
Ik las het boek Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman. Dit boek staat vol met controversiële ideeën. Het was een goed boek om te lezen.
In zijn boek onderzoekt Bregman of het beter kan. In de westerse wereld hebben de meeste mensen het hartstikke goed, daar niet van. Bregman denk dat het nog veel beter kan. Het idee is om iedereen gratis geld te geven. Genoeg om van te leven. Hiervoor hoef je dan niets terug te doen. Ik hoor je denken: Hoe gaan we dat betalen? Gaat niet iedereen dan stoppen met werken en helpen we de hele economie om zeep?
Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd met het basis inkomen. Sommige experimenten in de westerse wereld, andere in de derde wereld. Overal waar de experimenten zijn uitgevoerd werden de mensen gelukkiger en gezonder. Criminaliteit bereikte een dieptepunt en gemiddeld genomen gingen mensen niet minder uren werken. Omdat veel mensen langer naar school gingen belandden ze uiteindelijk in banen met een hoger salaris, wat mensen weer rijker maakte. Mensen hadden minder geldzorgen en zelfs met hetzelfde aantal uren werk hadden mensen meer tijd over voor hun kinderen en om gezonde maaltijden te maken. Stress om geld maakt dus dat er minder tijd over blijft voor zulke dingen.
Werk zou ook veel efficiënter worden. Denk er eens over na. Je kunt er nu voor kiezen om te zoeken naar een baan die misschien niet zo goed betaald maar waar je wel betekenis uit haalt. Je hoeft geen ‘bullshitbaan’ meer aan te nemen om de rekeningen te betalen. Het geeft je leven meer betekenis wat weer tot meer geluk leidt. Ook zouden veel meer mensen de sprong wagen en een eigen onderneming starten.
Als je hier in Nederland in de bijstand raakt is dat een aanslag op je geestelijke gezondheid en je waardigheid. Over het algemeen worden mensen in de bijstand bekeken als mislukkingen die niet meetellen. Dan wordt er ook nog eens van alles van je gevraagd zoals inzage in je afschriften, verplicht solliciteren op banen die niet passend zijn bij je opleidingsniveau en soms zelfs verplicht vrijwilligerswerk. Er wordt gedaan alsof het je eigen schuld is dat je niet bent aangenomen voor een baan waar 200 mensen op solliciteren. Als je dan wel weer gaat werken, moet je meteen heel veel uren werken om boven het bijstandsniveau uit te komen. Het loont dus pas als je zeker 4 dagen per week gaat werken. Dit is naar mijn mening de omgekeerde wereld. Zodra je gaat werken, al is het maar een paar uurtje per week, zou meteen moeten lonen.
Ook in het boek zit een stuk cognitieve dissonantie. Bregman stelt dat het economisch gezien heel goed zou zijn om de grenzen te openen voor economische vluchtelingen. Op deze manier kan iedereen rijk worden en daar zullen we allemaal beter van worden. Als je de grenzen sluit, zoals nu veelal het geval is voor economische vluchtelingen uit arme gebieden waar geen oorlog heerst, zullen deze vluchtelingen de grens toch wel weten over te steken. Kijk maar naar de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. De vluchtelingen blijven nu in de VS omdat de grens meerdere keren oversteken risicovol is. Als je de grens vrij over kan steken, dan gaan veel mensen weer terug naar waar ze vandaan kwamen. Daar helpen ze hun families ook de armoede te ontsnappen.
De grenzen open stellen zou niet ineens moeten gebeuren, gezien de disruptieve werking op onze samenleving. In een utopie is echter volgens Bregman de grens gewoon open. Nu is het afhankelijk van waar je geboren bent, zal je rijk of arm zijn. Dit is een vorm van discriminatie.
Al met al was dit een erg interessant boek om te lezen en ik raad je aan het ook te lezen. Ik ben voorstander voor het experimenteren met het basisinkomen op grote schaal. Niet voor een of twee jaar, maar echt met een complete generatie om te zien of deze utopie kan werken. Of we gooien meteen het hele belastingstelsel overhoop. Waarom ook niet!
Hoe denk jij over het basisinkomen? Heb je het boek ook gelezen? Laat het me weten!
Tot de volgende keer,
Elske
Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.
Eén reactie
Pingback: