hoe word je rijk als vrouw
Beleggen,  Geld,  Money mindset

Hoe word je rijk als vrouw? 5 stappen

Rijk zijn willen we allemaal wel. De een droomt groter dan de ander maar geldzorgen komen nooit voor in dromen over je ideale leven. Hoe wordt je rijk als vrouw?

De loonkloof is, helaas ook in Nederland, een bestaand fenomeen. Lees dit artikel van de Volkskrant maar eens. Er zijn verschillende redenen waarom er in Nederland een loonkloof is tussen mannen en vrouwen. De voornaamste reden is dat mannen vaker voltijds werken en vrouwen vaker deeltijd. Daarnaast krijgen vrouwen gemiddeld genomen een lager uurloon dan mannen. Bovendien is promotie maken lastiger als je deeltijd werkt.

Vrouwen onderhandelen minder vaak over hun salaris en als ze dan onderhandelen levert het alsnog minder op dan bij mannen. Ook hebben vrouwen vaak minder ambitie dan mannen volgen onderzoek en kiezen ze vaker om meer dan mannen voor de kinderen te zorgen.

Als kers op de taart kiezen vrouwen vaker voor sectoren die minder verdienen, of zijn de lonen lager in sectoren waar veel vrouwen werken. Iets met kip en ei, we weten niet welke eerder kwam maar dat het zo is staat vast.

Zo, niet mals die loonkloof dus!

Wanneer je financieel op iemand anders leunt, geef je diegene macht en breng je jezelf in een afhankelijke positie. Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn. Het is best luxe als je de keuze hebt om niet voltijd te werken en meer voor je kinderen te zorgen natuurlijk. Ik vind persoonlijk wel dat je zou moeten streven om een back up te hebben. Dat je financieel zelfstandig bent en niet afhankelijk van een partner op financieel vlak.

Je bent geen geldwolf.

Rijk worden en geld nastreven worden nog vaak als iets negatiefs gezien. Zeker voor vrouwen. Naar mijn mening moeten we daar vanaf. Iedereen heeft geld nodig. Als je meer geld hebt kan je ook meer tijd/geld besteden aan een goed doel of je op andere manieren inzetten voor een ander. Die ruimte heb je niet als je zelf krap zit. Bovendien zorgen geldzorgen voor zorgen op allerlei andere vlakken. Mensen met geldzorgen hebben vaker gezondheidsproblemen, slapen slechter, hebben meer ruzie met hun partner etc. Dan is er toch niks mis mee om goed voor je eigen financiën te zorgen?

Als je geen geldzorgen hebt, op eigen benen kan staan en meer financiële ruimte hebt, sijpelt dat door in alle facetten van je leven. En dat mag je jezelf absoluut gunnen. Ik gun het je ook!

Maar hoe word je dan rijk als vrouw?

1. Meer verdienen.

Ga meer geld verdienen. Inkoppertje natuurlijk. Dit kan je op verschillende manieren aanvliegen. Als je deeltijd werkt zou je meer uren kunnen aannemen. Ook kan je tijdens je volgende jaargesprek (of eerder) je wens om meer salaris te ontvangen kunnen aankaarten. Niet geschoten is altijd mis. Mogelijk kan je overstappen naar een andere werkgever waar het uurloon hoger ligt. Als je de typisch Nederlandse verdeling aanhoud van de voltijds werkende man en de 3 dagen werkende vrouw (of iets soortgelijks) dan kan je overwegen om thuis het gesprek aan te gaan en bijvoorbeeld beide 4 dagen te werken. Dat maakt je een stuk onafhankelijker.

2. Start een eigen onderneming of sidehustle

In loondienst ga je uiteindelijk een plafond bereiken. Dan zit je in de hoogste trede van een schaal. Dan kan je vragen om loonsverhoging maar is de enige manier om meer te verdienen nog om een andere, hogere functie te bekleden of om meer uren te werken. Als je voor jezelf begint is er in principe geen plafond aan wat je kan verdienen. Als je echt rijk wilt worden kan je dus overwegen om voor jezelf te beginnen. Dan kan je misschien ook je eigen uren indelen en werken vanuit huis. Maar niemand zei dat dit gemakkelijk was…

3. Minder uitgeven.

Geef minder uit dan er aan inkomsten binnenkomt en je wordt vanzelf rijk. In het begin gaat dat misschien heel langzaam maar al snel zal het uitmonden in een lekker bedrag.

Hoe groter het gat tussen inkomsten en uitgaven hoe sneller het gaat.

Sowieso is het goed om je vaste lasten zo laag mogelijk te krijgen. Ga alles langs waar je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks geld aan uitgeeft. En dan bedoel ik ook alles. Je controleert of je recht hebt op toeslagen, of je huur of hypotheeklast omlaag kan. Ook controleer je alle verzekeringen, alle abonnementen, alles wat maar los of vast zit.

Alles wat je niet uitgeeft hoef je namelijk ook niet te verdienen.

4. word rijk door je geld voor je te laten werken.

Een andere manier om meer te verdienen is door je geld voor je te laten werken. Daar zijn verschillende manieren voor. Verdiep je er in. Te denken valt aan beleggen, investeren in vastgoed, investeren in crypto’s, investeren in het energiezuinig of energieneutraal maken van je huis etc.

rijk worden als vrouw
Aanrader!

En onthoud. Vrouwen zijn over het algemeen beter in beleggen dan mannen. Dat laat Janneke Willemse ook zien in haar boek ‘Blondjes beleggen beter’. En op haar website

Dus dat beleggen is echt niet alleen een mannending! Tegenwoordig is het super gemakkelijk om ook met kleine bedragen te beleggen. Dan kan je eens oefenen met 50 of 100 euro. Als je dan eenmaal begint dan voel je dat het helemaal niet zo eng is en kan je het op je eigen tempo uitbreiden.

5. Minder willen.

Als je met minder tevreden bent, voel je je sneller rijk. Waar sommige vrouwen alleen maar kleding van dit seizoen willen en elke vier weken een setje nieuwe nagels en wimpers, is het voor een ander al genoeg bij twee nieuwe broeken per jaar.

Dit is natuurlijk heel persoonlijk maar bijna iedereen kan wel iets minder uitgeven in de categorie ‘overbodig maar ik wil mezelf verwennen’.

Soms kan het lonen om nu iets te laten, het geld te investeren en er in de toekomst iets veel groters mee te doen. Bijvoorbeeld nu sparen zodat je in de toekomst een dag in de week minder kan werken zonder in te leveren op comfort. Of nu besparen op een grote uitgave en het geld wat je overhoud gebruiken voor een investering zodat je er elke maand een passief inkomen uit kan halen.  

Of vlieg ‘m zo aan: Geld wat je niet uitgeeft hoef je ook niet te verdienen. Kan je meteen minder werken.

Heb je ook tips hoe je rijker kan worden als vrouw?

Laat het weten! Ik hoor en leer graag van je!

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *