groepsdenken
Money mindset

Spring jij in de sloot? Over groepsdenken en jezelf zijn.

Groepsdenken is volgens wikipedia een psychosociaal fenomeen, waarbij een groep – van op zich zeer bekwame personen – zodanig wordt beïnvloed door groepsprocessen, dat de kwaliteit van groepsbesluiten vermindert.

Het omschrijft een manier van denken van een groep mensen die veel belang hebben bij de hechtheid van de groep of gemeenschap. Het bij de groep horen weegt dan zwaarder dan een verstandig besluit nemen als dat een ander besluit is dan de rest van de groep.

Ik schrijf dit vandaag om je er aan te herinneren dat je niet altijd maar in de pas der verwachting hoeft te lopen. Af en toe is het goed om te bedenken dat je niet het zelfde hoeft te doen als de mensen om je heen.

Waarschijnlijk lijken de keuzes die je maakt heel erg op de keuzes van de mensen om je heen. Je neemt de normen en waarden over van de groep. Ik weet zeker dat er ook dingen zijn waar je eigenlijk als individu niet achter staat terwijl dit wel van je wordt verwacht.

Een aantal voorbeelden van groepsdenken.

Als het voor de mensen om je heen normaal is om aan het einde van je geld nog een stukje maand over te hebben, hoeft dat voor jou niet zo te zijn.

Het hoeft niet normaal te zijn om een nieuwe en/of dure auto te rijden. Of om er een lening voor af te sluiten.

Als jij er niet gelukkig van wordt hoef je helemaal niet op vakantie te gaan omdat iedereen om je heen dat doet.

Als de mensen om je heen vaak ongezonde voeding kiezen hoef je dat niet te doen. Je kunt te midden de ongezonde keuzes je eigen, gezonde keuze maken.

Je hoeft niet een huis te kopen omdat iedereen zegt dat dit beter is dan huren.

Als je gaat studeren hoef je geen studielening te nemen omdat al je studiegenoten dat doen.

Groepsdenken
Jackson doet alsof hij een bij is in de bijenkast. Hij doet niet aan groepsdenken. Vladimir wil spelen als een kitten. Hij doet wel aan groepsdenken 😉

Omdat iedereen die trending serie op Netflix kijkt, hoef je die niet ook te zien.

Het hoeft voor jou niet normaal te zijn om tot je 67e door te werken omdat iedereen om je heen dat doet.

Je hoeft niet op te geven omdat iemand anders denkt dat je het niet kan. Alles is uitvogelbaar!

En ga zo maar door.

Spring in de sloot

Je springt ook niet in de sloot omdat iemand anders zegt dat je dat moet doen. Doe je eigen ding. Doe dat wat voor jou de beste keuze is. Maak je eigen beslissing. Doe wat voor jou werkt en waar jij gelukkig van wordt. De ‘groep’ laat je niet zomaar vallen omdat jij stopt met groepsdenken. Doen er mensen onaardig omdat je doet wat voor jou werkt? Dan is het misschien tijd om andere mensen om je heen te verzamelen. Just saying…

Dat geldt op financieel vlak, maar ook met alle andere keuzes in je leven. Je hebt zelf meer invloed op de invulling van je leven dat je denkt. Wees dapper genoeg om je eigen weg te gaan.

Wat doe jij anders dan de rest?

Tot de volgende keer!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *