Geld,  Money mindset

Huis Flippen

Eerder schreef ik dit stuk over de 4% regel. Ik kreeg er feedback op, en wel het volgende: ‘Als je in eentje bent en van een modaal salaris van ongeveer 25k  wilt kunnen leven van je rendement moet je met inflatiecorrectie van 2% en een geschat rendement van 4% en nog 0,1% voor de broker al 6,1% maken. Dat betekent dat je ongeveer een vermogen van 410.000 moet zien te verkrijgen. En zelfs als het je lukt om 2000 per maand op zij te zetten doe je daar dan dus 205 maanden of dus 17 jaar over. Al zit er wel een aardig sneeuwbaleffect in wat het sneller maakt in de praktijk, geeft het toch wel aan dat die horizon te lang is om te bevatten.’ Echt super uitgebreide en doorberekende feedback! Bedankt!

Hier ben ik het dus helemaal mee eens! Sparen om te kunnen rentenieren is helemaal niet cool, snel, gemakkelijk of leuk. Het is een hele lange adem en met een normaal salaris (waar ik bij dit blog vanuit ga) duurt het heel lang. Je moet er heel zuinig voor zijn en zal je regelmatig afvragen waar het eigenlijk voor doet.

Je kunt het idee laten varen, maar je ook afvragen of je misschien sneller of anders financieel onafhankelijk kunt worden. Een manier kan zijn om meer te verdienen en dat extra inkomen ook te investeren. Een andere manier is om te kijken of je lasten omlaag kunnen. Hier denken de meeste mensen wel aan, het zijn open deuren. Nog een manier, zeker niet een makkelijke manier, is huizen flippen.

Graham Stephan heeft het er over, Robert Kiyosaki (auteur van Rich dad, poor dad) schreef er al over en Peter a.k.a. Mr. Money Mustache is er gek op. Vastgoed. Waarom? Vastgoed kan heel snel heel veel opleveren. In deze blog zoom ik specifiek in op huis flippen.

Wat is huis flippen?

Huisflippen is het kopen van een huis, het opknappen en dan met veel winst verkopen. Dit kan als je handig bent een zeer lucratieve bezigheid zijn.

In het najaar van 2020 stond er een huis te koop waar ik in was geïnteresseerd. Het was een opknapper. Er waren al een aantal dingen gedaan, zo zat er een nieuwe keuken in en de woonkamer/keuken had een nieuwe vloer, nieuw plafond en vers gestucte muren. De rest van het huis was, nou ja, bewoonbaar zeg maar. Water, gas en elektra deden het wel en het huis stond niet op instorten maar voor de rest moest alles moest gebeuren. Het was echt een opknapper voor de handige klusser. Er moet bij gezegd worden dat het ook een groot huis is. Geschikt voor dubbele bewoning. De tuin was er zelfs nog erger aan toe. Wat eens een mooie tuin moet zijn geweest was een overdaad aan onkruid en de gehele tuin was slecht begaanbaar doordat de begroeiing overal was.

Op dat moment was ik niet in staat om een opknapper te kopen. Met het verkopen van mijn huidige huis was het financieel wel gelukt waarschijnlijk, het was echt een koopje. Het huis stond te koop voor 175.000 euro. Er was over de vraagprijs geboden (ongeveer 60.000 wat in deze regio op dit moment normaal is). Iemand was de nieuwe eigenaar van een potentieel prachtplekje. Nu, zo’n 6 tot 8 maanden later staat hetzelfde huis weer te koop. De gerenoveerde woonkamer/keuken is onaangeraakt, de rest van het huis en de tuin heeft een flinke facelift gekregen. Nieuwe badkamers, keuken van het andere gedeelte, muren, plafonds, vloeren, deuren. Alles is aangepakt. Ook buitenom is alles mooi geverfd en de hele tuin is kaal gemaakt en er is grind gestort. Niet zo mooi maar staat wel fris om een nieuw gerenoveerde woning.

Nu het schokkende: het huis staat te koop voor 595.000 euro. Dat is 360.000 meer dan waar het voor weg is gegaan. Ook daar zal waarschijnlijk ruim overheen worden geboden. Stel je nou eens voor dat een renovatie van dat huis ergens tussen de 100.000 en de 300.000 heeft gekost. Dan wordt het huis verkocht voor 635.000. Voor een dik half jaar werk heb je dan wel mooi tussen de 100.000 en de 300.000 winst op je project gemaakt. Als je snel veel geld wilt verdienen is dit toch wel een goede manier.

Kitties! <3

Dat wil ik ook!

Zoals ik al zei, dit is niet een gemakkelijke manier. Er zijn veel dingen waar je hard voor moet werken. Ten eerste heb je een hypotheek en dus een hypotheekverstrekker nodig. Daar heb je zelf het bedrag kosten koper voor nodig en een vast inkomen waardoor je de hypotheek kunt krijgen. Ook heb je een startkapitaal nodig om het te verbouwen. Of je betaalt het uit eigen zak of je leent er voor. Beide keren is het wel een risico. Dan heb je tijd nodig om te renoveren (hoe regel je dat als je een baan hebt voor de hypotheek?). Goede connecties helpen enorm (mensen die handig zijn en die kunnen helpen, een eigen bouwbedrijf waardoor je personeel hebt wat met je mee werkt etc.) Om zoiets op touw te zetten kan het zijn dat je jaren bezig bent. Doe je dit trucje echter bijvoorbeeld 1x per jaar of 1x per twee jaar, dan kun je er –als je er elk jaar tussen de 100.000 en 300.000 op verdient- van leven. Daarnaast zijn de verworven vaardigheden die je hebt opgedaan als klusser de rest van je leven handig. Hoe meer je zelf kunt doen, des te beter (lees hier waarom).

Nu is het gemakkelijker een huis te kopen waar minder aan gedaan hoeft te worden maar wat goedkoop te krijgen is, enkel modernisering nodig heeft en daarna voor meer weer verkocht kan worden. De winst die daarop te behalen valt is meestal ook minder. Wat dacht je van zo’n opknapper kopen, renoveren en het dan verhuren? De opbrengsten van verhuur kun je meenemen als inkomsten voor je nieuwe hypotheek. Voor je het weet ben je huisjesmelker! (grapje, melk je huurders niet uit)

Nogmaals. Ik wil benadrukken dat dit niet een gemakkelijke manier is om geld te verdienen. Wel is het iets om te overwegen of naar toe te werken als je werkt naar financiële vrijheid. De weg naar financiële vrijheid is een saaie, langzame weg met waarschijnlijk wel eens een (flinke) tegenslag. Als het door hard te werken aan een uitdagend project een stuk sneller gaat, is dat toch het overwegen waard.

Had jij wel eens van huis flippen gehoord? Zou je het overwegen?

Tot de volgende keer!

Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *