Economische groei staat haaks op het behouden van ons klimaat en het beperken van de klimaatverandering. Groen doen kost veel geld. Verantwoorde, biologische en milieuvriendelijke producten zijn alleen maar voor ‘de rijken’ weggelegd. Streven naar een beter klimaat gaat altijd ten koste van de monetaire welvaart. Ik geloof hier niet in. Het doet pijn om te typen.
Laten we eens kijken naar dingen die de welvaart vergroten en tegelijk milieuvriendelijk zijn.
Subsidies
Groen doen en tegelijk economisch groeien, voor zowel jezelf als voor de overheid, kunnen samengaan. De overheid doet hier al het een en ander aan. Zo worden subsidies uitgekeerd als je twee of meer verduurzamende maatregelen aan je huis laat aanvoeren. Doordat de subsidie het goedkoper maakt om je huis te verduurzamen heb je een verduurzamende maatregel er vaak al na ongeveer 6-8 jaar uit. Dat is evenveel rendement als op de gemiddelde belegging. Dit stimuleert niet alleen jou portemonnee maar zorgt ook voor werkgelegenheid.
Groen beleggen
Als je gaat beleggen kan je bijvoorbeeld beleggen in bedrijven in sectoren die zich bezig houden met hernieuwbare energie. Ook kan je de ESG-score van een bedrijf of index opzoeken (environmental, social, governance). Deze score geeft aan hoe groot de impact is op het milieu en de maatschappij en of het bedrijf ervoor zorgt dat er geen belangenverstrengeling mogelijk is. Bij DeGiro kernselectie kan je filteren op deze score. Dan weet je dus dat je een index hebt met bedrijven die hier hard aan werken. Ondertussen ben je gespreid belegd.
Groene banken
Ook kan je een groene hypotheek afsluiten of overstappen op een groene bank. Ook het geld op je spaarrekening en lopende rekening wordt daar niet gebruikt voor bijvoorbeeld de wapenindustrie, tabaksindustrie en de olie-industrie. Wel zo’n fijn gevoel! De bekendste ‘groene’ banken zijn in Nederland Triodos en ASN bank. Hier kan je ook groen beleggen in indexfondsen.
Tweedehands kopen
Zelf kan je in het klein ook veel doen! Zo kan je tweedehands spullen kopen in plaats van nieuwe. Door spullen te kopen of te ruilen zorg je er voor dat dingen een tweede leven krijgen. Denk er eens over na. Eigenlijk is je huis gewoon een tussenstation tussen de winkel en de vuilnisbelt. Door zo weinig mogelijk nieuw te kopen stel je het moment tot de vuilnisbelt zo lang mogelijk uit en draag je veel minder bij aan de constante productie van nieuwe goederen. Dit geldt voor alles van kleding tot meubels en speelgoed.
Minimalisme
Minder spullen betekent minder onderhoud, minder uitgeven aan je spullen en meer overhouden om te gaan voor kwaliteit. Als je vijf shirts hebt in plaats van 40, dan kan je gaan voor kwaliteitsshirts die lang goed blijven en welke bijvoorbeeld van biologisch katoen zijn en waar de naaisters die de shirts maken een fatsoenlijk loon hebben gehad. Een ander voorbeeld is het elke keer als je telefooncontract is afgelopen een nieuwe gadget uitzoeken. Elke twee jaar een nieuwe telefoon is hartstikke hip maar echt nergens voor nodig. Het is goed voor je portemonnee en voor het milieu om er zo lang mee te doen totdat deze het loodje legt. Maak van shoppen ook geen hobby uitje maar ga in plaats daarvan een mooie wandeling maken of picknicken. Je komt met minder spullen thuis en wel met een lekkere frisse neus en een heldere geest.
Auto
Ook met een tweedehands auto is niets mis. Een auto die splinternieuw is en super zuinig is natuurlijk fantastisch. Maar de productie, het vervoer en de vervuiling die daarmee gepaard gaan zijn niet altijd even goed voor het milieu. Zo ligt de druk op grondstoffen zoals het mijnen van koper en kobalt erg hoog. De innovatie van nieuwe, zuinige en elektrische auto’s is zeker belangrijk maar verruil pas je auto als deze af is. Goed voor je portemonnee! Wat dacht je van carpoolen van en naar je werk. Scheelt superveel aan benzine of diesel, scheelt file en scheelt parkeerplaatsen. En het is nog gezellig ook. Oh ja, minder autorijden is natuurlijk al helemaal top. Pak eens vaker de fiets of het OV.
Kleiner wonen
Door kleiner te wonen spaar je ruimte, elektriciteit en hoef je minder te verwarmen in de winter. Ruimte die je niet hebt, hoef je niet te vullen met spullen die je niet nodig hebt. Daarnaast hoef je minder schoon te houden en onderhoud te plegen. Dit scheelt vooral in tijd maar ook in geld. Ik zie alleen maar voordelen.
Groene energiemaatschappij
Stap je elk jaar over van energiemaatschappij? Goed zo! Let bij de volgende overstap eens op de energiemaatschappij. Zoek bij de maatschappij waar je je stroom wilt kopen op waar de stroom vandaan komt. Is het groene stroom of grijs? Komt het uit Nederland of worden de certificaten uit het buitenland gehaald? Doet de energiemaatschappij aan biomassa verbranding? Bij biomassaverbranding worden bomen omgehakt en versnipperd om vervolgens verbrand te worden. Dit is groene energie omdat er nieuwe bomen geplant kunnen worden. Ik let er zelf op dat ik deze vorm van ‘groene’ energie niet koop. Ik vind het belangrijk dat ik dit soort ‘groene’ initiatieven niet steun. Nederlandse groene stroom is helemaal niet (veel) duurder dan grijze stroom. Zeker als je weinig stroom verbruikt of zonnepanelen hebt, maakt het qua kosten niet uit. Qua duurzaamheid wel!
Plantaardig dieet
Als je bewust bent van je impact op het milieu kan je er niet omheen dan de kiloknaller en het legbatterij ei niet best zijn. Overstappen op biologische, beter leven varianten is een stuk duurder. De overstap naar vegetarisch of plantaardig is nog duurder. Althans, dat denken veel mensen. Dit is een groot misconcept! Bedenk je eens dat een halve kilo biologisch gehakt, goed voor vier personen, al snel boven de 5 euro komt. Een blok tofu voor vier personen kost ongeveer een euro. Om deze lekker op smaak te brengen voeg ik altijd een uitje, wat gember, knoflook en sojasaus toe. Dit blijft nog steeds ver onder de 5 euro voor vier personen. En een kilo biologische kaas kost al snel 15 euro. Hoeveel broodjes met humus met plakjes tomaat en komkommer kan je daar van smeren? Met een snufje peper echt niet minder lekker.
Moestuin
Deze tip is half om half goed voor je portemonnee. Goed voor het milieu istie zeker. Leg je eigen moestuin aan! Ik begrijp dat niet iedereen hier tijd en ruimte voor heeft. Maar geloof me, ik heb echt een postzegeltje tuin en het zal je verbazen wat voor productie daar te draaien valt. Om op te zetten kan het kostbaar zijn. Zo heb je zaden en grond nodig en eventueel potten. De voordelen voor het milieu zijn er zeker. Zo scheelt het vervoer, verpakkingen en pesticiden als je zelf je groente en fruit verbouwd. Als je je eigen arbeidskosten meerekent is het niet zo voordelig meer maar deze hobby zal je veel leren over planten, de natuur en waar je eten vandaan komt. Bijkomend voordeel: Je eigen eten is sowieso veel smaakvoller!
Voor updates over mijn moestuin kan je mijn lief dagboek series in de gaten houden. Daar komt elke maand een update van de tuin in voor.

Heb jij nog meer voorbeelden van dingen die goed zijn voor je portemonnee en voor het milieu? Deel ze!
Tot de volgende keer!
Elske
Eén reactie
Pingback: