besparen auto
Geld,  Money mindset

Hoe Jij Ook 72.000 Euro Kan Besparen Op Je Auto

Benieuwd hoe ik €72.000 bespaar op mijn auto? Lees het hier. Nieuw hier? Met een paar aanpassingen kan jij ook zomaar €72.000 besparen op je auto!

Dus, even opfrissen: Je auto kost je gemiddeld 655 euro per maand. Mijn auto kost ongeveer €244 per maand. Het verschil is na 10 jaar €72.000.

Je wil nu natuurlijk ook graag je autokosten omlaag brengen. Want die €72.000 wil je ook wel op je rekening toch?

Harde waarheid van vandaag: Dan moet er wel IETS veranderen. Misschien niet alles. Maar toch wel iets. En daarvoor moet je jezelf wel durven aankijken. Of als je er zelf wel klaar bent voor deze besparing moet je misschien het gesprek aangaan met je partner. En dat is moeilijk. Maar op een andere manier €72.000 bij elkaar sparen in 10 jaar is ook moeilijk. Dus je kan kiezen of delen.

Als je trouwens een andere manier weet om €72.000 bij elkaar weet te sparen is dit je mogelijkheid om het te verdubbelen! (+laat me weten hoe je het doet!)

Het grootste gedeelte van de kosten zit ‘m in de aanschaf. Maar als je besluit om niet een andere auto te kopen naar aanleiding van mijn rant, omdat je er niet klaar voor bent, of je partner niet, of wat de reden ook is, lees dan toch even verder. De andere tips toepassen in je huidige auto helpen allemaal stukje bij beetje mee.  

Oke. Daar gaan we dan.

Ga toch fietsen

Een kwartier nadat ik dit typte ben ik echt zeiknat geregend op de fiets, dus als je denkt pfft…komt zij aan! Karma had me al te pakken, no worries!

Als je geen auto nodig hebt, ga dan fietsen en pak het OV. Maar hey, we are all humans. Dus waarschijnlijk is die stap te groot. Dit is dan natuurlijk ook geen verhaal dat je je auto moet verkopen. Ik heb echt geen auto nodig voor dagelijks gebruik maar die tripjes naar de bouwmarkt, familie die op moeilijk te bereiken plekken wonen, de bijen die soms vervoerd moeten worden, daar is de auto toch wel errug handig voor!

Dus. Je wilt wel blijven autorijden maar het beperken tot een minimum. Da’s alvast tip numero uno.

De aanschaf

Je hebt pakweg drie opties als je een auto kiest. Een vrij nieuwe, een van gemiddelde leeftijd of een oud beestje. Een fabrieksnieuwe, daar beginnen we hier niet aan. De eerste drie jaar gaat de afschrijving het hardst. Wat mij betreft een harde no-go.

Dus een benzineslurper van 3-7 jaar oud is een nieuwe auto. Raad ik alsnog niet aan maar als dit geen onderwerp van discussie is, doe je ding. Dit is een oordeelvrije zone 😉 Ik geef alleen handvaten, je hoeft ze niet te pakken natuurlijk!

Wel een knappe auto kopen maar niet de hoofdprijs betalen? Kies een auto van tussen de 7-15 jaar oud. Het liefst zoek je eentje die weinig kilometers heeft gereden.

Mijn persoonlijke favoriet is een koekblik van meer dan 15 jaar oud. Dan is er van de oorspronkelijke waarde bijna niks meer over. Wederom kies je eentje met weinig kilometers op de teller. Scheelt in onderhoud. Het maakt niet zoveel uit hoeveel ruimte je nodig hebt. Auto’s van elke grootte zijn te vinden voor onder de €3000. Zowel kleine driedeurs, kleine 5-deurs, grote 5-deurs en zelfs stationwagons.

Hoe groot moet dat ding zijn?

Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt (hint: minder dan je denkt!) en kies eentje van maximaal dat formaat. Want: hoe groter en zwaarder de auto, des te meer andere kosten er ook bij komen kijken. Grotere auto’s zijn vaak zwaarder waardoor ze duurder zijn in de wegenbelasting. Ook gebruiken ze over het algemeen meer brandstof.

besparen auto
Alles past altijd in dit dingetje. Meer ruimte dan je denkt!

Als je dan een andere auto gaat kopen, kies dan voor een merk waarvan bekend is dat ze weinig problemen hebben. Dat zijn gewoon statistische gegevens die zijn op te zoeken.

Hier bijvoorbeeld.

Je komt dan uit bij Lexus (maar is een luxe merk en dus duur), Dacia, Suzuki, Hyundai en Toyota. Gemene deler? Op Dacia na allemaal Japanse merken!

Dus ben je op zoek naar een andere auto zijn dit de merken om voor te kiezen. Alle merken hebben voor ieder wat wils qua grootte.

Neem de tijd

Neem de tijd om een auto te kiezen. Misschien staat de auto waar je naar opzoek bent dit weekend niet te koop maar over twee weken wel. Houd echt een poosje in de gaten wat er te koop komt in de buurt.

Kies een lelijk eendje

Koop een prima auto met een flinke kras of deuk. Dan heeft de auto een flinke korting maar er is meestal niks mis met de motor. We rijden niet voor de show maar om droog en warm van A naar B te komen toch? Of een minder populair model. Zo eentje die alleen bejaarden rijden. Voordeel: die zijn vaak lekker hoog (Suzuki Ignis of Opel Agila anyone?)

Auto rijden en maandelijkse kosten

Verzekering

Zonet had je al twee verborgen tips. Je hebt ze denk ik wel opgemerkt. Zwaardere auto’s zijn duurder in de wegenbelasting. Hoe lichter hoe beter dus! Daarnaast loont het om regelmatig je verzekering te vergelijken. En om te controleren of je wel of geen aanvullende pakketten nodig hebt voor dat ouwe bakkie.

Wegenwacht

En wat dacht je van wegenwacht? Best een dure elke maand. Als je pech hebt kan je ook ter plekke een abonnement afsluiten of een plaatselijke garage bellen om je te helpen. Ben je duurder uit? Waarschijnlijk wel. Maar als je GEEN pech hebt ben je goedkoper uit.

Variabele kosten

Parkeerkosten

Loop iets verder of maak gebruik van de P&R. Of pak de fiets of het OV. Toch nog die fiets hier! Lekker natregenen enzo. Maar goed, vaak is het toch niet leuk om op plekken te rijden waar je duur betaalt voor het parkeren.

Brandstof

Tanken doe je natuurlijk bij de goedkoopste maar wel op de route. Als je meer dan een kilometer moet omrijden kan het vaak niet uit om naar een goedkoper tankstation te rijden. Je hebt verschillende apps die de actuele benzine en dieselprijzen laten zien. Ik gebruik de ANWB onderweg app. Als m’n tank bijna leeg is check ik welke op de route het goedkoopste is. Daar tank ik.

Kom je regelmatig in Duitsland of Belgie? Doe er je voordeel mee! Eventueel zelfs met extra tanks in de kofferbak 😉 Maar opnieuw: omrijden loont vaker niet dan wel.

Onderhoud

Ga naar een lokale garage voor onderhoud en APK. Ook als de APK daar iets duurder is.

Storytime. Waargebeurd verhaal, meerdere keren. Bij een bekende garage die een miljoen vestigingen heeft in het land vinden mag ik elk jaar een zomercheck en een wintercheck komen doen. Elke keer moet er van alles gebeuren en ik rijd toch echt niet veilig en oei, oei, oei. Zo ongeveer de hele auto moet vervangen worden. Als ik voor een second opinion naar een lokale garage ga vinden die er niets van terug. Daar slaagt dat ouwe roestbakkie met vlag en wimpel voor de APK. De praktijk is dat ik nog nooit in de steek gelaten ben door m’n bakkie. Goedkoop door de APK bij zo’n keten-garage is op zo’n manier duurkoop natuurlijk. Ik vraag bij elke APK weer of er nog iets moet gebeuren, of er dingen zijn die mogelijk bijna aan vervanging toe zijn. Daar verzekeren ze me keer op keer dat er niks aan m’n autootje mankeert en dat ze verwachten me pas bij de volgende APK weer te zien. Swiffie wordt daar ook wel het spaarvarkentje genoemd.

Sparen voor een nieuwe

Ongeacht of je nu een dure of goedkope auto wilt kopen, het is altijd handig om een apart spaarpotje te maken. Daar laat je elke maand een bedrag op storten. Automatisch. Net nadat je salaris op je rekening komt.

Noem je ook wel een sinkingfund. Ik heb daar eens iets over geschreven. Lees je hier.

Een lening nemen wil ik niet eens noemen. Een lening neem je niet voor iets wat sowieso in waarde daalt.

Als je zorgeloos elke drie jaar een andere auto wilt uitkiezen en elke drie jaar doe je er €10.000 bij, moet je elke maand  ruim €275 opzij zetten. Want je wilt wel een upgrade ten opzichte van de vorige natuurlijk (nee, je wilt een goedkope auto en wat je bespaart investeer je). En dat is dan alleen voor de aanschaf van je nieuwe auto. Niet voor het onderhoud, APK, benzine, wegenbelasting, parkeerkosten en alle andere bijkomende kosten.


Zelf stop ik €100 per maand in het potje. Ik hoop nog erg lang met mijn huidige auto te doen (is inmiddels 21 jaar). Hoe langer ik deze rijd, des te meer ik bij elkaar spaar voor een vervangend exemplaar. En wie weet rijd ik deze nog wel 5 jaar. Dan kan ik een andere kopen en houd ik nog voldoende over voor een nieuwe fiets! En heb ik dan nog wat over voor het geval de vervanger een slechte koop blijkt.

Dus. Nu weet je hoe ook jij €72.000 kan besparen op je auto. Ik ben wel benieuwd: welke tip ga je sowieso wel mee aan de slag en welke zeker weten niet?

Liefs,

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *