!

De reden waardoor ik mijn doel niet heb gehaald was vooral door een grote dip in inkomen. Ik heb mijn uitgaven daar niet aan aangepast. Dat was precies gelukt als ik niet die verbouwing had gedaan. Maar vind maar eens een bouwvakker met tijd zodra je er weer beter bij zit financieel. Kan je weer een jaar wachten tot ze tijd hebben. Mijn vaste lasten probeer ik laag te houden. Volgend jaar krabbel ik qua inkomen weer een stuk op zoals het nu lijkt. Dan haal ik de ‘schade’ wel weer in.

En in 2022 dan?

Voor 2022 wil ik mijn spaarbuffer weer aanvullen tot het gewenste niveau en elke maand 100 euro inleggen in iets van crypto. Twee doelen dus. Hoe ik dat crypto gebeuren ga aanpakken weet ik nog niet maar ik neem je hier mee in het proces.

Dit jaar ga ik dat aanpakken volgens de bovenstaande tips. Om zekerder te weten dat ik het geld op de spaarrekening ga zetten, heb ik een automatische afschrijving van de lopende rekening richting de spaarrekening gezet. Elke week €100. Aan het einde van het jaar zou het potje dan vol moeten zitten als ik er niks uit haal. Voor mij is een spaarbuffer van ongeveer €6000 wenselijk. Dit kan voor jou natuurlijk anders zijn, zowel meer als minder. Wat ik extra over heb aan het einde van de maand kan er ook in. Mocht mijn spaarbuffer eerder vol zitten, dan gaat er weer meer naar beleggingen. Of ik mag iets meer uitgeven. Dat zien we dan wel weer 😉

Mocht je benieuwd zijn wat voor jou een goede spaarbuffer is? Lees dit bericht en kijk ook op de website van het Nibud.

Maak je doel zichtbaar.

Ik heb een poster gemaakt! Daar geef ik elke maand aan wat mijn spaardoel is en hoeveel ik heb gespaard. De poster ziet er zo uit:

goede voornemens dit jaar wel halen met deze poster
De poster voor 2022!

Leuk toch?! Deze hang ik op bij mijn bureau in de werkkamer. Daar heb ik er regelmatig zicht op maar is het niet zo in de woonkamer waar bezoek komt. Dat vind ik niet fijn.

Wil je de poster ook gebruiken? Download ‘m!

Het lijkt me super leuk als je elke maand laat zien hoe ver je bent. Tag me in een berichtje!

Bespreek je goede voornemens met vrienden en familie

Bij deze! Ik wil mijn spaarbuffer weer gevuld hebben tot €6000 en elke maand €100 euro richting iets van crypto sturen.

Voel je vrij om je doelen met mij en anderen te delen. Dat mag hier in de reacties, je mag me ook op Instagram of facebook een berichtje sturen natuurlijk. Vind ik hartstikke leuk!

Monitor je voortgang

Mijn jaardoel knip ik op in 12 stukjes. Elke maand vul ik in of ik mijn doel heb gehaald. Elke maand vul ik sowieso mijn huishoudboekje in. Ik zal je op de hoogte houden via Instagram en Facebook.

Geef het de tijd

Ik weet ook dat dit een doel is waar ik waarschijnlijk het hele jaar over ga doen. Nu denk ik dat het wel sneller gaat lukken maar er komen altijd dingen tussen. Mijn telefoon is (nog steeds) op sterven na dood. Daar komt nog een flinke uitgave aan. Het huis is (nog steeds) niet af. Daar zitten nog wel flink kosten in. Als de wereld het ook maar enigszins toelaat ga ik graag nog 1 of 2 of 3 keer op vakantie. Ook niet gratis. Je weet wel, het leven kost gewoon geld enzo. Het zal op en neer gaan en daar houd ik vooraf al rekening mee.

Geniet van je successen en beloon jezelf voor goed gedrag

Een goed gevulde spaarrekening, daar kan ik sowieso heerlijk van genieten. Mezelf belonen voor goed gedrag, dat weet ik niet zo.

Ik beloon mezelf regelmatig met een vakantie. Maar dat gebeurt ook als ik mijn doelen niet haal haha. Maar goed, ik doe in ieder geval altijd m’n best, ook als ik mijn doel niet haal streef ik er wel naar. Genieten van het leven is ook een beloning toch? Punt is, je kan niet altijd alleen maar streng zijn voor jezelf. Geniet ook van het leven en van je successen. Je leeft nu.

Nog wat tips van mijn kant

Zorg dat je een goed beeld hebt van wat er elke maand binnenkomt en uitgaat.

Dat kan je doen door een kasboek bij te houden. Gun jezelf bijvoorbeeld een moneyplanner dit jaar en schrijf alles wat je uitgeeft er in op. Inzicht is echt de eerste stap als je je financiën op orde wilt krijgen. Ik blijf het herhalen 😉

Maak je goede voornemens realistisch.

Als je nu nauwelijks rond kan komen, ga je niet ineens €500 per maand sparen in 2022. Zorg dat je doel haalbaar is. Als je keer op keer je doel niet haalt dan daalt je zelfvertrouwen en het is juist de bedoeling dat je je doel wel haalt en dan trots bent op jezelf dat je zo goed bezig bent! Want je bent goed bezig en ik ben trots op je!

Maak je doel concreet.

Of dat nou een spaardoel is of bijvoorbeeld een investering of je financiën op orde hebben of elke maand je kasboekje bijhouden. Maak je doel heel specifiek. Dan is de kans groter dat je je er aan houd.

Zet er een eindtijd op.

Mijn doel is voor 31 december 2022 mijn spaarbuffer weer aangevuld te hebben en voor 31 december 1200 euro investeren (in stapjes van 100 euro) in crypto. Daar zit een duidelijke eindtijd aan. Als je bijvoorbeeld spaart voor een reis in de zomer, dan is jou doel misschien in juni al behaald.

Wat voor goede voornemens heb jij voor komend jaar?
Succes en je kunt het!

Tot de volgende keer,

Elske

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *