Aletta Jacobs, een vrije vrouw
Money mindset

Internationale vrouwendag. Waarom financieel onafhankelijk worden zo belangrijk is!

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. We staan dan stil bij de emancipatie van vrouwen in de samenleving.

Armoede bestrijden.

Er is een direct verband tussen armoede en ongelijkheid. Dus als je de ongelijkheid aanpakt, is dat goed voor armoedebestrijding. Ja, ook voor mannen dus. Landen waar vrouwen ondergeschikt zijn aan de man zijn armer dan landen waar meer gelijkheid heerst. Maar zelfs in Nederland, daar waar mannen en vrouwen gelijke rechten hebben, is er ongelijkheid. Tijd dus om ook vrouwen financieel onafhankelijk te maken!

Gelukkig zijn we in Nederland wel gelijk aan elkaar. Toch?

Dat vrouwen (financiële) beslissingen zelfstandig mogen maken is helemaal niet zo vanzelfsprekend.  Gelukkig zijn rechten voor vrouwen in Nederland gelijk aan de rechten voor mannen. En die gelijkheid, dat is niet vanzelfsprekend!* Want vrouwen in Nederland mogen nog maar 100 jaar stemmen. Dat is nog helemaal niet zo lang! Maak gebruik van je stemrecht, onze overgrootmoeders hebben er hard voor gestreden.

Onvolkomen mens.

En waar ik echt van schrok: getrouwde vrouwen in Nederland mogen pas sinds 1956 een eigen bankrekening hebben. Tot die tijd werd een gehuwde vrouw gezien als handelingsonbekwaam. WHAT?! Ze mocht niet zonder toestemming kleding kopen, een bankrekening openen, geld van de gezamenlijke rekening halen of op reis gaan. Ze had voor al deze dingen toestemming nodig van haar man. Ook mochten vrouwen die getrouwd waren niet werken. Jonge meiden die klaar waren met school mochten werken. De dag van de trouwerij is tot 1956 automatisch de dag van ontslag geweest. In ieder geval bij beroepen voor de rijksoverheid. Het was overal de standaard.

En als je dan maar niet gingen trouwen? Een volwassen vrouw die niet getrouwd was werd gezien als ‘onvolkomen mens’. HOE DAN?!

1956 is nog maar 67 jaar geleden. Als vrouw was je tot die tijd dus volledig afhankelijk van je man. Of je dat nu wilde of niet. Ik ben blij dat ik niet van toen ben…

we can do it
Al sinds bijna het begin van dit blog is dit mijn profielfoto. Een zinspeling op het bekende plaatje van onder andere de vrouwenbeweging van de feministische golf in de jaren ’80.

Das was toen zo.

Gelukkig zijn de tijden veranderd. Het is nu normaal dat vrouwen zelfstandig wonen, werken, studeren, een eigen rekening hebben, geen toestemming van hun man nodig hebben om op reis te gaan. Gelukkig maar. Ik doe al die dingen en kan me geen leven zonder voorstellen!

Economisch zelfstandig.

En toch… Nog steeds is er ongelijkheid. Veel meer vrouwen dan mannen verdienen niet genoeg om economisch zelfstandig te zijn. Je bent formeel economisch zelfstandig als je minimaal 70% van het netto minimumloon verdient. Van de mannen zijn 81% economisch zelfstandig. Bij vrouwen is dat maar 64%. Meestal is de vrouw in dat geval afhankelijk van haar partner.

Uit elkaar gaan.

Wel 4 op de 10 mensen gaan uit elkaar. Als je dan afhankelijk bent van je partner, verval je dus in armoede. Vaak inclusief eventuele kinderen. In veruit de meeste gevallen van scheiding blijft de economische situatie van de man gelijk maar de vrouw gaat er een kwart in koopkracht op achteruit. En als 64% niet economisch zelfstandig is en 4 op de 10 gaan uit elkaar, dan gaat het hier over heel veel vrouwen.

Dit is een oproep aan alle vrouwen!

Lieve vrouwen. Om alle bovenstaande redenen schrijf ik berichten zoals deze. Voor meer bewustwording en vrijheid voor vrouwen. Regel je zaken goed. Het gevoel dat je kiest voor een situatie waarin je zit is een zoveel vrijer uitgangspunt dan wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit in een situatie. En het gevoel dat je zaken goed op orde zijn slaapt lekkerder dan wanneer je maar hoopt dat er niks ergs gebeurt.

Hoe regel je dat de vaste lasten worden betaald als je er alleen voor komt te staan? Hoe regel je inkomen als je het ineens zelf en alleen moet doen? Wat als…

Hard werken.

En dat voor elkaar krijgen is niet gemakkelijk. Dat is hard werken. En dat is samenwerken met je partner. Maar regel die dingen die ervoor zorgen dat je bij bijvoorbeeld een scheiding of bij een plotseling overlijden van je partner, je nog steeds voor jezelf en eventuele kinderen kan zorgen.

Betekent dat dan dat je op voorhand voltijds moet werken terwijl je dat eigenlijk niet wil? En dat je beide een eigen huis moet hebben voor het geval dat? Dat je je moet verzekeren voor alles wat los en vast zit? En dat je dan geen gezamenlijke rekening meer moet hebben?

Wat mij betreft zeker niet! Maar regel wel dingen om jezelf te beschermen.

Hoe je dat doet? Da’s per situatie heel verschillend! Maar heb je er vragen over, stuur me even een berichtje en ik kijk met alle liefde met je mee. Gratis en voor niks. Vrouw tot vrouw!

Liefs,

Elske

*Ik heb niet eens gekeken naar de rechten van vrouwen in het buitenland. Als ik dat doe krijg ik nachtmerries. Er is dus werk aan de winkel. Veel werk.

https://www.awvn.nl/publicaties/achtergrond/loonkloof-wat-is-het-en-hoe-groot/

https://npokennis.nl/longread/7773/waarom-zijn-vrouwen-in-nederland-zo-afhankelijk-van-mannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *