goedkoop op vakantie
Geld,  Money mindset

Goedkoop op vakantie. Wie wil dat nou niet?

Vrijwel iedereen die ik ken gaat graag op vakantie. En net zoals met alles in het leven kan je dat zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Zelf maak ik er zo’n beetje een sport van om veel te reizen. Ik vind dat echt heerlijk en prachtig. Maar vaak zijn die mooie reizen die we maken wel erg duur. Als er iets mijn droom om FIRE te worden in de weg staat is het wel reizen. Oeps! Hoe kan ik goedkoop op vakantie gaan? Ik dook er voor je in en deel een aantal tips die jou misschien ook helpen. Vandaag met de focus op vervoer.

Goedkoop op vakantie met de auto.

 • Als je een of meer zitplekken overhebt op weg naar je bestemming kan je je rit aanmelden via BlaBla car. Dan kan er iemand met je meerijden en verdien je je benzinegeld weer terug op die manier. Vergt wat planning maar kan heel leuk zijn. Zo leer je nieuwe mensen kennen en heb je een gezellig ritje. Zelf rijd ik soms op vakantie mee met iemand via BlaBlacar. Werkt prima. 
 • Tank niet aan de snelweg maar bij de supermarkt of aan de rand van een dorp. scheelt vaak euro’s op een hele tank. In Nederland gebruik ik vaak de app van de ANWB om de prijzen van tankstations met elkaar te vergelijken. Zo kan ik onderweg alvast checken of er een goedkope pomp op de route ligt.
 • Vermijd tolwegen. Deze zijn duur en vaak is de route langs bergpassen ook nog eens veel mooier. Deze tip werkt niet als je graag snel op bestemming bent en is beter geschikt als je aan het roadtrippen bent en de reis onderdeel is van de vakantie.
 • Rijd rustig. De hoeveelheid benzine die je verbruikt neemt exponentieel toe als je harder rijdt. het is niet voor niets dat we in Nederland nu overdag 100 rijden. Dat scheelt veel CO2 maar vooral ook veel benzine. Plankgas heel Duitsland doorkruisen kan je heel veel extra benzine kosten dan wanneer je gewoon rustig aan doet. Deze tip is ook voor alle andere ritten zoals woon-werk verkeer.
 • Rijd een goedkope auto.

Ga je met het openbaar vervoer?

 • Gebruik een citypass voor je stedentrip. Veel steden hebben een citypass, daarmee kan je onbeperkt met het OV voor bijvoorbeeld 24, 48 of 72 uur. Of je nou vliegt of rijd naar je stedentrip, met de auto het centrum in is nooit een goed idee (parkeerkosten, file, parkeerplek vinden etc.).
 • Blijf je in europa? Neem de flixbus. Hele goedkope manier van transport. Flixbus heeft een supergrote lijst met bestemmingen en je kunt gemakkelijk tussen steden reizen. Vaak kan je de bagage gratis meenemen en tegenwoordig is er een stopcontact en wifi aan boord. 
 • Zoek uit of je goedkoop op vakantie kan met de trein. Soms zijn er echt hele goede deals bij internationale treinreizen. Zeker als je jonger bent dan 25 jaar kan dit een zeer lucratieve optie zijn. Vaak hebben jongeren speciale kortingen.

Goedkoop vliegen

Een cliché vliegfoto mag niet ontbreken 😉
 • Als je een vlucht boekt, sluit alle browsertabbladen en open een nieuw venster in incognito modus. Doordat je vaker op dezelfde bestemming zoekt kan het zijn dat je een hogere prijs te zien krijgt dan wanneer je alle cookies uit zet of dus in incognito modus te werk gaat.
 • Vind je vlucht op websites zoals skyscanner.nl, kiwi.com of cheaptickets.nl. Het kan geen kwaad de websites ook met elkaar te vergelijken. 
 • Boek van tevoren voor vroeg boek korting of juist op het laatste moment voor een goede last-minute aanbieding. 
 • Wees met vliegen flexibel in je moment van reizen. Soms is dezelfde vlucht op dinsdag veel goedkoper dan op zaterdag.
 • Voortbordurend op de vorige tip, vlieg buiten het hoogseizoen. Dat scheelt heel veel geld.
 • Toch in het hoogseizoen? Vlieg naar een gebied waar het op dat moment geen hoogseizoen is. Dan is de ticket goedkoper en kan je dus goedkoop op vakantie in het hoogseizoen.
 • Vlieg met alleen handbagage. Ik kwam voor het eerst in aanraking met het idee door Jelle van SoChicken.nl. Hij schreef over ultralight reizen. Het idee heeft me nooit losgelaten en ik reis nu naar gebieden waar het niet sneeuwt vrijwel altijd met alleen maar handbagage. Soms check in het alleen op de terugweg in, of bijvoorbeeld een tas met z’n tweeën. 
 • Soms zijn losse tickets goedkoper, soms een pakketreis met vlucht en hotel en soms is de goedkoopste optie een all-inclusive. Als de vlucht al duurder is dan de vlucht met hotel, dan zou je toch wel gek zijn om niet de pakketreis te boeken? Vergelijk dus ook de verschillende pakketten met elkaar.

Dat waren mijn tips om goedkoop op vakantie te gaan, editie vervoer. Heb jij nog andere tips over hoe je je vervoer zo goedkoop mogelijk kunt organiseren? Laat het vooral weten! 

Tot de volgende keer,

Elske

fotoshoot New York
Voor de gelegenheid een weekendje New York gedaan 😉

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *