wapen je tegen hyperinflatie
Money mindset

Help! Eerste hulp bij hyperinflatie!

Voor we naar hyperinflatie kijken, staan we even stil bij ‘gewone’ inflatie. We worden elke dag om de oren geslagen met nieuwsberichten over inflatie. Het is op het nieuws, staat in de krant en je merkt het in de portemonnee. Kijk maar naar de prijzen van benzine, elektriciteit, gas, boodschappen, bouwmaterialen etc. Inflatie hoeft niet een probleem te zijn. Er is bijna elk jaar wel een beetje inflatie, alles wordt duurder.

Het wordt al een groter probleem als alles duurder wordt maar je inkomen stijgt niet mee. Dan kan je van hetzelfde geld ineens minder kopen en dus in de problemen raken. In Turkije is bijvoorbeeld de Lire in een jaar met 45% in waarde gedaald. Dus voor hetzelfde inkomen koop je 45% minder. Lekker dan.

Bij hyperinflatie is de puinhoop veel groter.

Dit is de definitie die Wikipedia er aan geeft:

“Hyperinflatie is een zeer sterke inflatie. Waar een normale inflatie een prijsstijging van enkele procenten per jaar behelst, kent hyperinflatie zodanige prijsstijgingen dat de prijzen per dag stijgen.”

Verder staat er dat als de overheid een begrotingstekort heeft en dit niet met inkomsten kan oplossen, dat het dan de geldpers aan kan zetten. Dit kan zorgen voor hyperinflatie. Dit is ook precies wat er de afgelopen anderhalf jaar is gebeurd.

Het inkomen stijgt met de inflatie. Echter loopt dit vrijwel altijd een beetje achter en zal er dus koopkrachtverlies optreden. Hoewel er op dit moment nog lang niet spraken is van hyperinflatie is, geef ik een aantal inzichten over hoe je met hoge inflatie en hyperinflatie om zou kunnen gaan. En bij deze dingen geldt: als de hyperinflatie is ingezet (als, niet wanneer), dan zijn de meeste van deze maatregelen te laat.

En onthoud daarbij:

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Zoek een stabiele investering

Als geld minder waard wordt, heeft het zin om een deel van je spaargeld om te zetten in stabiele investeringen die waardevast zijn. Hierbij valt te denken aan zilver en goud, bezittingen zoals vastgoed, een bankrekening waarop je geld staat in een buitenlandse valuta waar je geen hyperinflatie op verwacht. Dit is ook de reden dat in een financiële crisis de goudprijs omhoog schiet. Je ziet die stijging nu al een beetje, en er is zeker nog geen sprake van hyperinflatie.

Je geld in buitenlandse valuta op je Nederlandse rekening zetten is vooralsnog erg lastig. Lees dit artikel maar eens.

Een (iets) gemakkelijkere manier is om rekening te open buiten de Europese Unie. Goud en zilver kan je via verschillende (web)winkels halen. Bijvoorbeeld via Holland gold (niet gesponsord).

Investeer in cryptocurrency

Oke, zoals je misschien wel weet ben ik hier niet in thuis. Cryptocurrency kan je wel beschouwen als een alternatief op geld. Dat maakt het eigenlijk een zelfde soort investering als goud, zilver en buitenlandse valuta. Daarom kan deze niet ontbreken in het rijtje.

Verleng de rentevaste periode van je hypotheek

Als de inflatie snel stijgt, stijgen de rentetarieven mee. Als je dan een (hypothecaire) schuld hebt, stijgen de maandlasten mee. Met een vast rentetarief zorg je er voor dat je daar in ieder geval tegen bent beschermd. Bovendien stijgt je hypotheekschuld niet met de rente mee als je de rente vast zet. Als geld minder waard wordt, wordt je schuld dus ook minder waard. Deze vergt wel een stukje planning. Als je denkt dat er hyperinflatie aankomt en de rentevaste periode verloopt binnen nu en een paar jaar, dan kan het handig zijn om dit vast te zetten. Je bent daarmee te laat als de hyperinflatie al vol is ingezet.

Word meer zelfvoorzienend

Als geld elke dag minder waard wordt, is het een logische stap om zodra je geld ontvangt, het om te ruilen voor goederen. Morgen betaal je immers misschien wel het dubbele voor hetzelfde product. Iedereen gaat hamsteren en de schappen raken leeg. Het gevolg is ook dat als je iets nodig hebt, de kans een stuk groter is dat het niet meer verkrijgbaar is. Daardoor stijgen de prijzen alleen maar meer!

Het kan dus lonen om meer zelfvoorzienend te worden. Bijvoorbeeld door je eigen voedsel te verbouwen, zonnepanelen te laten plaatsen, regenwater op te vangen etc. Hoe minder afhankelijk van producten die je moet kopen, des te beter. Of als deze dingen niet mogelijk zijn zou je kunnen preppen als een echte doomsday prepper.

Zorg dat je deel uitmaakt van een fijne gemeenschap

Als de pleuris uitbreekt is er geen ontkomen meer aan. De gevolgen zullen voor iedereen voelbaar zijn. Deel uitmaken van een gemeenschap waarbij je bijvoorbeeld diensten levert tegen diensten zou een goede manier zijn om je hoofd boven water te houden bij een hyperinflatie. Of wat dacht je van een goede samenwerking met de buren van je volkstuintje. Of zet ruilhandeltjes op met de buurtvereniging.

Maar gaat het ook gebeuren?

Nou dat was wel een lekker zwartgallig artikeltje toch?! Eerlijk gezegd denk/hoop ik niet dat hyperinflatie realiteit wordt. Kijk maar eens naar dit filmpje van een econoom. Hij denkt dat het allemaal wel mee gaat vallen en heeft daar ook data bij.

Een tip die hij in het filmpje aanhaalt die weer door een andere nieuwssite werd geadviseerd is om maar zoveel mogelijk jezelf in de schulden te steken. Met hyperinflatie is die schuld niks meer waard en heb je er lekker van geprofiteerd. Net als Joeri in het filmpje, kan ik ook niet meegaan in de tip. There is no such thing as good debt!

Alsnog denk ik dat de meeste tips die ik je hierboven gaf wel verstandig zijn om te doen. Zelfvoorzienend leven met een moestuin en onderdeel uitmaken van een gemeenschap zijn sowieso hele leuke en leerzame dingen om te doen. Je huis verduurzamen, zonnepanelen plaatsen en regenwater opvangen zijn ook awesome. Je hypotheek oversluiten en je spaargeld spreiden over verschillende dingen zoals bovengenoemde vreemde valuta, goud, zilver etc. zijn ook het overwegen waard. Kijk er eens naar en overleg met je financieel adviseur. Maar tenzij je het geweldig vind om te doen, wordt alsjeblieft geen doomsday prepper. Zeker niet door dit artikel. Het komt wel goed. En ook als het niet goed komt, komt het wel weer goed.

Tot de volgende keer!

Elske

Ik ben geen financieel adviseur, en dus ook niet jou financieel adviseur. Ik ben geen financiële professional. Dit blog is voor amusementsdoeleinden.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *