inflatie
Geld,  Money mindset

Inflatie! En Nu? Nait Soez’n!

Inflatie. Je kan met hetzelfde geld minder kopen. De prijzen stijgen een stuk sneller dan de lonen. Als je hetzelfde blijft consumeren, blijft er aan het einde minder, en misschien zelfs te weinig, over. Tijd dus om je financiën onder de loep te nemen om problemen te voorkomen.

Maar DOE je het ook?! Neem je je financiën onder de loep?

En als je het niet doet, klaag je dan ook over dat alles duurder wordt? Dat je met hetzelfde geld steeds minder kan kopen? Want als je niets maar dan ook NIETS doet aan de situatie, ligt het dan niet ook een klein beetje aan jezelf als je in de (financiële) problemen komt?

Dit is een hard, pittig statement. dat weet ik. Want een veranderende situatie ligt niet aan jezelf. Maar kiezen of je je aanpast aan de nieuwe situatie, dat is een keuze.

Soms is het niet anders…

Ik begrijp heus wel dat situaties soms heel kut zijn. En moeilijk. Ik weet dat de inflatie echt is. Alles duurder, de eindjes aan elkaar breien moeilijker. Toch heb je altijd enigszins controle.

Je kunt in de slachtofferrol blijven. Iedereen zal het met je eens zijn dat het leven een stuk moeilijker is omdat alles zoveel duurder is. Dan krijg je veel erkenning en ja-knikkende mensen om je heen als je gaat klagen. Dan voel je dat iedereen met je mee leeft en je groot gelijk geeft. Maar je komt niet uit de situatie. Neemt geen actie om problemen te voorkomen.

Je kunt er voor kiezen om WEL actie te ondernemen.

Tips over besparen ten harte nemen. Inzicht creëren in je situatie. Zoek eens uit hoeveel kWh elektriciteit en hoeveel m2 gas je verbruikt per jaar. En bereken dan wat je nu kwijt gaat zijn met je nieuwe tarief. Hoeveel is dat in euro’s per maand?

Of bereken eens hoe duur je auto is per maand. Tel de wegenbelasting, verzekering, onderhoud, brandstof en de aanschaf/afschrijving eens bij elkaar op.

Kan je dat geld missen? WIL je dat geld missen?

Kan dat omlaag brengen? WIL je dat omlaag brengen?

Schrik je van de bedragen die je elke maand nodig hebt?

Dan is er dus werk aan de winkel. Hup, kop uit het zand. Of besparen op de energie, de auto, boodschappen, kleding, thuisbezorgd. Of besparen op iets anders. Niet leuk, waarschijnlijk wel nodig.

En kijk, ik wil ook supergraag dat de situatie anders is. Dat de koopkracht gelijk blijft. De lonen sneller stijgen dan de inflatie. Dat we allemaal steeds rijker worden. Maar dat is niet het geval. We kunnen met hetzelfde loon niet meer hetzelfde kopen door de inflatie. Als je al niks over had, ga je nu dus te kort krijgen. Als je wat over hield elke maand, dan nu misschien niet meer.

Niets doen is dus geen optie. Zorg voor meer inkomen of minder uitgaven. Het liefste beide. En dat vraagt actie.

Actie is moeilijk. Je moet zelf een beslissing nemen, niet passief aan de zijlijn staan.

Inzicht

En de eerste stap die je hebt te zetten is inzicht. Inzicht, inzicht, inzicht. Want als je weet waar je geld elke maand aan op gaat, weet je ook waar je kan besparen en waar niet.

Neem je verantwoordelijkheid. Creëer inzicht in je inkomsten, uitgaven en verbruik van energie en van brandstof (als je je gemotoriseerd laat vervoeren).

Als je door je inzicht er achter komt dat je auto je 600 euro per maand kost, weet je ten minste waar je geld naar toe gaat. Dat is prima, maar het is een keuze. En door inzicht te creëren kan je die  keuzes bewust maken. Er bewust voor kiezen om je in stijl te laten vervoeren. Of niet…

Dus, actie!

En ik weet het: klinkt streng. Is het ook.

Maar misschien moet je het vandaag wel horen. Je hebt invloed op je leven. Neem die invloed en zorg dat je niet in slachtoffer van de situatie wordt. Jij bent de piloot, je bepaalt zelf de richting.

Je budget, je werk, je relaties, hoe je over geld denkt, je gezondheid, noem maar op. Jij bepaalt de richting.

En ik snap het he, er zijn altijd uitzonderingen. Redenen waarom het bij jou anders is dan bij een ander. Waarom jij het WEL echt moeilijk hebt en er niks aan kon doen dat het nu een puinhoop is. Ook dat maken we allemaal mee. Wanneer je gezondheid je in de steek laat, je partner bij je weg gaat of je kind ziek wordt. Je je baan verliest of je eigen onderneming is niet geworden wat je had gehoopt. Allemaal vreselijke dingen! Begrijpen ik helemaal! En dan is het helemaal terecht om te voelen dat het leven oneerlijk is. Dat is het ook!

Maar ondertussen…

Je hebt altijd invloed. Niet op het grote geheel (inflatie, baan verloren, gezondheid etc.). Wel op hoe je er mee om gaat. En als je nu tot het inzicht bent gekomen dat je er een puinhoop van hebt gemaakt (ook al is het niet je eigen schuld), neem dan bij deze de verantwoordelijkheid om het weer op te lossen. Dat is WEL je verantwoordelijkheid. Ik geloof er echt in dat je het kan. Dat je sterk en slim genoeg bent. Ook als dat een poosje niet zo was. Nu ben je dat wel.

Dit is dan ook niet een bericht om je af te branden maar juist om je te motiveren zelf de leiding te nemen over je leven. Jij staat aan het roer. Pak het met beide handen aan en stuur de kans op die jij wilt. Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek hulp als je er niet uit komt.

Je kan vrienden en familie vragen je te helpen. Zijn je problemen groter, denk aan een schuldhulpmaatje of een hulpverlener. Er staan mensen klaar om je te helpen.

Als je dat ziet zitten wil ik je dolgraag helpen!

(Download mijn excelbestandje als je een eerste stap in je inzicht wilt.)

En het belangrijkste: Als je een moeilijke tijd hebt of hebt gehad: je bent een prachtig mens. Je bent het waard om een mooi leven te hebben. Je verdient het om het leven de wind mee te hebben. Je bent geliefd! Ik gun het je zo!

Nu, maak er iets moois van!

Succes!

Liefs Elske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *